Take 5 spel review: tactisch kaarten plaatsen

Je bekijkt nu Take 5 spel review: tactisch kaarten plaatsen
Take 5 review
Take 5 spel
Take 5 spel

Take 5 is geen spel voor koeienkoppen, zoals ook op de voorkant van het doosje wordt weergegeven. En dat is zeker waar, je moet van goeden huize komen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk kaarten met koeienkoppen verkrijgt. En dat betekent heel goed opletten en slim spelen! In dit artikel maken wij je wegwijs in de spelregels van Take 5 en delen we met jou onze mening.

In Take 5 krijgt iedere speler 10 speelkaarten, die ieder een uniek nummer hebben. Die kaarten moet je zo slim mogelijk afleggen in de daarvoor bestemde aflegrijen. Maar, wanneer je een zesde kaart in een rij aanlegt, dan moet je de 5 voorgaande kaarten pakken (vandaar ‘Take five’). Op die kaarten staan koeienkoppen, en iedere koeienkop is één minpunt.

Take 5
Geschikt voor 2 tot 10 spelers
Vanaf 10 jaar en ouder
Ongeveer 30-45 minuten speeltijd per spel
Uitgever: 999Games

Take 5 is verkrijgbaar bij bol,com, 999Games en Amazon.nl.

Het doel van Take 5

Take 5 is een kaartspel waarbij iedere speler aan het begin van het spel 10 kaarten krijgt. Tijdens iedere beurt schuiven de spelers gelijktijdig gesloten één kaart naar voren die ze willen spelen. De spelers draaien die kaarten gelijktijdig om en van laag naar hoog worden de speelkaarten aangelegd aan de kaarten die reeds op tafel liggen. Het kan voorkomen dat er daardoor een volledige rij van 5 kaarten gepakt moet worden, gezien wanneer jij de 6e kaart in een rij aanlegt dat betekent dat je de volledige rij moet nemen.

Op iedere kaart staan koeienkoppen afgebeeld, de speler die als eerste 66 koeienkoppen verzameld heeft is de verliezer. De speler met de minste koeienkoppen is de winnaar.

Take 5 handkaarten
Take 5 handkaarten

Wat zit er in de doos van Take 5?

Take 5 is een kaartspel, het doosje is daardoor gelukkig lekker compact. Precies groot genoeg zodat er 104 speelkaarten inpassen.

  • 104 speelkaarten
  • Spelregels

Voorbereiden voor een spel Take 5

Schud de stapel met kaarten goed door en geef iedere speler vervolgens 10 kaarten. Neem vervolgens nog 4 kaarten van de stapel, die leg je open onder elkaar neer als een kolom. Houdt er hierbij rekening mee dat er nog 5 kaarten aan de rechterzijde van de kaarten geplaatst kunnen worden door de spelers. Zorg dus voor voldoende ruimte opzet. De rest van de speelkaarten mag voor nu terug in de doos, die heb je pas weer nodig vanaf het einde van de ronde wanneer je de stapel opnieuw gaat schudden.

De spelopzet ziet er dan uit zoals in onderstaande afbeelding is weergegeven.

Take 5 startopstelling
Take 5 startopstelling

Hoe speel je Take 5?

Je begrijpt als het goed is al wat de bedoeling is, iedere speler probeert zo min mogelijk koeienkoppen te verzamelen. Dat kan bereikt worden door kaarten te spelen waarbij je van tevoren zo goed mogelijk weet dat je dan niet de zesde kaart zult aanleggen. Want dat zou betekenen dat je de rij met 5 kaarten die er al liggen moet pakken.

Hoe verloopt een beurt?

Alle spelers spelen bij Take 5 altijd gelijktijdig. In de eerste beurt nemen de spelers één kaart uit hun hand met 10 kaarten. De spelers draaien elkaars kaart gelijktijdig om op het moment dat iedereen gereed is. Nu moeten de kaarten aangelegd worden.

Hoe worden kaarten aangelegd in Take 5?

Er zijn twee belangrijke regels dei gedurende het spel gehanteerd moeten worden. De eerste is dat de kaarten die gespeeld worden altijd een oplopende getallenvolgorde moeten hebben. Oftewel, stel zoals in onderstaande afbeelding zichtbaar is, de spelers een 59, 62 en 64 spelen. Dan wordt de 59 als eerste aangelegd, vervolgens de 62 en daarna de 64.

Take 5: kaarten op rij
Take 5: kaarten op rij

De tweede regel is dat iedere kaart altijd aangelegd moet worden aan de rij waarbij de laatste kaart in de rij het kleinste verschil heeft met de aan te leggen kaart. Oftewel, stel er zou een kaart met 102 gespeeld worden in de situatie bij bovenstaande afbeelding. Dan had deze in de rij waar al een kaart van 101 ligt aangelegd moeten worden.

Kaarten incasseren en rijen nemen

Een situatie die je niet wilt dat zich voordoet, maar wat met zekerheid zal gaan gebeuren, is dat je een rij moet nemen. Er zijn twee situaties waarbij je kaarten moet nemen. De eerste situatie is wanneer er een rij op het spel ligt met 5 speelkaarten, en een speler de 6e kaart zal aanleggen, dan moet hij de 5 reeds liggende kaarten nemen. In ons voorbeeld onderstaand zie je een rij die bestaat uit 5 kaarten, 53, 59, 62, 64 en 66.

Take 5: rij compleet
Take 5: rij compleet

Mocht hier een kaart bijkomen, dan moet de speler die volledige rij nemen. In onderstaande voorbeeld zie je dat een speler een kaart 90 heeft gespeeld, en 66 en 90 hebben in deze situatie het kleinste verschil. De speler moet de complete rij tot zich nemen en legt 90 aan het begin van de rij.

Take 5: volledige rij nemen
Take 5: volledige rij nemen

Die kaarten die hij genomen heeft laat hij apart liggen. Aan het einde van de ronde worden die geteld en dat bepaald hoeveel koeienkoppen de speler heeft verzameld. In dit geval zijn dat 9 koeienkoppen zoals je kunt zien in bovenstaande afbeelding.

Er is daarnaast nog een tweede situatie waarbij je kaarten moet nemen. Dat is de situatie waarbij je een kaart speelt die lager is dan alle laatste kaarten in de rijen die tafel liggen. In dat geval mag je kiezen welke rij met kaarten je pakt en op jouw eigen stapel legt. Het gunstigste is natuurlijk om hier een rij te nemen met zo min mogelijk koeienkoppen.

Einde van het spel in Take 5

Zijn de 10 handkaarten die de spelers hebben op, dan is dat het einde van de ronde en misschien wel het einde van het spel. De spelers tellen nu hoeveel koeienkoppen zij ieder verzameld hebben. Noteer dat op een blaadje en speel het spel opnieuw door totdat één van de spelers een score heeft van 66 koeienkoppen of meer. De speler met het minste aantal koeienkoppen op dat moment is de winnaar.

Onze mening en review over Take 5

Take 5 is een snel te spelen kaartspel wat erg vermakelijk is om met een groepje te spelen. Je kunt Take 5 dan ook spelen met een groep van 10 personen! Wij vinden zelf dat het vooral leuk wordt wanneer je speelt met 4 of meer spelers, het wordt dan wat chaotischer en ook wat minder voorspelbaar wat er gaat gebeuren. En juist dat maakt het erg leuk!

Hoe minder spelers er meespelen, hoe strategischer het spel wordt en hoe minder geluk er meespeelt. Je kunt dan echter nadenken over wat andere spelers in voorgaande beurten hebben gespeeld en je kunt daar slim op inspelen. Wat dat betreft komt er best wat tactiek spelen bij Take 5 door je speelkaarten op slimme momenten te spelen. Bijvoorbeeld wanneer je ziet dat er een rij is met maar één kaart met één koeienkop, dan kan het best gunstig zijn om gewoon een hele lage kaart te spelen waardoor je een rij mag pakken. Je weet dan dat je waarschijnlijk die ene kaart met één koeienkop moet nemen. Maar zo erg is dat natuurlijk helemaal niet, want dan duurt het wel even voordat je aan de 66 koeienkoppen zit en je daardoor verliest.

Een andere reden waarom ik Take 5 erg vermakelijk vind is doordat alle spelers continu tegelijk spelen en continu actief zijn. Je speelt iedere beurt gelijktijdig, je hoeft dus nooit op andere spelers te wachten. Hooguit een paar tellen wanneer een speler even wil nadenken. Maar ook jij kunt die tijd dan goed gebruiken om even na te denken of je keuze wel verstandig is. Een aanrader als spel met groepen met simpele regels en toch veel om over na te denken.

Take 5 is verkrijgbaar bij bol,com, 999Games en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie