Ken je dat? Je tegenstander die op het laatste moment jouw grote stad weet in te pikken? Tjah, klinkt typisch als een spel Carcassonne. En loop jij ook altijd tegen het probleem om net niet die ene tegel te trekken die je zo hard nodig hebt om een grote stad te ronden? Vanaf nu gaan we het omdraaien met deze Carcassonne tips! Je bent op de goede plek om te werken aan je eigen strategie en tactiek. Ik kan je heel wat ideeën bijbrengen. Vanaf nu ga je voor een winnaars strategie!
Inhoudsopgave
Tip 1. De meerderheid krijgen in een grote stad
Bij voorkeur bouw je helemaal niet zelf aan een grote stad. Het beste kun je proberen mee te liften op de stad van een ander. Dat klinkt heel simpel en dat is het ook. Liggen er een aantal tegels in de stad van je tegenstander, vanaf dan probeer je er bij te komen. Dat zorgt ervoor dat je tegenstander meerdere tegels heeft verspild en jullie delen in de punten. In de tussentijd focus jij helemaal niet op die stad, maar je eigen projecten.
Tip 2. Meerdere tegenstanders? Focus op allen met het pikken van stede
Wanneer je Carcassonne met meerdere spelers speelt, focus dan niet op één speler bij het inpikken van steden, maar op allen gelijktijdig. Je deelt daardoor niet alle punten met één speler, waardoor je maar lastig kunt uitlopen in punten. Gemiddeld loop je nu het verste uit op de andere spelers.
Tip 3. Steden met wapenschild gebruik je alleen voor jezelf
Verspil vooral geen steden waarop een wapenschild staat aan steden waarin ook een tegenstander zit. Deze twee extra punten die ze opbrengen gebruik je natuurlijk in een stad waar je alleen zelf op staat. Zorg er ook voor dat er geen andere tegenstanders in de buurt zijn.
Tip 4. Bouw geen steden af wanneer je tegenstander er ook op staat
Staat je tegenstander eenmaal op een stad die van jou is? Je kunt dan het beste geen tegels meer leggen aan die stad. Hooguit proberen om hem terug te krijgen door een extra horige op een tegel vlakbij die stad te plaatsen.
Tip 5. Bouw je steden strategisch, geef zo min mogelijk ruimte
Wanneer je aan een grote stad werkt, kan het je alsnog overkomen dat een tegenstander daarbij komt om mee te dingen in de punten. Of erger nog de stad compleet stelen. Dat probeer ik altijd te voorkomen. Dat is minder ingewikkeld dan het lijkt. Probeer je tegels altijd zo neer te leggen zodat de kans het kleinste is dat een tegenstander een opening heeft. Soms is het daardoor beter om een stadstegel gewoon even op een andere locatie neer te leggen.
Kijk maar eens naar deze foto. Je ziet dat er een opening ontstaat wanneer ik deze stadstegel hier neerleg. In dit geval is het beter om even geen tegel neer te leggen, en te wachten op de sluitende stadstegel.
Tip 6. Bewaar altijd één horige
Zo weet je zeker dat je altijd wat hebt om een directe punt te kunnen scoren. Deze horige ga je alleen gebruiken wanneer je hem ook direct terugkrijgt voor het afronden van een bouwwerk. Of er moet zich een ultieme kans voordoen, zoals een klooster met direct 7 of 8 tegels compleet. Maar in 9 van de 10 gevallen is het beter de horige bij je te houden.
Tip 7. Kloosters, gevaarlijk maar in je voordeel
Wanneer je één tegen één Carcassonne speelt zijn kloosters zeer krachtig. Als je de meerderheid hebt, dan is de kans groot dat jij gaat winnen. Je hoeft ze niet speciaal altijd te plaatsen op locaties waar al veel tegels rondom liggen. Het liefste leg je ze op plekken waar al aan twee verschillende projecten gebouwd wordt, waarvan minimaal één van je tegenstander. Je tegenstander bouwt dan ook jouw klooster af, dat scheelt weer kostbare zetten!
Tip 8. Verdeel je horigen over verschillende projecten
Werk altijd aan meerdere projecten gelijktijdig, maar overdrijft dat niet. Het fijnste is om tegels direct kwijt te kunnen aan bestaande projecten. Plaats nooit meerdere horige op verschillende wegen. Het duurt namelijk te lang om ze allemaal te af te ronden en het loopt het risico dat je te weinig horigen overhoud.
Tip 9. Loop geen risico met wegen tegels
Wegen geven weinig voordeel in Carcassonne. De punten zijn te minimaal. Het liefste wil je ze in één keer afbouwen of combineren met een ander project zoals een klooster. Probeer vooral geen risico te lopen op wegen die gemakkelijk geblokkeerd kunnen worden.
Tip 10. Probeer kloosters van je tegenstander te blokkeren
Ik weet uit ervaring dat kloosters het gemakkelijkste doelwit zijn om te blokkeren. Als een kans zich voordoet, dan moet je die altijd nemen. Dat betekent dat je tegenstander een horige heeft die vast staat en nooit meer vrij komt. Pas natuurlijk wel op dat dit jou zelf niet overkomt. In de foto hieronder kun je zien dat het blauwe klooster geblokkeerd wordt door hier deze tegel te leggen.
Tip 11. Focus op kleine steden met boeren
Een strategie om toe te passen is zoveel mogelijk kleine steden afronden rondom een weide. Je bewuste doel is de steden klein houden en zo snel mogelijk afronden. Tegels die ervoor zorgen dat steden te groot worden leg je op een andere locatie. Je gebruikt wegens met bochten op de weide als maar groter te maken. Vergeet ook niet de boer al redelijk vroeg in het spel op de weide neer te leggen, voordat je tegenstander dat doet.
Overweeg om wanneer de hoeveelheid steden naar 6 of 7 gaat, een tweede boer in de weide te brengen om te voorkopen dat je tegenstander gaat meedingen in de punten.
Tip 12. Te snel een boer in de weide plaatsen
hoewel boeren je heel veel punten kunnen opleveren en cruciaal zijn om te winnen, start je niet te snel met het leggen van het boer. Je loopt altijd het risico je boer gedurende het gehele spel kwijt te zijn voor slechts één of twee steden. Neem als vuistregel om een boer niet eerder te plaatsen dan vanaf 3 steden in één weide.
Tip 13. Het kennen van de langtegels
Wil je echt goed worden in Carcassonne? Dan is het belangrijk om de landtegels uit je hoofd te kennen. Je weet dan precies hoeveel kans er nog is dat bepaalde tegels zullen komen om bijvoorbeeld een stad af te maken. Je weet daardoor of je het risico kan nemen een tegel ergens neer te leggen met het idee je tegenstander klem te zetten. Of je kan er veel gemakkelijker een stad door inpikken.
Er zijn bijvoorbeeld vier eindstukjes van een stad met een stuk weg op de tegel. Daarvan zitten er drie in het spel, want de eerste is de starttegel. Voor alle tegels zijn standaarden om te onthouden. Vertrouw mij maar dat dit gigantisch in je voordeel werkt.
Nog meer strategieën met uitbreidingen van Carcassonne
Zelf ben ik gek op een aantal uitbreidingen van Carcassonne. Hoewel bovenstaande strategieën en tips vooral van toepassing zijn op het basisspel, werken deze ook wanneer je met een uitbreiding speelt. Ik heb zelf alle uitbreidingen gespeeld, waarover ik een artikel heb geschreven. Je kunt daarin gemakkelijk kiezen welke uitbreidingen jij het leukste zult vinden.