Memo Dice review: Train je geheugen!

Je bekijkt nu Memo Dice review: Train je geheugen!
Memo Dice
Memo Dice dobbelspel
Memo Dice dobbelspel

Een moderne vorm van memory kunnen we dit spel ook wel noemen. Met Memo Dice train je in ieder geval je geheugen goed. Het spel lijkt heel simpel en je denkt dat je zo aan de maximale punten zit, maar dat valt toch enorm tegen als je het spelletje speelt. Het onthouden van plaatjes in een reeks is toch lastiger dan je zult denken.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999games
Genre: Denkspel

Doel van het spel

Het doel van Memo Dice is om als eerste 20 punten te behalen. Dit doe je door de plaatjes te onthouden die onder de gekleurde bekers verstopt zitten. Als je ze ook nog eens in de juiste volgorde onthoudt, sta je super sterk en win je met gemak dit spelletje. Raad je een plaatje verkeerd, dan is de volgende speler aan de beurt en gaat hij of zij er misschien wel vandoor met de winst.

Inhoud van de doos van Memo Dice

  • 3 blauwe bekers
  • 3 zwarte bekers
  • 3 rode bekers
  • 1 gele beker
  • 9 dobbelstenen met verschillende afbeeldingen
  • 4 pionnen
  • Speelbord
  • Spelregels

Voorbereiding van een spel

Starten met een potje Memo Dice is heel eenvoudig. Je klapt het speelbord uit met het scorespoor van 1 tot 20 punten. Iedereen kiest een gekleurde pion en zet deze bij start op het speelbord. Vervolgens zorg je dat de 9 dobbelstenen op tafel liggen en ook alle gekleurde bekertjes. Je kiest een startspeler en het spel Memo Dice kan beginnen.

Memo Dice spelregels en spelverloop

In Memo Dice train je zoals al eerder vermeldt je geheugen. Je gaat namelijk onthouden welke plaatjes onder de bekers verstopt zitten. Kun jij de meeste plaatjes onthouden, dan ben je de winnaar.

Memo Dice dobbelsteen
Memo Dice dobbelsteen

De startspeler mag beginnen met dobbelen. Hij of zij kiest een dobbelsteen uit en rolt ermee. Er verschijnt een afbeelding in een bepaalde kleur. Bijvoorbeeld een paraplu in de kleur blauw. De speler laat de dobbelsteen goed zien aan de andere deelnemers en verbergt de dobbelsteen dan onder een beker in de kleur van de afbeelding op de dobbelsteen. Vervolgens is de volgende speler aan de beurt. Ook deze speler pakt een dobbelsteen en dobbelt hiermee. Er verschijnt bijvoorbeeld een zaag in de kleur rood. Hij of zij laat de afbeelding weer duidelijk zien aan de andere spelers en bedekt hem dan met een rode beker en zet hem in de rij. Het uitzetten van de bekers gaat net zo lang door tot een afbeelding met een bepaalde kleur voor de vierde keer wordt gedobbeld. Er is dan geen beker meer in deze kleur en men zet de gele beker over deze afbeelding. Na de gele beker is de rij compleet.

Memo Dice
Memo Dice

De speler die de gele beker heeft geplaatst mag beginnen met raden. Hij of zij moet met de eerste beker die geplaatst is starten. De speler noemt het plaatje dat volgens hem of haar onder de beker zit en tilt vervolgens de beker op om te kijken of het klopt. Als het klopt mag de speler de beker houden en doorgaan met de tweede afbeelding. Klopt het niet, dan geeft hij de beker aan de eerstvolgende speler met de klok mee en mag deze speler doorgaan met raden van de afbeeldingen. Als alles uit de rij geraden is worden de punten geteld. Elke beker levert je één punt op en als je de gele beker hebt geraden krijg je twee punten. De pionnen mogen vooruit gezet worden op het scorespoor.

Einde van het spel Memo Dice

Memo Dice is ten einde als één van de spelers de 20 punten heeft bereikt op het speelbord. Hij of zij is dan de winnaar. Wie dus goed de reeks met afbeeldingen kan onthouden, wint sneller het spel. Ook kan het voordeel hebben als je de gele beker kan raden, want deze beker geeft twee punten in plaats van één punt op het scorespoor.

Memo Dice scorebord
Memo Dice scorebord

Memo Dice review, onze mening

Toen we aan het spel Memo Dice begonnen, zeiden we allemaal dat dit wel een heel simpel spelletje is. De spelregels zijn vanzelfsprekend en een rij met afbeeldingen onthouden moet toch geen probleem zijn. Dit verbeeldden we ons echter. Het viel ons nog flink tegen om de juiste plaatjes te raden. Vaak ben je de eerste afbeelding alweer vergeten, wanneer de laatste dobbelsteen onder de beker wordt gelegd. Het spel bleek pittiger dan gedacht. We begrepen meteen waarom het spel voor 8 jaar en ouder is. De vorm en het uiterlijk van het spel doen vermoeden dat een kleuter deze game ook kan spelen, maar niets is minder waar.

In de beschrijving wordt de gele beker de gouden beker genoemd. De kleur goud wordt benoemd als winnaarsbeker en levert daarom extra punten op. Echter snappen wij niet waarom de beker dan geel is gekleurd. Het leek ons niet zo veel moeite om de beker goud te verven in plaats van geel. Wij noemen het dan ook gewoon de gele beker.

Toen we het spel al enkele keren gespeeld hadden, merkten we hoe weinig we eigenlijk konden onthouden. Misschien deden we de dobbelsteen te snel onder de beker en namen we niet genoeg tijd om de afbeelding in ons hoofd te prenten, of misschien is het spel gewoon wel heel moeilijk en is ons korte termijn geheugen minder goed. Vaak wisten alle spelers niet meer wat er onder een bepaalde beker zat, dus was de actieve speler niet de enige die faalde.

Bij de 20 punten ben je zo belandt. Het scorespoor had wat ons betreft wel wat langer gemogen. Maar je kunt natuurlijk ook afspreken dat je twee rondjes moet maken op het speelbord.

Memo Dice is verkrijgbaar bij 999Games en bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie