Dominion review: Tactisch deck-building kaartspel

Je bekijkt nu Dominion review: Tactisch deck-building kaartspel
Dominion spel review
Dominion basisspel
Dominion basisspel

Spreken we over deckbuilding kaartspellen, dan is Dominion met zekerheid één van de betere deckbuilders die wij kennen. Dominion bestaat al even, sinds 2009, maar is opnieuw uitgegeven in een tweede editie. In dit artikel geven wij toelichting hoe je Dominion speelt, hoe de spelregels werken, het spelverloop, en natuurlijk in een review mag niet ontbreken wat je mag verwachten en wat onze mening over Dominion is.

In Dominion speel je als vorst en probeer je een groter en nog fraaier koninkrijk te verkrijgen. In de omgeving liggen allerlei stukken land waarop je jouw vlag wil gaan voeren. Maar, je bent niet de enige. Jouw tegenspelers, andere vorsten, proberen ook zoveel mogelijk land te bemachtigen. Door nieuwe gebouwen te bouwen, nieuwe dienaren te verzamelen en je kasteel op te knappen zorg je ervoor dat jouw rijk het grootste van allen wordt. Hoe beter jouw deck met kaarten wordt, hoe meer kans je maakt op de winst.

Dominion basisspel
Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 tot 60 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games
Genre: Deckbuilding kaartspel

Dominion is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Wat is een deckbuilding kaartspel?

Dominion is een deckbuilding kaartspel. Deckbuilding wil eigenlijk niets anders zeggen dan dat je speelt met een deck speelkaarten en dit speelt verder gaat opbouwen. De speelkaarten die jij verzameld mag je steeds blijven gebruiken, waardoor je steeds betere en sterkere combinaties krijgt. Meestal bevatten deckbuilding spellen manieren om kaarten te verkrijgen maar ook om slechte kaarten weg te spelen. In Dominion is dit laatste ook zeker het geval.

Doel van het spel Dominion

In Dominion probeer je het beste deck op te bouwen, wat aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten waard is. In iedere speelbeurt mag je kaarten spelen en kaarten aankopen. Totdat het spel eindigt, waarna alleen de overwinningskaarten van de spelers worden geteld en de punten bij elkaar worden opgeteld. De speler die de meeste punten heeft verzameld is de winnaar van Dominion.

Dominion handkaarten
Dominion handkaarten

Inhoud van het Dominion basisspel

Wat goed voor elkaar is bij dit spel, is de doos met de handige inlay waar alle speelkaarten in passen. Aangezien Dominion een deckbuilding kaartspel is, is het logisch dat we ontzettend veel speelkaarten hebben, in totaal maar liefst 500 kaarten die netjes gesorteerd in eigen vakjes passen.

Dominion doos
Dominion doos
  • 130 geldkaarten (60 koper, 40 zilver, 30 goud)
  • 48 overwinningskaarten (24 landgoed, 12 hertogdom, 12 provincie)
  • 30 vloekkaarten
  • 262 ambachtsmankaarten, met 10 van elk: ambachtsman, bandiet, bureaucraat, kelder, kapel, raadszaal, festival, voorbode, laboratorium, bibliotheek, markt, koopman, militie, mijn, slotgracht, geldschieter, wilddief, verbouwing, cipier, smidse, troonzaal, vazal, dorp, heks, werkplaats. En 12 tuinen.
  • 26 locatiekaarten (1 per soort koninkrijkaart met een andere achterkant)
  • 4 blanco kaarten als reserve
  • 1 vernietigde kaarten bord
  • Handige inlay met sorteerstrook voor de speelkaarten
  • Spelregels
Dominion opbergsysteem
Dominion opbergsysteem

Voorbereiding van een spel

Iedere speler krijgt in totaal 10 speelkaarten, bestaande uit 7 koper en 3 landgoederen. Deze worden geschud door iedere afzonderlijke speler en als een gesloten voor de spelers neergelegd. Deze stapels vormen het persoonlijke startdeck van de spelers, gedurende het spel worden deze decks met kaarten verder uitgebreid.

Als algemene spelvoorraad worden 17 open stapels met kaarten klaargelegd. In ieder spel bestaat dat uit 10 verschillende soorten koninkrijkkaarten, die kunnen in ieder spel gevarieerd worden. Waardoor je een zeer grote hoeveelheid met verschillende spellen kunt samenstellen. Zo is ieder spel net even anders. Daarnaast worden er 7 stapels met standaard kaarten neergelegd, die komen in ieder spel terug. Dit zijn het koper, zilver, goud, landgoed, hertogdom, provincie en de vloek.

Het bord vernietigde kaarten wordt tussen de spelers ingelegd. Vervolgens wordt er een startspeler bepaald en mag iedere speler 5 kaarten van zijn eigen trekstapel trekken en op de hand nemen. We zijn nu klaar om een spel te starten.

Dominion spelopzet
Dominion spelopzet

Dominion spelregels en spelverloop

De spelers zijn om beurten aan zet, ze doorlopen tijdens een speelbeurt steeds drie verschillende fasen.

  1. Actiefase. waarbij 1 actiekaart uit de hand gespeeld mag worden.
  2. Aanschaffase, de speler mag een kaart kopen uit de algemene voorraad met zijn geldkaarten in de hand.
  3. Opschoonfase, de speler legt alle gespeelde kaarten en kaarten in de hand op zijn persoonlijke aflegstapel.
Dominion speelkaarten
Dominion speelkaarten

Stap 1: Actiefase

Tijdens de actiefase mag een speler 1 actiekaart uit zijn hand spelen. Die kaart wordt dan voor de speler op tafel gelegd, en de bijbehorende acties die aangegeven staan op die actiekaart mogen uitgevoerd worden.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een kaart voor ‘+1 actie’ zorgt, in dat geval mag je nog een actiekaart spelen! Of je mag bijvoorbeeld drie extra handkaarten van je trekstapel nemen, enzovoorts.

Mocht de speler geen actiekaart hebben, dan kan deze stap niet uitgevoerd worden.

Stap 2: Aanschaffase

In de aanschaffase mag je standaard één kaart aankopen uit de voorraad, de kaart die je mag aankopen is afhankelijk van het aantal geldkaarten wat je op dat moment in je hand hebt. Geldkaarten zijn de kaarten koper (waarde 1), zilver (waarde 2) en goud (ter waarde van 3).

Geldkaarten worden nooit afgelegd, maar worden op de persoonlijke aflegstapel gelegd. Ze blijven daardoor altijd in het deck van de speler en kunnen later opnieuw gebruikt worden.

Soms mag een speler meerdere kaarten kopen, als resultaat van eerdere gespeelde actiekaarten. Heeft een speler niet genoeg geld om een kaart te kopen, of wil hij geen kaart kopen, dan gaat de speler direct door naar stap 3.

Dominion speelkaarten
Dominion speelkaarten

Stap 3: Opschoonfase

In de derde en laatste stap worden alle kaarten die de speler heeft gespeeld, gebruikt en de kaarten die de speler nog in zijn hand heeft afgelegd op de persoonlijke aflegstapel. De volgorde hoe de kaarten worden afgelegd is hierbij niet van belang. Nieuw aangekochte kaarten worden ook op de aflegstapel gelegd.

De speler trekt vervolgt 5 nieuwe kaarten van zijn trekstapel. Mocht de trekstapel minder dan 5 kaarten bevatten, dan wordt eerst de aflegstapel geschud en deze worden onder de kaarten van de trekstapel neergelegd. Dit laatste kan ook gebeuren als gevolg van het spelen van een actiekaart (wanneer extra kaarten getrokken mogen worden).

Nu is de speler links van de huidige speler aan de beurt.

Einde van het spel Dominion

Er zijn twee verschillende manieren om Dominion te eindigen. De eerste is wanneer de stapel met Provincies leeg raakt, het spel eindigt dan aan het einde van de spelersbeurt. Een andere optie is wanneer er 3 of meer stapels in de algemene voorraad opraken (geldkaarten, actiekaarten, enzovoorts).

Iedere speler neemt zijn volledige deck in de hand en neemt daaruit alle kaarten met overwinningspunten. De overwinningspunten worden bij elkaar opgeteld waarbij de speler met de meeste punten de winnaar is. Mocht er een gelijks spel zijn, dan wint de speler die de minste beurten heeft gehad.

Dominion overwinningspunten
Dominion overwinningspunten

Voorbeelden van actiekaarten in Dominion

Dominion kent verschillende soorten kaarten. Zo zijn er onder andere geldkaarten, die een waarde vertegenwoordigen waarmee nieuwe kaarten aangekocht kunnen worden. Kaarten die een belangrijke rol in het spel spelen, zijn actiekaarten. Onderstaand drie voorbeelden van verschillende actiekaarten.

Dominion actiekaarten
Dominion actiekaarten

Dorp: verkregen acties zijn het trekken van één extra kaart op de hand en vervolgens mogen er twee acties gespeeld worden.

Smidse: je mag 3 extra kaarten van de trekstapel nemen en op de hand nemen. Grote kans dat je extra geldkaarten trekt zodat je meer kunt besteden.

Markt: je mag één extra kaart trekken en op je hand nemen, één extra actiekaart spelen, je mag één extra kaart aankopen tijdens de aanschaffase en je krijgt 1 munt die je kunt gebruiken in de aanschaffase.

Daarnaast zijn er actie – aanval en actie – reactie speelkaarten. Onderstaand twee voorbelden van actie – aanval en actie – reactie kaarten.

Dominion actiekaarten, aanval en reactie
Dominion actiekaarten, aanval en reactie

Militie: je krijgt twee extra munten die je kunt gebruiken tijdens de aanschaffase. Dit is een actie – aanval kaart, waardoor je ook andere spelers benadeelt. Iedere andere speler moet naar keuze kaarten afleggen totdat hij nog 3 kaarten op de hand heeft.

Slotgracht: speel je deze kaart, dan mag je 2 kaarten trekken van je trekstapel. Maar, daarnaast is dit ook een actie – reactie speelkaart die jou kan helpen jezelf te verdedigen wanneer iemand een aanvalskaart speelt. Wanneer iemand een aanvalskaart speelt en jij speelt deze slotgracht kaart, in dat geval heeft de aanval geen effect meer op jou.

Dominion review en onze mening

Wat is onze mening over het basisspel Dominion? Dominion is in onze ogen een zeer goed deckbuilding spel, wat ontzettend verslavend is en ongelooflijk veel combinaties kent. Wat wij zelf leuk vinden aan Dominion is dat iedere speler begint met hetzelfde deck van 10 speelkaarten. Maar al na 1 of 2 beurten ga je zien dat iedere speler andere kaarten aankoopt. Ieder zijn deck wordt anders, en iedere past een andere tactiek toe. Met alleen het basisspel heb je al 26 verschillende koninkrijkkaarten, waardoor je allerlei varianten kunt maken van Dominion gezien je er maar 10 per spel gebruikt.

Dominion is zeer laagdrempelig en gemakkelijk om te leren kennen. De spelregels zijn eenvoudig, een beurt bestaat altijd uit dezelfde set van drie fasen: actiekaart(en) spelen, kaart(en) aankopen en een nieuwe set met handkaarten nemen. Kortom, gemakkelijk voor nieuwe spelers. Wat wel lastig is voor nieuwe spelers, is om kans te maken om te winnen tegen gevorderde spelers. Want je leert naarmate je het spel vaker speelt toch wel op wat voor combinaties je moet letten en welke tactieken zorgen voor een snelle start om snel verder te kunnen uitbouwen. Tactisch inzicht speelt zeker een grote rol, en geluk is naar de achtergrond verdrongen. Ik durf daardoor wel te stellen dat spelers die minder van geluk en meer van een tactisch en strategisch spel houden, dat zij Dominion gaan waarderen.

Wat ik zelf ontzettend leuk vind is dat je een deck opbouwt van kaarten die je in je hand vervolgens gaat combineren. Bijvoorbeeld door eerste een actiekaart te spelen die +2 acties geeft, waardoor je twee extra actiekaarten kunt spelen. Vervolgens een actiekaart met +3 kaarten trekken en als derde actie speel je opnieuw een kaart die +1 of +2 acties geeft. Je kunt op die manier reeksen van actiekaarten spelen en in één beurt veel voor elkaar krijgen. Die combinaties uitdenken en hier slim mee omgaan om zo een steeds krachtigere set van kaarten te verkrijgen.

In Dominion moet je daarnaast goed opletten wanneer je overwinningskaarten gaat kopen. Voor je het weet is een spel afgelopen en heb jij nog maar amper punten. Je kunt voor snelheid kiezen en snel goedkopere overwinningskaarten die minder punten opleveren aanschaffen, of je kiest juist voor een solide basis waarna je over gaat op het kopen van dure speelkaarten. Alles heeft zijn voor- en nadelen, en in ieder spel moet je afhankelijk van wat jouw tegenstanders doen de slimste richting bepalen.

Mocht je denken snel uitgespeeld te zijn met Dominion, dan zijn er tal van uitbreidingen die nieuwe speelkaarten en andere acties introduceren.

Dominion is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie