Cacao bordspel review: Tegellegspel met tactisch inzicht

Je bekijkt nu Cacao bordspel review: Tegellegspel met tactisch inzicht
Cacao bordspel review
Cacao bordspel
Cacao bordspel

Ben je benieuwd of het bordspel Cacao een leuk spel is voor jou? Blijf dan even verder lezen, we proberen in dit review over Cacao jou mee te geven hoe Cacao speelt en wat onze mening is over dit bordspel.

Cacao is een tegellegspel, net zoals we bijvoorbeeld Carcassonne kennen, waarin spelers om beurten tegels mogen aanleggen op het midden van de tafel. Per tegel die aangelegd wordt moeten de spelers goed opletten om zoveel mogelijk waarde uit die beurt te halen. Het leuke van Cacao is dat ook andere spelers soms profiteren van de beurt die andere spelers uitvoeren. Daardoor vind ik het persoonlijk een hele mooie tactische puzzel worden om zelf steeds zoveel mogelijk goud te ontvangen terwijl je andere spelers zo min mogelijk helpt.

Cacao bordspel
Geschikt voor 2 tot 4 spelers
Vanaf 8 jaar en ouder
Ongeveer 45 minuten speeltijd (prima in 30 minuten speelbaar)
Uitgever: White Goblin Games

Cacao is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Het doel van Cacao

In het bordspel Cacao proberen de spelers zoveel mogelijk rijkdom te verzamelen door tegels op slimme manieren in te zetten om zo plantages, marketen en goudmijnen zo goed mogelijk te benutten. De speler die gedurende het spel de meeste goudstukken weet te verzamelen is de winnaar.

Wat zit er in de doos van Cacao?

Ik ben zeer blij met het zien van de verpakking van Cacao. De doos bevat namelijk een heel erg mooie inlay waar alles erg netjes in blijft zitten. Per speler vakjes voor de tegels, en voor alle losse onderdelen vakjes.

In het doos van Cacao vindt je de volgende onderdelen:

  • 4 waterdragers (kleur rood, paars, wit en geel)
  • 4 dorpsborden (kleur rood, paars, wit en geel)
  • 11 tegels per speler (in rood, paars, wit en geel)
  • 28 oerwoudtegels (grijze achterkant)
  • 20 cacaovruchten (van hout)
  • 12 zonfiches
  • 48 gouden munten (24x waarde 1, 12x waarde 5, 12x waarde 10)
  • Spelregels
  • Overzichtsblad met toelichting over de oerwoudtegels
Cacao: inhoud van de doos
Cacao: inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel Cacao

Het fijne van Cacao is dat het een spel is met eenvoudige regels, de spelregels zijn niet ingewikkeld. Het boekje bestaat uit drie kantjes met relevante informatie die duidelijk zijn uitgelegd. Daarnaast is er een overzicht blad waarop de 6 varianten aan oerwoudtegels worden toegelicht.

Iedere speler ontvangt zijn stapel stamledentegels in zijn kleur, plus het dorpsbord waarop de speler ook gelijk zijn waterdrager plaatst op het waterveld met waarde -10.

Uit de oerwoudtegels dienen twee tegels als starttegel gebruikt te worden, die worden op het midden van tafel gelegd. Het is belangrijk dat je hier altijd begint met één cacaoplantage en één markt die een verkoopwaarde van 2 aangeeft. In een later spel kun je er natuurlijk voor kiezen om gewoon willekeurig twee tegels te trekken. Maar zeker voor de eerste keren raad ik je aan gewoon te werken met de standaard tegels.

De oerwoudtegels worden daarna geschud en gedekt op een stapel geplaatst in het midden van de tafel. Twee oerwoudtegels worden alvast open neergelegd naast de stapel, daaruit mag je later kiezen mocht je tijdens je beurt één of meerdere oerwoudtegels mogen aanleggen.

Verder leg je ook alle munten op tafel, de zonfiches en de cacaovruchten. Daarna ben je klaar om het spel te starten. De startopstelling ziet er dan als volgt uit bij twee spelers.

Cacao: startopstelling twee spelers
Cacao: startopstelling twee spelers

Hoe verloopt een spel Cacao?

Ik had je al verteld dat Cacao heel eenvoudig speelt. Ik zal kort proberen toe te lichten hoe het spel verloopt, je zult zien dat dat inderdaad helemaal niet zo complex is. De regels zijn niet wat het spel lastig maakt, totaal niet zelfs. Wat dat wel is, is dat er veel mogelijkheden zijn en dat het echt een puzzeltje is om de beste locatie voor jouw tegels en daarmee de acties die jij en je tegenstanders mogen uitvoeren.

Cacao: starttegels
Cacao: starttegels

Iedere speler neemt steeds de bovenste tegel van zijn stapeltje met stamledentegels. Deze moet de speler in zijn eerstvolgende beurt aanleggen. Daarbij geleden simpele regels. Een stamledentegel mag alleen horizontaal of verticaal grenzen aan een oerwoudtegel. Daardoor ontstaat een soort dambord of schaakbord van stamledentegels en oerwoudtegels.

Cacao: nieuwe oerwoudtegels aanleggen
Cacao: nieuwe oerwoudtegels aanleggen

In dit voorbeeld zie je dat de gele speler de eerste stamledentegel plaatst tussen de twee starttegels waarmee het spel is gestart. De speler mag dan direct de bijbehorende acties uitvoeren. Hij krijgt in dit geval één cacao doordat hij met één mannetje aansluit aan de cacaoplantage. Hij sluit gelijktijdig ook één mannetje aan op de markt waar hij voor 1 cacao 2 goudmunten krijgt. Nu is zijn beurt voorbij en is de volgende speler.

Cacao: eerste tegel aanleggen
Cacao: eerste tegel aanleggen

De witte speler legt zijn tegel aan, hij heeft een stamledentegel met aan één zijde één mannetje en aan de andere zijde 3 mannetjes. Doordat hij zijn tegel op deze locatie heeft geplaatst, mag hij daarnaast een oerwoudtegel opvullen tussen zijn tegen en de tegel van zijn tegenstander. Zo blijft constant dat dambord of schaakbord patroon ontstaan.

Cacao: tweede tegel aanleggen
Cacao: tweede tegel aanleggen

De witte speler mag in dit geval twee oerwoudtegels activeren. Hij mag de markt activeren met één mannetje, waardoor hij 1 cacao mag verkopen voor 2 goudmunten. Maar doordat ook de gele speler daar met 1 mannetje aan grenst, mag ook die speler opnieuw 1 cacao verkopen voor 2 goudstukken.

Daarnaast activeert de witte speler de dubbele cacaoplantage. Per mannetje krijgt de speler daarvoor 2 cacao in zijn voorraad. Er grenzen drie mannetjes aan, dus de speler mag 6 cacao pakken uit de algemene voorraad en op zijn dorpsbord plaatsen. Maar, de limiet op het dorpsbord is 5 cacao. De speler mag dus aanvullen tot 5 cacao. Ook de gele speler grenst met één mannetje aan die plantage, en mag daardoor ook twee cacao nemen uit de algemene voorraad en opnemen op zijn spelerstableau.

De speler die zijn stamledentegel aanlegt mag altijd zelf de volgorde bepalen waarin hij de oerwoudtegels uitvoert. Hij had dus ook eerst de dubbele cacaoplantage kunnen activeren en daarna pas de markt.

Het spel gaat zo constant door, totdat alle stamledentegels zijn aangelegd. Iedere speler komt daardoor 11 keer aan de beurt.

Wat voor soorten oerwoudtegels zitten er in het spel Cacao?

In Cacao zitten in totaal 6 verschillende oerwoudtegels die ieder verschillende acties mogelijk maken voor de spelers. Ik zal een klein overzichtje geven zodat je ongeveer weet wat je kunt verwachten.

Cacao plantage oerwoudtegels

Er zijn twee soorten cacao plantages, een enkele plantage en een dubbele plantage. Per mannetje die aan een plantage grenst mag je één cacao pakken, bij een dubbele plantage is dat natuurlijk twee cacao. Je legt de stukken cacao die je verkrijgt op je dorpsbord. De limiet van de dorpsbord is 5 cacao, en vol is vol.

De markt om cacao te verkopen

Op de markt mag je cacao verkopen. Per mannetje die grenst aan de markt mag je één cacao verhandelen voor de op de markt aangegeven prijs. Dat kan een verkoopprijs van 2, 3 of 4 betekenen. Wanneer je cacaostukken verkoopt, leg je deze af van je dorpsbord naar de algemene voorraad.

Cacao: opbrengst cacaoverkoop op de markt
Cacao: opbrengst cacaoverkoop op de markt

Goudmijn voor snelle inkomsten

Goudmijnen brengen misschien niet de meeste inkomsten op, maar je hoeft er eigenlijk niets voor te doen. Per mannetje die aan een goudmijn grenst krijg je 1 of 2 goud, afhankelijk van wat er op de tegel van de goudmijn aangegeven staat.

Cacao: goudmijn
Cacao: goudmijn

Water om je waterdrager vooruit te helpen

Bij de oerwoudtegel water mag je per mannetje die grenst aan deze tegel één stapje vooruit op het waterdrager spoor. Iedere drager start op een waarde van -10. De maximale waarde hier is +16. Aan het einde van het spel wordt dit opgeteld bij het aantal goudstukken wat je in bezit hebt.

Cacao: water
Cacao: water

Cultusplaatsen om over stamledentegels te mogen bouwen

Per mannetje dat grenst aan een cultusplaats mag je 1 zonfiche uit de algemene voorraad pakken. Je legt deze vervolgens op je dorpsbord op de daarvoor bestemde plaatsen. Er zijn er 3, dus je kunt maximaal 3 zonfiches bezitten. In een later stadium van het spel, wanneer alle oerwoudtegels op zijn, mag je een zonfiche inzetten om zo over een eigen reeds aangelegde stamledentegen van jezelf te mogen bouwen. Zo kun je in één keer vier acties uitvoeren, wat zeer krachtig kan zijn.

Cacao: Cultusplaats
Cacao: Cultusplaats
Cacao: zonfiche gebruiken om stamledentegel te overbouwen
Cacao: zonfiche gebruiken om stamledentegel te overbouwen

Tempel tegels voor 6 of 3 goudstukken

Oerwoudtegels met tempels erop zijn tijdens het spel eigenlijk niet heel interessant. Je krijgt er namelijk helemaal niets voor gedurende het spel. Schijnt bedriegt, want aan het einde van het spel brengen tempelfiches 6 punten op voor de speler die daaraan grenst met de meeste mannetjes. De speler die daarna de meeste aangrenzende mannetjes heeft krijgt 3 punten.

Einde van het spel Cacao

Een spel Cacao is afgelopen wanneer alle stamledentegels van de spelers zijn aangelegd. Vervolgens kan er direct gestart worden met de puntentelling. Of beter gezegd, het tellen van de goudstukken die de spelers in bezit hebben. De speler die het meeste goud heeft is de winnaar van Cacao.

Alle zonfiches die de spelers nog in bezit hebben op het dorpsbord leveren 1 goud op. Cacao in je voorraad levert niets meer op, die kun je terugleggen in de algemene voorraad. De tempels die gedurende het spel niets opleverde worden nu geteld, het draait er dan om wie de meeste aangrenzende mannetjes heeft aan een tempel. De speler met de meeste mannetjes krijgt 6 goudstukken en de speler daarna 3 goud.

Onze mening en review over het bordspel Cacao

Cacao is een mooi vormgegeven bordspel wat je binnen 15 minuten kunt spelen, het doornemen van de spelregels gaat vlot en is erg begrijpelijk. Eigenlijk zijn er ook helemaal niet veel regels om rekening mee te houden. Dat maakt Cacao lekker vlot speelbaar en ook geschikt voor jongere spelers. Ik zie Cacao dan ook als een mooi familiespel voor jong en oud, daar bedoel ik niet mee te zeggen dat dit spel niet geschikt is voor gevorderde bordspelers, in tegendeel zelfs.

Ik denk zelfs dat dit spel uitermate geschikt is voor serieuze bordspelers en gevorderde spelers die van tactische spellen houden. Ik zeg tactisch, omdat ik vind dat Cacao minder strategisch is, het gaat namelijk echt steeds om die enkele tegel die je mag aanleggen. Dat doe me erg denken aan Carcassonne, en Carcassonne vind ik een fantastisch goed bordspel met heel erg veel diepgang.

Uit die beurt en die tegel die je mag aanleggen wil je het maximale halen, zoveel mogelijk goudstukken bij voorkeur. Je moet er daarbij rekening houden dat je het voordeel niet aan je tegenstanders weg geeft, want ook zij mochten zij aan een oerwoudtegel grenzen die jij gaat activeren krijgen daar voordelen van. Ook wil je de limieten cacaovruchten en zonfiches op je dorpsbord natuurlijk niet overschrijden, want dat is zonde van de tegel die je aanlegt. Kortom, het vraagt tactisch heel veel denkvermogen wil je hier veel punten uit slepen. En dat maakt Cacao gaaf en een zeer tactisch bordspel!

Kortom, Cacao is voor mij een blijver en scored voor mij hoog op mijn lijstjes met goede bordspellen. Cacao is z’n bordspel wat fijn speelt zonder moeilijke regels, maar toch ontzettend veel diepgang heeft en ontzettend veel facetten om rekening mee te houden bij het aanleggen van jouw tegel in je beurt. Ik vind dit spel zelf fantastisch, ik raad het je dan ook echt aan. En één ding kan ik je verzekeren, wanneer je Carcassonne hebt en dat een mooie spelt vindt dan gaat Cacao je zeker niet teleurstellen.

Cacao is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie