In 2011 bracht Days of Wonder Ticket to Ride Asia uit, de eerste map pack uitbreiding voor Ticket to Ride. Een uitbreiding met een dubbelzijdig speelbord wat zich afspeelt in Azië, met een 2-5 en een 2-6 speler variant. Vooral de 6 speler variant maakt deze uitbreiding heel erg interessant, met een coöperatieve modus, waarover ik je meer ga vertellen in deze Ticket to Ride Asia review.
Ticket to Ride Asia uitbreiding
2-5 en 2-6 spelers in twee spelvarianten
Vanaf 8 jaar en ouder
Ongeveer 45 minuten speeltijd
Uitgever Days of Wonder
Je hebt voor deze uitbreiding het basisspel Ticket to Ride USA of Europe nodig.
Inhoudsopgave
Ticket to Ride Legendary Asia bordzijde (2-5 spelers)
Legendary Asia is de ‘normale’ bordzijde voor 2 tot 5 spelers, speelt met exact dezelfde basisprincipes zoals we die kennen uit de Ticket to Ride Europe en USA basisspellen. Wat dat betreft veranderd er niet heel veel, buiten wat toevoegingen.
Bergroutes worden geïntroduceerd
Een nieuw spelelement zijn de gevaarlijke bergroutes. Op deze routes staat een kruisje weergegeven. Het idee erachter is dat het routes zijn die lastig zijn om te bouwen, waardoor je wagons kunt verliezen. Stel je moet op de bergroute twee wagons plaatsen, dan moet je gelijktijdig ook twee wagons op een afzonderlijk gedeelte van het speelbord leggen. Die mag je tijdens het spel verder niet meer gebruiken. Eén geluk is dat ze één puntje per wagon opleveren aan het einde van het spel. Wat je vooral merkt is dat hierdoor treinen veel sneller uit het spel gaan, maar je niet altijd speciaal meer punten opleveren.
Veerboten en ferries
Op deze kaart zijn ook redelijk wat veerboten of ferries te vinden. Die zagen we ook al in het basisspel Ticket to Ride Europe. Er zijn zowel grijze veerboten, routes waar je willekeurige kleur treinkaarten mag gebruiken in combinatie met minimaal één locomotief, als gekleurde routes.
Asian explorer bonus voor 10 extra punten
De langste route kaart doet in deze uitbreiding niet meer mee, daar is een ‘Asian explorer bonuskaart’ voor teruggekomen,. Die geeft de speler die de meeste steden heeft verbonden 10 bonuspunten. Dat heeft wel een impact op het spel, maar is zeker niet gigantisch.
Ticket to Ride team Asia, spelen in teams van 2 personen
Dit is toch wel wat mij betreft het gedeelte waarvoor je deze uitbreiding koopt. Je kunt in team Asia namelijk spelen met 6 personen, en je speelt in teams van 2 personen. Je gaat dus niet individueel tegen elkaar de strijd aan, maar in duo’s.
Deze kaart heeft best wel wat uitdagingen, er zijn vooral veel enkele routes te vinden, zeker voor een 6 speler kaart. Competitie is dan ook rijkelijk aanwezig. En aan de oostkust zijn nog een drietal routes die zelfs driedubbele sporen hebben.
Teamspel in Ticket to Ride, hoe gaat dat dan precies?
Het grappige is dat je niet precies weet waar je teamlid mee bezig is, aangezien je de kaarten in zijn hand alsnog niet mag zien. Je mag er ook niet over communiceren, dat maakt het spel extra complex en maakt het vooral een stuk leuker.
Een houten kaartenhouder voor beide
Ieder team krijgt een houten kaartenhouder voor zich, bedoelt voor speelkaarten. Aan het begin van het spel krijgen de spelers ieder vier treinkaarten in de hand, precies zoals normaal. Maar, op het moment dat één speler twee treinkaarten trekt op de gebruikelijke manier komt er een wijziging.
Bij de eerste kaart die je trekt mag je namelijk kiezen. Of je plaatst deze op de kaartenhouder zodat jullie hem beide kunnen bekijken, of je neemt hem in de hand. Je moet uiteindelijk één van de twee kaarten in het rek plaatsen, en één in je hand nemen. Je bepaalt zelf of dat de eerste of de tweede treinkaart is.
Treinkaarten spelen
Speel je treinkaarten, dan mag je ervoor kiezen om uit het gedeelde rek te kiezen of uit je eigen hand. Hier zit echter wel het lastige uit het stukje teamspel wat er is. Iedere speler speelt namelijk gewoon individueel. Maar als duo deel je wel de gedeelte kaarten uit het rek.
Misschien frustreer jij je medespeler wel wanneer je de groene treinkaarten uit jullie gedeelde rek pakt om een route aan te leggen. Je mag namelijk niet met elkaar communiceren!
Bestemmingskaarten in team Asia
Iedere speler krijgt aan het begin 5 bestemmingskaarten. Eén daarvan moet in het gedeelde kaartenrek geplaatst worden. En minimaal twee moet je er bewaren in je eigen hand. Ieder duo heeft daardoor direct aan het begin al twee routekaarten in het gedeelde kaartenrek staan.
Tijdens het spelen bij het nemen van bestemmingskaarten pak je er 4. Daarvan moet je er minimaal één houden die in het gedeelde kaartenrek geplaatst wordt. En eventueel één of meerdere in je eigen hand.
Je mag er ook voor kiezen om je complete beurt over te slaan, zonder enige acties. Doe je dat, dan mag je twee bestemmingskaarten uit je hand in het gedeelde rekje plaatsen zodat je medespeler weet welke bestemmingskaarten je bezit. Dat kan je best goed helpen zodat je vervolgens samen aan dezelfde routes kunt werken. Maar dit kost je dus wel een beurt zonder verdere acties.
Iets minder treinwagons
IN een normaal spel Ticket to Ride krijg je 45 treinwagons bij de start. Bij deze 6 speler variant krijg je er maar liefst 54. Maar die moet je nog opdelen over de duo’s, je hebt dus ieder eigenlijk maar 27 treinwagons.
Einde van een spel Ticket to Ride team Asia
Het spel eindigt wanneer het duo minder dan 4 treinwagons over heeft, waarna iedere speler nog één finale beurt krijgt.
Tunnels op de team Asia kaart
Dan is er nog een toevoeging qua routes op de kaart. Iedere tunnel is genummerd, bijvoorbeeld 5 of 6. Wil je een oranje tunnel van 5 punten realiseren, dan kost je dat één oranje treinkaart. Maar daarnaast moet je de 5 bovenste treinkaarten van de dichte stapel omdraaien. Trek je 2 oranje treinkaarten? Dan moet je twee extra oranje treinkaarten of locomotieven (jokers) inleveren. Soms heb je geluk, maar soms dus ook ontzettende pech!
Onze mening over Ticket to Ride Asia
Ticket to Ride Asia wil je vooral hebben voor de 6 speler modus (team Asia) waarin je met duo’s kunt spelen. Dat is echt een unieke extra die geen een ander spel heeft. Doordat je niet mag communiceren maar met een houten kaartenrekje werkt, kan het nog wel eens lastig worden om precies te begrijpen wat je teampartner van plan is. Wat wat heeft je medespeler in gedachte? Begrijpt hij welke routes jij aan het aanleggen bent? Moet je even een beurt overslaan zodat je twee bestemmingskaarten op het gedeelde kaartenrek kunt plaatsen? Een klein beetje frustratie is in ieder geval gegarandeerd, maar ook zeker weten lol met zijn allen!
De 2-5 speler variant Legendary Asia is ook een prima kaart, maar voelt voor mij toch wat minder speciaal aan in vergelijking met andere uitbreidingen. Eigenlijk exact het basisspel, met als toevoeging bergroutes en het daardoor versneld kwijtraken van treinwagons.
Deze uitbreiding moet je dus écht puur kopen wanneer je regelmatig met meerdere spelers Ticket to Ride speelt en wel eens in teamverband wilt spelen.
Ticket to Ride Asia uitbreiding kopen
Ticket to Ride Asia is te bestellen bij bol.com.
Vergelijk alle Ticket to Ride uitbreidingen
Weet je niet precies welke versie van Ticket to Ride voor jou het meest geschikt is? Kijk dan eens naar ons overzicht Ticket to Ride uitbreidingen: alle versies toegelicht!