Metrolijn kaartspel review: kom zo snel mogelijk op je bestemming

Je bekijkt nu Metrolijn kaartspel review: kom zo snel mogelijk op je bestemming
Metrolijn review
Metrolijn
Metrolijn

Het kaartspel Metrolijn is helemaal een spel voor ons was onze eerste gedachte toen we zagen dat het spel uit kwam. In dit artikel lees je of het spel aan onze verwachtingen voldeed en of we plezier hebben gehad met het spelen van dit spel. Het thema paste in ieder geval helemaal in ons straatje en de manier van spelen ook.

Aantal spelers: 1 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games
Genre: Kaartspel/Flip & Write

Metrolijn is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Doel van het spel

Het doel van het kaartspel Metrolijn is om zoveel mogelijk punten te halen door snel op plaats van bestemming aan te komen met al je verschillende kleuren metro’s. Dit doe je door de kaarten die elke ronde worden omgedraaid op de juiste manier in te zetten. Gebruik overstapkaarten om extra punten te verdienen op bepaalde stations. Sneltreinkaarten zorgen ervoor dat je haltes kunt overslaan en met gratis reizen mag je overal naartoe. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft behaald met bestemmingen en overstappunten wint het spel. Maar kijk uit, want stations die je niet bent gepasseerd leveren strafpunten op.

Inhoud van het doosje van Metrolijn

  • 1 scoreblok met vier verschillende plattegronden
  • 14 speelkaarten
  • Spelregels
Metrolijn inhoud van de doos
Metrolijn inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Om te beginnen geef je iedere speler een scoreblad met een bepaalde plattegrond. Er zijn in het spel Metrolijn vier verschillende scorebladen; de plattegrond van Amsterdam, Berlijn, Parijs en Madrid. Elke speler heeft ook een potlood of pen nodig om het scoreblad in te vullen. De stapel met speelkaarten wordt geschud en in het midden op de tafel gelegd, zodat iedereen de kaarten kan zien. Dan is het tijd om te starten met het spel.

Metrolijn start
Metrolijn start

Metrolijn spelregels en spelverloop

Metrolijn start elke ronde met het omdraaien van een kaart van de stapel speelkaarten. Elke kaart die je omdraait heeft een bepaalde actie die je die beurt moet doen. Er zijn 8 verschillende kaarten en dus ook 8 verschillende acties die je kan doen.

Metrolijn spelregels
Metrolijn spelregels

Allereerst zijn er de kaarten waarbij je 3, 4, 5 of 6 haltes vooruit mag op je scoreblad met een metrolijn naar keuze. Wanneer je deze kaart tegenkomt noteer je het nummer 3, 4, 5 of 6 in een wagonraam van je metro en zet je kruisjes in de cirkels die voor de haltes van de metro staan.

Dan heb je een kaart waarbij je gratis mag reizen. Met deze kaart mag je een kruisje zetten in een halte naar keuze en hoef je geen nummer in een wagonraam te zetten. Het kruisje mag in elke metrolijn gezet worden op elke willekeurige halte.

Metrolijn verschillende speelkaarten
Metrolijn verschillende speelkaarten

Ook heb je een overstapkaart waarbij je in één van je metrolijnen de eerstvolgende halte moet omcirkelen, een plusje in het wagonraam van de metrolijn moet zetten en het aantal metrolijnen wat hier samenkomt telt. Het nummer van het aantal metrolijnen zet je in de omcirkelde halte en dit levert aan het eind van je spel bonuspunten op.

Metrolijn invullen
Metrolijn invullen

Als laatste heb je de sneltreinkaarten in de nummers 2 en 3. Met deze kaarten kun je haltes die al een kruis hebben passeren. Dit komt van pas als bepaalde metrolijnen elkaar overlappen, waardoor je met de andere kleur al kruisjes in de metrolijn hebt gezet. Je moet namelijk altijd beginnen met afkruisen in de eerstvolgende lege halte van je metrolijn en mocht er ergens al een kruisje in deze metrolijn staan, dan stopt je reis bij dit kruisje. Behalve dus met de sneltreinkaarten, die hier overheen kunnen hoppen.

Metrolijn Parijs
Metrolijn Parijs

Elke beurt wordt er een kaart getrokken en wordt de actie uitgevoerd die op de speelkaart staat. Je metrolijnen zullen steeds langer worden en steeds meer kruisjes bevatten. Zodra iemand de laatste halte van een metrolijn afkruist heeft hij of zij de metrolijn voltooid en krijgt diegene de hoogste score die bij de betreffende kleur van de metrolijn staat aan de zijkant van het spel op je scoreblad. Alle andere spelers moeten deze hoogste score doorstrepen en ontvangen bij het voltooien van die kleur metrolijn alleen nog de laagste score.

Einde van het spel Metrolijn

Wanneer alle wagonramen zijn gevuld met nummers of plusjes (wanneer er sprake is van overstapkaarten) is het spel afgelopen. Vervolgens gaat iedereen zijn of haar punten tellen. Je telt allereerst de punten die je gescoord hebt voor de verschillende kleuren metrolijnen. Vervolgens tel je de punten die je verdient hebt met overstappen. Dit zijn de punten die in de omcirkelde haltes staan. Van het totaal van deze twee scores bij elkaar opgeteld haal je de strafpunten die je krijgt door lege haltes vanaf. Als je dit hebt gedaan weet je je eindscore. De speler met de hoogste eindscore wint Metrolijn.

Metrolijn totaalscore

Metrolijn kaartspel review, onze mening

Onze verwachtingen van het kaartspel Metrolijn waren hoog en we kunnen zeggen dat het spel zeker voldeed aan deze verwachtingen. Wij houden wel van een goede flip & write game en dit spel had alles wat zo’n spel moet hebben. Spanning, tactiek en een heleboel puzzelwerk.

De regels lezen duurde even en we moesten geregeld even terugkijken in de beschrijving wat bepaalde kaarten nou eigenlijk betekenden. Maar al snel hadden we de smaak te pakken en gingen we als een speer. Toen we de uitdaging hadden gehad met de plattegrond van Amsterdam, wilden we ook meteen de plattegronden van Berlijn, Parijs en Madrid spelen. De ene plattegrond is ingewikkelder dan de andere, maar ze zijn alle vier even leuk om te spelen.

De vormgeving van het spel is wat we van 999games gewend zijn. Mooi gethematiseerd en strak design. Het thema van het spel is meesterlijk gekozen. Alle details van reizen met een metro komen aan bod. De scorebladen zijn overzichtelijk. Alleen bij het tellen van de lege vakjes hadden we nog wel eens wat moeite. Bij de plattegrond van Amsterdam is dit bijvoorbeeld veel makkelijker dan bij de plattegrond van Parijs of Madrid.

Het enige wat wij misten aan het spel waren de stiften of potloden die vaak bij een flip & write wel worden meegeleverd. Zeker als je kijkt naar de prijs van het spel had dit wel mogen worden toegevoegd. We moesten onze eigen potloden gebruiken, maar wanneer je het spel meeneemt ergens naartoe heb je niet altijd stiften of potloden bij de hand. Het zou dus makkelijker zijn als de potloden al in de doos zaten.

Metrolijn is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie