30 Seconds is misschien wel het partyspel waar je in teams de strijd tegen elkaar op neemt. In 30 seconden tijd probeer je 5 begrippen aan jouw team zo goed mogelijk te omschrijven. Zonder natuurlijk het woord te noemen. Je mag praten, zingen, uitbeelden, neuriën, wat je maar wil, zolang je het woord maar niet gebruikt! In dit artikel maak je kennis met alle 30 Seconds spellen en uitbreidingen, zodat je precies weet welke versie voor jou de leukste is.
Inhoudsopgave
Alle 30 Seconds spellen en uitbreidingen
- 30 Seconds Herziene editie (2011)
- 30 Seconds uitbreiding (2013)
- 30 Seconds Junior (2013)
- 30 Seconds Vlaamse editie (2016)
- 30 Seconds Everyday Life (2017)
30 Seconds Herziene editie: het basisspel
Pas vanaf 2011 is 30 Seconds echt populair geworden in Nederland. Het basisspel van 30 Seconds is één van de leukste partyspellen voor een gezellige avond met vrienden, familie of kennissen. Eigenlijk maakt het niet uit hoe groot de groep is. Vanaf 3 spelers kun je aan de slag, maar het wordt pas echt leuker met een groepje van 6 of meer spelers.
In 30 seconds draait het erom zo snel mogelijk de finish te behalen. En dat kan maar op één manier, zoveel mogelijk begrippen raden in je speelbeurt.
In iedere speelbeurt heeft jouw team 30 seconden de tijd om zoveel mogelijk begrippen te raden. Eén persoon uit jouw team trekt een kaartje met daarop 5 begrippen van de stapel. Hij probeert deze zo goed mogelijk te omschrijven, uit te beelden, te zingen, wat hij dan ook wil zonder natuurlijk het begrip zelf te noemen. Ieder begrip wat jouw team kan raden levert 1 punt op, waardoor je een stapje op het speelbord mag zetten. Het team wat op die manier als eerste de finish haalt is de winnaar!
Maar er is ook nog een dobbelsteen in het spel. De waarde van de worp wordt van het aantal behaalde punten in het spel getrokken. Zo kan het zijn dat je alsnog slechts 0 punten scoort, ondanks dat je het vrij goed deed in de ronde!
30 Seconds bestaat uit 240 kaartjes met 2400 verschillende begrippen. Je kunt heerlijk bezig zijn met vrienden voordat je dus door hebt wat voor begrippen, atleten of andere namen er op de kaartjes staan. Gegarandeerd een avond lang plezier wanneer 30 Seconds op tafel verschijnt.
Je speelt 30 Seconds in ongeveer 30 minuten. Aanbevolen wordt om te spelen met een leeftijd van minimaal 12 jaar. En je kunt spelen vanaf 3 tot maximaal 20 spelers. Maar zelfs met meer moet ook lukken, al zal het dan wel gezellig chaotisch worden!
30 Seconds het basisspel is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon en 999Games.
30 Seconds Uitbreiding
Wanneer je niet genoeg kunt krijgen van de gezelligheid van 30 Seconds, maar dat je merkt dat het wel wat minder lastig aan het worden is. Aangezien naar mate je vaker speelt je de begrippen, namen en kaartjes ook wat beter leert kennen, de moeilijkheid wel wat minder wordt. Zeker wanneer er één fanatieke 30 Seconds speler in de groep aanwezig is.
Om daar wat meer variatie in aan te brengen heeft 999Games in 2013 de 30 Seconds uitbreiding uitgebracht. Je krijgt daarmee een set van 240 nieuwe kaartjes met deels nieuwe begrippen. Ik zeg al deels, aangezien ongeveer 1000 begrippen nieuw zijn en de andere 1400 begrippen de originele begrippen zijn uit het basisspel. Alles is vooral door elkaar gehusseld en zo ontstaat een nieuwe set.
Met deze set heb je vooral een mooie toevoeging die vooral zorgt voor nieuwe begrippen waardoor iedereen weer even een reset krijgt. Je kunt de 240 nieuwe kaartjes los gebruiken, of je voegt ze gewoon toe aan de stapel.
30 Seconds Uitbreiding is te bestellen bij bol.com, Amazon en 999Games.
30 Seconds Junior
Als volwassenen kunnen we onszelf aardig verliezen in een potje 30 Seconds. Met kinderen kan het originele 30 Seconds spel soms wat lastig zijn, aangezien zij nog niet alle begrippen of namen op de kaartjes kennen. Zo komt het wel eens voor dat ze niet goed weten hoe ze iets kunnen uitbeelden of erover kunnen vertellen.
30 Seconds Junior is precies daarvoor bedoelt. 240 kaartjes met 2400 begrippen geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Nu kun je dus zonder problemen de strijd aan gaan tegen elkaar! Kinderen zijn nu echt een ware tegenstander van je! En vooral ontzettend leuk om kinderen zo fanatiek bezig te zien.
30 Seconds Junior blijft verder precies gelijk aan het basisspel. Alleen gemakkelijkere begrippen, denk bijvoorbeeld aan schooltas, hoofdletter, drumstel, kanarie of videocamera. Daar kan iedereen wel iets moois bij bedenken. Niet alleen ontzettend leuk en gezellig, maar vooral ook educatief voor kinderen.
30 Seconds Junior is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon en 999Games.
30 Seconds Vlaamse editie (2016)
Laten we eerlijk zijn, 30 Seconds is gewoon een ontzettend gaaf spel om met vrienden, kennissen en familie te spelen. Maar wat het lastig maakt, is dat veel begrippen zijn toegespitst aan Nederland. Wie is die Nederlandse acteur, presentator of atleet? Dat kan als Belg best wel lastig zijn. Maar de 30 Seconds Vlaamse editie lost dat op.
Je hoeft er niet over in te zitten dat je namen niet kent. De meeste begrippen en personen ken je van de radio, tv, uit de krant of andere alledaagse media. Ook als Belgische vriendengroep dus geen excuus meer voor een avondje 30 Seconds.
Alle spelregels van het originele 30 Seconds spel zijn nog in tact. Het gaat puur om een aanpassingen van de begrippenlijst zodat er voor Belgische spelers herkenbare namen langs komen.
30 Seconds Vlaamse editie is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.
30 Seconds Everyday Life (2017)
In 30 Seconds Everyday Life lijkt er op het eerste oog niet zo heel veel te veranderen. De kern van 30 Seconds Everyday Life blijft dan ook identiek als het basisspel. Je speelt op dezelfde manier, dezelfde volgorde en met dezelfde materialen. Oké, de kleurstellingen zijn aangepast naar paars en groen. Maar verder is er geen verschil, buiten één belangrijk onderdeel: de begrippen.
En dat is toch wel het belangrijkste waar het om draait in 30 Seconds. In 30 Seconds Everyday Life draait alles, zoals de titel al een klein beetje doet vermoeden natuurlijk, om begrippen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt.
Je hoeft dus niet speciaal kennis te hebben over bepaalde artiesten of sporten. Everyday Life is een 30 Seconds spel voor iedereen, waar iedereen verstand van heeft. Vol met begrippen om te omschrijven waar je dagelijks tegenaan loopt.
Dit vinden wij vooral fijn aan deze versie. Het is wat minder gerelateerd aan bijvoorbeeld muziek, tv-programma’s of politieke partijen. Je krijgt begrippen als tafeltennis, lippenstift of zomer. Daar kan echt iedereen wel wat van maken! In een gemixt gezelschap met kinderen is dat wel wat leuker.
Gelijktijdig is het een klein beetje een teleurstelling, geen echte nieuwe principes die bij het spel worden toegevoegd bijvoorbeeld. Maar even eerlijk, is dat belangrijk voor 30 Seconds? Het plezier en de gezelligheid maak je met zijn allen!
30 Seconds Everyday Life is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon en 999Games.
Onze mening leukste 30 Seconds spellen en uitbreidingen
Bovenstaande toelichting over ieder 30 Seconds spel of 30 Seconds uitbreiding is altijd gebaseerd op onze eigen mening. Natuurlijk heeft iedereen net een eigen mening. We zijn daarom ook reuze benieuwd naar wat jouw mening is over ieder 30 Seconds spel! Heb je daar ervaring mee? Voel je dan vrij om een reactie te delen en help andere mede 30 Second spelers of starters!