Imhotep had een fantastisch mooi gekozen thema, origineel en gewoon net even anders dan de meeste andere bordspellen. Daar zouden wat ons betreft meer uitgevers aan mogen denken. Eigenlijk borduurt Imhotep Het Duel voort op het thema en de speelwijze van Imhotep, maar is dan extra goed toegespitst naar twee spelers.
In dit review ga je alles lezen over Het Duel, zodat je zelf kunt bepalen of jij deze twee speler editie de moeite waard gaat vinden.
Imhotep: Het Duel
Geschikt voor 2 spelers
Vanaf 10 jaar en ouder
Ongeveer 30 minuten speeltijd
Uitgever White Goblin Games
Imhotep is te bestellen bij bol.com.
Inhoudsopgave
Het doel van Imhotep Het Duel
In Imhotep het Duel gaat de strijd tussen de bouwmeesters verder. De spelers spelen in de rol van het beroemde koningspaar Nefertiti en Achnaton. Om beurten mag steeds één actie uitgevoerd worden waardoor je waardevolle tegels van de schepen probeert te bemachtigen. Je hebt slechts de keuze uit drie verschillende acties. Je mag een speelfiguur inzetten op het speelbord, je mag kiezen om een schip te lossen, of je mag een actietegel spelen.
Het draait allemaal om de meeste tegels te verkrijgen die je direct gaat aanleggen op je eigen vier bouwplaatsen. Want hoe meer tegels je weet te verzamelen, hoe meer punten er ook te behalen zijn. Maar bij het aanleggen van tegels moet je er ook rekening mee houden dat deze op de juiste manier geplaatst worden voor de maximale hoeveelheid punten.
je speelt net zolang door totdat het voorlaatste schip uit het spel wordt gehaald. Dat betekent dat de tegels op 3 na allemaal verbruikt zullen worden. Daarna eindigt het spel direct en worden de scores van de afzonderlijke bouwplaatsen opgeteld. De speler met de meeste punten is de winnaar.
Wat zit er in de doos van Imhotep Het Duel?
Imhotep Het Duel zit verpakt in een klein doosje, gelukkig zegt dat niet zoveel over de inhoud ervan. Want het zit bomvol speelmateriaal.
- 12 obelisktegels
- 12 piramidetegels (6 lichte en 6 donkere)
- 12 tempeltegels (met 1, 2, 3 of 4 symbolen)
- 12 grafkamertegels (getallen 1 t/m 12)
- 12 actietegels (3 sets van 4 verschillende acties)
- 4 bouwplaatsborden voor beide spelers (obeliskbord, tempelbord, piramidebord, grafkamerbord)
- 8 speelfiguren (4 zwarte en 4 witte)
- 6 schiptegels
- Havenbord (hoofd speelbord)
De spelregels van Imhotep Het Duel
Als je de basis van Imhotep goed begrijpt, zie je dat Imhotep Het Duel gebruik maakt van dezelfde spelmechanismen. De handelingen blijven ongeveer gelijk, buiten dat je dit keer gebruik moet maken van speelfiguren om blokjes te verkrijgen.
Goed om te weten is dat er ook bij Imhotep Het Duel meerdere varianten mogelijk zijn. Iedere speler heeft 4 bouwplaatsen. De obelisk, tempel, piramide en grafkamer, in de eerste ronde kun je het beste even de A zijde spelen, maar ben je daarop uitgespeeld kun je variëren door een deel van deze tegels, of allen, om te draaien naar de B zijde. De B zijde heeft net ietsje meer diepgang en tactiek, want je moet dan echt goed opletten welke tegels je probeert te verzamelen.
Ik zal proberen toe te lichten hoe je Imhotep Het Duel speelt.
Voorbereidingen van een spel Imhotep Het Duel
Iedere speler krijgt vier bouwplaatsen, de obelisk, tempel, piramide en grafkamer. Daaraan worden later de verkregen tegels aangelegd. Daarnaast krijgen de spelers ieder 4 speelstukken, één speler alle witte en de ander de zwarte.
Verder wordt het algemene speelbord neergelegd, het havenbord. Aan de havens worden direct de 6 schepen gelegd. Alle leveringstegels worden doorgeschud, 60 stuks in totaal, en blind als een trekstapel naast het speelbord gelegd. Ieder schip wordt voorzien van 3 leveringstegels die open op de schepen neergelegd worden. Ook worden er drie leveringstegels gesloten neergelegd op het havenbord op het daarvoor bestemde reserveveld.
Meer voorbereidingen is er niet nodig, ik zal nu de verdere spelregels toelichten.
Tijdens een spelersbeurt mag er steeds één actie worden uitgekozen
De spelers zijn om beurten aan zet. Ze mogen daarbij steeds één actie uitvoeren. Er mag daarbij gekozen worden uit:
- 1 speelfiguur inzetten
- 1 schip lossen
- 1 actietegel spelen
1 speelfiguur inzetten
Kies je voor het inzetten van een speelfiguur, dan mag je één van je speelstukken plaatsen op het havenbord, het algemene speelbord. Dat speelbord is opgedeeld in 9 vakken. Je kiest daarbij één van de vakken die nog niet bezet zijn.
1 schip lossen
Aan de hand van de 9 vakken op het havenbord kan bepaald worden of er al een schip gelost mag worden. Wanneer er twee of meer speelstukken in een rij of kolom van het havenbord staan, mag de actie schip lossen uitgevoerd worden. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om speelstukken die van jezelf zijn of van de tegenstander.
De speelfiguren die in de betreffende rij of kolom staan, worden gebruikt om het schip te lossen. Het speelstuk wat het dichtste bij het schip staat, lost de leveringstegel die het verste in het schip ligt. Het speelstuk wat op het midden van de rij of kolom op het havenbord staat, lost het middelste leveringstegels. Het laatste leveringstegels in het schip wordt gelost door het laatste speelstuk wat op het havenbord staat.
Staan er maar twee speelstukken op het havenbord in de betreffende rij of kolom, dan worden er dus ook maar twee leveringstegels gelost.
De speelstukken worden daarna teruggenomen door de spelers en de leveringstegels worden direct aangelegd op de eigen bouwplaatsen.
1 actietegel spelen
Bij het verkrijgen van leveringstegels, kan het zijn dat een speler een blauwe actietegel verkrijgt. Een speler mag ervoor kiezen om in zijn beurt een actietegel te spelen. Er zijn vier verschillende actietegels.
- Zet 2-3 speelfiguren in: Je mag 2 of 3 speelfiguren inzetten in één beurt.
- Neem 1 tegel: Je mag zelf een willekeurige tegel van een schip kiezen. Het gat wat ontstaat wordt aangevuld met een tegel van het reserveveld (op het havenbord).
- Zet 1 speelfiguur in en los 1 of 2x: Je mag één speelfiguur inzetten op het havenbord. Daarna mag je 1 of 2 schepen lossen.
- Wissel 2 tegels en los: Je mag twee tegel op een willekeurig schip met elkaar verwisselen, daarna mag je zelf kiezen welk schip je lost.
Hoe score je punten in Imhotep Het Duel?
Steeds wanneer schepen gelost worden, ontvang je leveringstegels, die tegels dien je direct te plaatsen op je eigen speelbord.
Obelisktegels en het obeliskbord
Obelisktegels leg je direct aan op je obeliskbord. Voor iedere tegel die je hier aanlegt, krijg je één punt aan het einde van het spel. De speler die aan het einde van de spel de meeste obelisktegels heeft, krijgt nog eens 6 punten extra.
Tempeltegels en het tempelbord
Krijg je tempeltegels, dan leg je deze aan je tempelbord. Tempeltegels zijn voorzien van 1, 2, 3 of 4 symbolen. Aan het einde van het spel zijn deze symbolen ieder 1 punt waard. Heb je een tegel met 4 symbolen erop, is die tegel dus 4 punten waard.
Piramidetegels en het piramidebord
Er zijn twee soorten piramidetegels, lichte piramidetegels en donkere piramidetegels. Deze worden beide aan het piramidebord aangelegd, je bouwt hier echter wel mee aan twee afzonderlijke piramides. Beide piramides kunnen uit maximaal 6 tegels bestaan, en er zijn ook maar 6 tegels per soort in het spel. Hoe meer piramidetegels je bezit aan het einde van het spel, hoe meer punten. Voor 1 tegel krijg je maar 1 punt, 2 tegels 3 punten, maar voor 6 tegels krijg je maar liefst 21 punten.
Grafkamertegels en het grafkamerbord
Grafkamertegels lopen op van nummering van 1 tot en met 12. Ieder nummer komt maar één keer voor in het spel. Met grafkamertegels probeer je aaneengesloten groepen tegels te vormen. Hoe meer tegels aan elkaar verbonden zijn, hoe meer punten je krijgt. Dat lukt alleen wanneer je nummers hebt die aan elkaar grenzen, zoals een reeks 7, 8 en 9. Een losse tegel levert maar 1 punt op, terwijl 5 aaneengesloten tegels 25 punten opleveren.
Einde van het spel
Imhotep Het Duel eindigt wanneer het voorlaatste schip gelost wordt. Er blijft dus altijd 1 schip met 3 tegels ongebruikt. De punten worden direct geteld wanneer iemand het op één na laatste schip lost. Naast de punten op het spelersbord zijn er nog een paar extra punten te behalen.
Voor iedere ongebruikte actietegel in voorraad krijgt een speler 1 punt. Daarnaast krijgen de spelers 1 punt voor ieder speelfiguur wat zich nog op een havenveld bevindt.
De speler met de meeste punten is de winnaar van Het Duel.
Imhotep Het Duel review en onze mening
Imhotep Het Duel is een tactisch bordspel voor twee spelers waarin alles draait om het maken van de juiste keuzes. Ik zal je in deze review kort vertellen wat wij van dit bordspel vinden, zodat je zelf kunt bepalen of Imhotep Het Duel voor jou een leuke keuze is.
In eerste instantie was ik eerlijk gezegd een klein beetje verbaast om te zien dat er geen houten blokjes toegevoegd waren in het spel. Dat was toch wel waar het om draaide in het normale spel Imhotep. In Het Duel zijn deze vervangen voor tegels en het gebruik van speelstukken om schepen te lossen, in plaats van dat je zelf de schepen laadt met blokjes. Hoewel dat iets anders is, blijft het spel toch redelijk wat overeenkomsten hebben met het basisspel. Dat bedoel ik positief, het thema en de spelmechanismen die zo goed werkten blijven bewaard.
Tactisch is Imhotep Het Duel zeker, je mag per beurt slechts één actie gebruiken en moet dus goede afwegingen maken wat je het meeste kan brengen. Wil je al vroegtijdig een schip lossen, of probeer je bewust eerst je overige speelfiguren op het bord te zetten, zodat je ook punten krijgt wanneer je tegenstander lost. Als je ziet dat je tegenstander geen speelstukken meer heeft is dat best een wijze zet, want hij zal in zijn volgende beurt ongetwijfeld gaan lossen. Ook actietegels zijn krachtig en kunnen nuttig gebruikt worden. Ik vind ze eigenlijk zelfs interessanter dan in de normale versie van Imhotep. De actietegel waarmee je 2 of 3 speelfiguren in één beurt mag inzetten vindt ik zelf interessant. Want wanneer je 3 speelfiguren in bezit hebt en ze alle drie in eens mag inzetten kun je in één keer een complete rij of kolom vol plaatsen. Dan mag je de volledige boot lossen in de beurt erna.
Ook kun je elkaar af en toe goed dwarszitten. Vooral wanneer het gaat om de grafkamertegels voor zowel de A als de B zijde van de grafkamer. Je kunt bewust een genummerde grafkamertegel wegkapen voor je tegenstander blokken van tegels met elkaar wet te verbinden. Bijvoorbeeld door de 9 weg te kapen wanneer hij al 7, 8, 10 en 11 heeft liggen. Dat kan je flink wat punten schelen aan het einde van het spel.
Imhotep Het Duel speelt gestroomlijnd en lekker soepel. De regels zijn eenvoudig en je hebt weinig tijd nodig om op weg te komen, er achter komen wat slimme zetten zijn leer je vanzelf tijdens het spelen. Meer tijd dan 30 minuten heb je zeker niet nodig om te spelen, dat geeft je de mogelijkheid om snel nog een spelletje erachteraan te spelen.
Bezit je Imhotep al en vindt je dat een interessant spel? Dan is Imhotep Het Duel zeker een aanrader om met twee spelers te spelen. Maar bezit je Imhotep nog niet, dan zou ik je toch adviseren om eerst voor Imhotep te gaan. Ook wanneer je vaak speelt met twee spelers. Het normale spel Imhotep speelt namelijk in mijn ogen al enorm soepel met twee spelers. Je hebt dan zelfs het voordeel dat je ook met 3 of zelfs 4 spelers kunt spelen.
Overzicht van alle Imhotep spellen
Imhotep basisspel Het Imhotep basisspel, zoals in deze review besproken. Bekijk actuele prijs | |
Imhotep uitbreiding: Een Nieuwe Dynastie Extra bouwplaatsen, zodat je in totaal 4 speelzijden hebt en maximaal 1024 verschillende varianten kunt spelen! Bekijk actuele prijs | |
Imhotep Duel Twee-speler versie van Imhotep. Snel en vlot speelbaar. Bekijk actuele prijs |