My City bordspel review: Ben jij de beste stedenbouwer?

Je bekijkt nu My City bordspel review: Ben jij de beste stedenbouwer?
My City bordspel review

Ben je benieuwd wat wij vinden van het bordspel My City uitgegeven door 999Games? In dit artikel doen wij ons best om jou een zo goed mogelijk beeld te geven wat het spel My City precies is, maar ook wat onze mening over dit bordspel is.

My City bordspel
My City bordspel

Wellicht weet je al dat My City een Legacy spel is. Dat betekent eigenlijk dat het spel doorlopend is. Het eerste spel wat je speelt vloeit voort in het volgende spel, enzovoorts. Het gebeurt daarbij dat je aanpassingen gaat maken aan de spelerstableaus, gebouwen en omgeving waar je op speelt. En die veranderingen zijn blijvend gedurende het spel, of ze worden weer ongedaan gemaakt doordat er in opvolgende spellen zich nieuwe situaties voordoen. Het leukste is daardoor om My City met een vaste groep spelers te spelen, zodat je samen de verhaallijn kunt doorleven.

Dat betreft trouwens maar één zijde van het speelbord. De andere zijde bestaat uit een onbeperkt aantal keren speelbaar spel. Dit is het eeuwige spel zoals omschreven staat in de regels van My City. Ik geef je alvast een klein tipje van de sluier, en dat is dat wij het legacy bordspel My City echt als erg goed hebben ervaren. De verhaallijn en doorlopende scenario vonden wij zelfs veel leuker dan het ‘eeuwige spel’.

My City bordspel
Geschikt voor 2 tot 4 spelers
Vanaf 10 jaar en ouder
Ongeveer 30 minuten speeltijd (afhankelijk van scenario)
Uitgever: 999Games

My City is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Het doel van My City

In het bordspel My City draait het erom dat jij de speler bent die de meeste punten weet te verdienen door gebouwen op een slimme manier op je eigen spelerstableau te plaatsen. Je probeert daarbij rekening te houden met de omgeving en de tools die daarin staan die je meer punten kunnen opleveren.

Ik zal in dit artikel niet verklappen waarmee punten te verdienen zijn in het Legacy spel, maar zal alleen vertellen welke punten verdient kunnen worden in het eeuwige spel. Je kunt dus veilig lezen zonder te weten wat voor materalen er naar voren gaan komen in de 8 enveloppen en 24 hoofdstukken die je gedurende het Legacy spel speelt.

Wat zit er in de doos van My City?

Zoals we gewend zijn van 999Games zit My City in het standaard formaat doos, mooi vormgegeven en het geheel ziet er van de buitenkant direct al interessant uit. De voorkant van de doos geeft al een klein beetje weg wat ons te wachten staat in dit bordspel, het aanleggen van tegels. De volgende speelmaterialen vinden we terug in de doos van My City:

In het doos van My City vindt je de volgende spelmaterialen:

  • 4 dubbelzijdige speelborden (één voor permanent spel, één voor scenario’s)
  • 8 enveloppen voor de 8 hoofdstukken met verrassingen voor de scenario’s
  • 4 scorestenen
  • 24 speelkaarten
  • 96 gebouwen (in 3 kleuren, 24 per spelers)

Stiekem zit er nog veel meer in de doos, dat zit verstopt in de enveloppen. In deze review kan ik je natuurlijk niet vertellen wat daar dan precies in zit. Dat is iets wat je zelf moet zullen ontdekken. Wanneer ik dit vertel verklap ik teveel over het verloop van het bordspel My City, en dat is zonde van het speelplezier.

Voorbereiding van een spel My City, de ‘eeuwige’ variant

Iedere speler neemt een eigen speelbord en plaatst zijn scoresteen op veld 10 van het scorespoor. Alle speler krijgt 27 gebouwen voor zichzelf. Er zijn 4 varianten.

  • Gele gebouwen: dit zijn woningen
  • Rode gebouwen: openbare gebouwen
  • Blauwe gebouwen: bedrijven
  • Paarse gebouwen: kerken

Ieder gebouw heeft eigenschappen. De gele, rode en blauwe gebouwen zijn niet heel speciaal. Gedurende het eeuwige spel doen die verder weinig, behalve dan dat hoe meer van deze gebouwen je direct met elkaar verbind, hoe meer punten dat zal opleveren tijdens de eindtelling.

My City spelerstableau
My City spelerstableau

Daarna wordt er een stapel gemaakt die gedekt in het midden van de tafel komt te liggen van de 28 bouwkaarten. Hiervan wordt gedurende het spel steeds één kaart getrokken, het gebouw wat daar op staat moet door de spelers worden aangelegd op eigen spelersplateaus.

Algemene bouwregels voordat het spel begint

Voor My City gelden een aantal basisregels waar rekening mee gehouden dient te worden. De regels die ik hier omschrijf zijn van toepassing op het eeuwige spel van My City. Het leuke is dat er in de scenario verhaallijn per 3 scenario’s een envelop in de doos zit, die steeds de regels zal aanpassen. Zo zijn alle 24 spellen uit de verhaallijn van My City anders!

Met deze regels dien je rekening te houden in het eeuwige spel:

  • Gebouwen mogen uitsluitend op lichtgroene velden worden gebouwd.
  • Gebouwen mogen nooit op bergen (grijze tegels) of op bos (donkergroene tegels) worden gebouwd
  • Het is toegestaan om op tegels met stenen of bomen te bouwen. Stenen geven aan het einde van het spel -2 minpunten wanneer ze niet overbouwd zijn. Bomen geven juist bonuspunten, één punt per boom wanneer ze niet overbouwd zijn.
  • Een gebouw mag niet over de rivier gebouwd worden. Het moet altijd volledig aan één kant van de rivier gebouwd worden.
  • Je mag echter wel tegen de rivier aan of de rivier overstekken. Zodat het ene gebouw aan de linkerkant van de rivier ligt en het volgende gebouw wat je maakt aan de rechterkant van de rivier. Zolang ze maar tegen elkaar aan grenzen.
  • Het eerste gebouw moet altijd tegen de rivier aan gebouwd worden met de lange of korte zijde.
  • Alle opvolgende gebouwen moeten altijd grenzen aan het als eerste gebouwde gebouw. Niet met de hoeken, maar met een lange of korte zijde van de gebouwen zodat ze elkaar echt raken.
  • Gebouwen mogen elkaar nooit overlappen, ze grenzen altijd tegen elkaar aan.
  • Een gebouw wat gebouwd is mag nooit meer verplaatst worden.

Het is toegestaan om te passen wanneer je niet aan kunt leggen. Maar, de keerzijde daarvan is dat je je scorepion op het scorespoor wel één punt achteruit moet zetten. Je begint op 10, dus in totaal kun je 10 keer passen voordat je op 0 uit komt.

Wanneer je voorziet dat je niet veel gebouwen meer kunt aanleggen, kans het soms wijs zijn om al vroegtijdig te stoppen. Je kunt stoppen door dat te melden, je krijgt dan geen minpunten. Maar je mag ook geen gebouwen meer aanleggen mochten er volgende beurten nog goede gebouwen getrokken worden van de trekstapel.

Hoe verloopt een spel My City?

Eigenlijk is My City een ontzettend eenvoudig spel om te spelen. En toch zit er heel erg veel complexiteit in, je weet gewoon nooit helemaal zeker waar je het beste en gebouw kunt bouwen. En juist dat puzzel effect maakt het in onze ogen zo interessant.

Een willekeurige speler pakt de bovenste kaart van de trekstapel en draait deze om. Iedere speler moet nu dit gebouw aanleggen. Het eerste gebouw moet altijd grenzen tegen de rivier aan. Alle volgende gebouwen moeten grenzen tegen het als eerste gebouwde gebouw aan. Alle spelers hebben daardoor steeds hetzelfde gebouw wat ze moeten aanleggen, dit doen de spelers namelijk gelijktijdig.

My City: trekstapel
My City: trekstapel

De spelers proberen bij het aanleggen rekening te houden met factoren waardoor ze zoveel mogelijk punten kunnen verzamelen. Er zijn een aantal factoren die punten opleveren, daar zal ik je zo iets meer over vertellen.

My City: het eerste gebouw
My City: het eerste gebouw

Wanneer een speler een gebouw niet kan aanleggen, of hij wil dat liever niet doen doordat hij anders zijn stad belemmert doordat deze te vol komt te liggen of hij graag wat ruimte wil overhouden voor andere gebouwen, dan kan de speler passen of het spel beëindigen. Passen levert één minpunt, maar dan blijft de speler wel gewoon in het spel. Het spel beëindigen levert geen minpunten op, maar zorgt er wel voor dat de speler moet stoppen en niet meer mee kan doen bij de volgende gebouwen ie nog getrokken worden.

My City: eerste aangrenzende gebouwen
My City: eerste aangrenzende gebouwen

Hoe score je punten in My City?

In het eeuwige spel van My City zijn een aantal factoren waarmee punten gescored kunnen worden. In de Legacy spellen van My City is ieder spel anders, per hoofdstuk worden een aantal regels weergegeven op de spelregels die in de enveloppen verstopt zitten. Ik verklap die verder niet, maar ze zijn zeker wel interessant en juist doordat je niet weet wat er gaat komen in een volgend spel blijft het uitdagend.

In het eeuwige spel gelden de volgende regels voor de puntentelling:

  • Ieder lichtgroen veld wat niet bebouwd is geeft -1 punten.
  • Stenen die niet overbouwd zijn, leveren -2 punten.
  • Wanneer je 4 verschillende gebouwen rondom de bron gebouwd hebt, krijg je +4 punten.
  • Zichtbare bomen op je speelbord leveren +1 punt per boom op (de vakjes met 2 bomen geven +2 punten)
  • Grenzen er 3 kleuren gebouwen aan een kerk (paars gebouw) dan krijg je +3 punten voor die kerk.
  • De grootste groep gebouwen per kleur (rood, blauw, geel) geeft punten gelijk aan het aantal gebouwen in de betreffende kleur groep. Stel 6 rode gebouwen grenzen aan elkaar vast, dan krijg je daar 6 punten voor.
My City: een bron ombouwen
My City: een bron ombouwen

Einde van het spel My City

My City is afgelopen wanneer alle spelers het spel beëindigd hebben, of de trekstapel uitgeput is en er daardoor geen nieuwe gebouwen meer gebouwd kunnen worden. Het spel kan voor een individuele speler ook al eerder gestopt worden, daar zijn drie redenen voor:

  • De speler kan een paars gebouw niet aanleggen, het spel stopt voor hem dan onmiddellijk.
  • De speler kan niet meer passen, en het huidige gebouw niet meer bouwen, het spel stopt voor hem dan onmiddellijk.
  • De speler beëindigd het spel zelf, omdat hij verwacht dat er niet meer veel gebouwen zijn die hij kan aanleggen.
My City: eindscore uittellen
My City: eindscore uittellen

De speler die de meeste punten heeft verzameld, die wint het spel.

My City de Legacy variant, de scenario’s

In onze ogen is My City vooral interessant door het Legacy spel zelf, de 24 scenario’s die in de 8 enveloppen verstopt zitten. Zoals gezegd ga ik niets verklappen over de Legacy variant, die moet je echt zelf ontdekken. Maar, een paar kleine zaakjes wil ik dan wel verklappen, zoals je een iets beter beeld heeft over wat je allemaal te wachten staat.

Wat kun je allemaal verwachten van de Legacy verhaallijn van My City?

  • Het spel loopt in elkaar door, wat je in het eerste spel doet heeft dus ook effect op het tweede, derde, vierde, zeventiende en 24ste spel.
  • In iedere envelop zitten nieuwe spelregels, écht ieder spel uit de 24 spellen is anders.
  • De winnaar wordt bepaald aan de hand van alle gespeelde spellen. De score daardoor houdt je tussentijds bij via de spelerstableaus.
  • Er worden met de verschillende enveloppen meerdere nieuwe manieren geïntroduceerd om punten of bonussen te verdienen, die niet in het eeuwige spel zoals in dit artikel omschreven terug komen.
  • Het spelerstableau zal veranderen, onder andere doordat je stickers gebruikt om de wereld steeds wat anders te maken. De tableaus van de afzonderlijke spelers zullen niet meer gelijk blijven, verschillen gaan optreden.
  • Er komen nieuwe grondstoffen of tools die je weer nieuwe bonussen kunnen geven, in de vorm van punten of in een andere vorm.
  • Gebouwen kunnen veranderen en daardoor meer of minder punten opleveren.
  • Nieuwe attributen worden toegevoegd die je meer punten kunnen opleveren.
  • Er zijn heel veel stickers die het spel doen veranderen.

En vergeet niet dat hoewel je het bordspel en de materialen gaat beplakken, beschrijven en veranderen, dat het spel daarna gewoon nog eeuwig gespeeld kan worden. Het is dus zeker niet zonde van je bordspel!

Onze mening en review over het bordspel My City

Wanneer je de lappen tekst hierboven hebt gelezen, dan begrijp je wel dat wij My City een goed (Legacy) spel vinden. Het zal je dan ook niet verbazen wanneer ik vermeld dat wij dit complete Legacy spel van 24 scenario’s binnen één week tijd uitgespeeld hadden. Dat zijn alle 8 de hoofdstukken met ieder 3 spellen. Ik zal je verder proberen toe te lichten waarom wij My City een interessant spel vinden, en wat er goed en minder goed is aan dit bordspel.

Toen wij My City uitpakte leek dit spel wel wat weg te hebben van spellen zoals Patchwork, Cottage Garden, Overbooked, Parijs of Second Change. Al die spellen staan in het teken van het speelbord zo goed mogelijk opbouwen zodat je geen ruimte verliest, alles goed met elkaar verbonden is, enzovoorts. My City is daar geen uitzondering op, het is een complex en vooral erg tactisch puzzelspel waarbij je nooit van te voren weet wat het volgende gebouw wordt die je in jouw stad moet plaatsen. Het blijft passend en meten, vooruitdenken en goede beslissingen nemen om de tegels zo neer te leggen zodat je later gebouwen er nog makkelijk tussen kunt krijgt, de gebouwen goed verbind voor maximale punten, en vooral ook genoeg ruimte laat om bijvoorbeeld een waardevolle kerk er tussen te laten landen voor extra bonuspunten.

Het Legacy spel is voor ons het meest interessant. Echt alle 24 spellen zijn anders en brengen nieuwe regels en eigenschappen met zich mee waar je rekening mee dient te houden. Die veranderingen zijn overigens niet altijd rigoureus, vaak gaat het om subtiele veranderingen die het spel net iets anders maken. Toch hebben al die veranderingen en vooral wat jij er mee doet wel effect op het verdere spelverloop. Soms is het wel jammer dat iets wat in een eerder spel gewijzigd is, nauwelijks wordt hergebruikt in een later spel. Maar, eigenlijk denk ik dat dit het ook juist leuker houdt omdat je gewoon niet weet wat je te wachten staat of waar je goed aan doet. Dat houdt het wat spannender.

De spelregels van My City zijn eenvoudig. Ieder van de 24 scenario’s uit My City brengt ongeveer een half A4 aan nieuwe spelregels met zich mee die duidelijk worden toegelicht met afbeeldingen en met één keer lezen te begrijpen en toe te lichten zijn. Onduidelijkheden worden weggenomen en per envelop zit een overzicht blad voor de puntentelling voor dat betreffende scenario.

Nadat je de legacy variant van 24 spellen hebt uitgespeeld, kun je doorgaan met het eeuwige spel. Ik moet wel eerlijk zeggen dat die variant wel wat tegen valt wanneer je net de complete verhaallijn doorlopen hebt. Aangezien er daarin gewoon net iets minder gebeurt. Wel is het een leuke manier om te testen wie nu eigen het meeste opgestoken heeft van My City en zichzelf nogmaals weet te bewijzen.

Qua prijs en dan vooral wat je krijgt voor het aankoopbedrag, vind ik My City een zeer uitgebreid bordspel. De spelmaterialen zijn stevig en degelijk, er zitten ruim voldoende stickers en materialen in voor het Legacy spel, zelfs wanneer je een keer een stickertje verkeerd plakt. Ook qua vormgeving en design is er op My City niets aan te merken.

My City is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie