De leukste spellen van het afgelopen jaar (2020)

Je bekijkt nu De leukste spellen van het afgelopen jaar (2020)
Leukste spellen van het afgelopen jaar

Met Bordspeltijd hebben wij natuurlijk enorm veel spellen gespeeld het afgelopen jaar. In 2020 waren dat wel honderd verschillende spellen. Het ene spel vonden we leuker dan het andere spel. We hielden vooral van dobbelspelletjes, deckbuilding spellen en fantasierijke spellen. We speelden kleine spelletjes zoals Qwixx, maar ook grote spellen zoals De Rovers van de Noordzee.

Natuurlijk waren er spellen die vaker dan één keer op tafel kwamen, omdat ze ons wel konden bekoren. Qwinto speelden we bijvoorbeeld zo vaak dat we het scoreblok al moesten vervangen, omdat de blaadjes op waren. Het bleek enorm verslavend te zijn.

Dit vind ik de 10 leukste spellen van het jaar 2020

Hieronder nemen we je mee in de top 10 leukste spellen van het jaar 2020 naar onze mening. Je vindt hier onder andere Qwixx, Qwinto, De Taveernen van de Oude Stad en De Kwakzalvers van Kakelenburg terug. Onze smaak is vrij divers. Lees snel verder voor de top 10.

  1. Qwinto
  2. De Taveernen van de Oude Stad
  3. De Kwakzalvers van Kakelenburg
  4. Dixit
  5. Qwixx
  6. De Zoektocht naar El Dorado
  7. Mysterium
  8. Lost Cities
  9. Welcome To
  10. Azul

1. Qwinto; dobbelen tot je een ons weegt

Qwinto
Qwinto

Het dobbelspel Qwinto hebben wij zo vaak gespeeld in 2020. We hebben letterlijk gedobbeld tot we een ons wogen. Ondertussen zijn we al aan een nieuw scoreblok begonnen, want het spel is zo verslavend.

In Qwinto heb je drie dobbelstenen in de kleuren paars, geel en oranje. Als je aan de beurt bent mag je kiezen of je alle dobbelstenen werpt of één of twee van de kleuren kiest om mee te dobbelen. De score van de dobbelstenen die je hebt geworpen tel je bij elkaar op en mag je noteren op je scoreblad in één van de kleuren die je hebt gedobbeld. Let er op dat de cijfers die je noteert van links naar rechts oplopend zijn. Punten kun je scoren door je rijen in de verschillende kleuren zo snel mogelijk te vullen of door in bepaalde rijen een kolom te vullen. Wie scoort de meeste punten in dit spel?

Qwinto scorekaart
Qwinto scorekaart

Als het potje klaar is wil je meteen nog een keer spelen, want of je nou wint of verliest, het is ontzettend verslavend. Het dobbelspel Qwinto speel je ook in een recordtijd. Je hebt niet langer dan 10 minuten nodig voor een potje. Leuk voor tussendoor, maar kijk uit, want je hebt al snel de hele avond gevuld als de verslaving opspeelt.

Qwinto is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. De Taveernen van de Oude Stad; run een kroeg in de middeleeuwen

Taveernen van de Oude Stad bordspel
Taveernen van de Oude Stad bordspel

Het thema van dit spel sprak ons aan. Een kroeg runnen in de middeleeuwen en ervoor zorgen dat je steeds meer waard zal zijn. Toen we het spel eenmaal gespeeld hadden, bleek het ook zeer de moeite waard te zijn.

De Taveernen van de Oude Stad is een deckbuildingspel. Het heeft nog 4 modules om nog meer leuke spelregels toe te voegen. Niet alleen het spel, maar ook de vormgeving is prachtig. Je hebt letterlijk een middeleeuwse kroeg voor je liggen. Je begint met het sparen van muntstukken en bier om steeds meer te kopen voor je kroeg. Zo kun je extra tafels kopen en een serveerster of afwasser inhuren.

We speelden tot nu toe 3 modules van het spel, maar het basisspel zonder de modules is net zo leuk als de extra’s die de modules toevoegen. Wij zijn helemaal weg van dit spel en zullen het nog vaak spelen.

De Taveernen van de Oude Stad is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

3. De Kwakzalvers van Kakelenburg; toverdrankjes brouwen

De Kwakzalvers van Kakelenburg
De Kwakzalvers van Kakelenburg

In de Kwakzalvers van Kakelenburg ga je toverdrankjes maken met allerlei ingrediënten. Bij het spel komt tactiek kijken, maar het heeft ook een klein geluk element. In het spel moet je namelijk fiches uit een zak trekken en in jouw toverketel leggen. Welke fiches je gaat trekken is natuurlijk een verrassing.

De Kwakzalvers van Kakelenburg heeft heel veel leuke nieuwe opties. Als de basisversie van het spel is uitgespeeld, kies je gewoon een nieuwe manier om punten te verdienen met je fiches die in de ketel komen. Ook is er de uitbreiding De Kruidenheksen, die weer nieuwe elementen in het spel brengt. Er is een oplossing voor het overstromen van je toverketel en er komen fiches van 6 punten bij in dit spel. Komend jaar komt de volgende uitbreiding van De Kwakzalvers van Kakelenburg uit. Deze gaat De Alchemisten heten en wij zitten natuurlijk al te wachten om dit exemplaar ook aan te schaffen.

Wij kunnen ons uren vermaken met drankjes brouwen en punten verdienen in dit enorm uitgebreide spel. De Kwakzalvers van Kakelenburg is hier al vaak op tafel geweest en blijft steeds weer vernieuwend en leuk. Een spel dat zo leuk is om te spelen, dat het niet eens uitmaakt wie er wint.

De Kwakzalvers van Kakelenburg is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

4. Dixit: fantasieën en droombeelden

Dixit
Dixit

Aangezien wij grote fan zijn van dromerige illustraties en een rijke fantasie hebben was Dixit een echte aanrader voor ons. Na het spel Mysterium, waar ik later in dit artikel nog iets over vertel, was Dixit alleen maar nog leuker.

De spelvorm is super simpel. Eén persoon verzint één woord dat op een handkaart van hem of haar slaat. De andere spelers zorgen ervoor dat ze één kaart uit hun hand trekken die het dichtst in de buurt komt van het woord. Vervolgens is het de bedoeling dat iedereen gaat raden welke kaart van de persoon is die het woord verzonnen heeft. De simpele opbouw van het spel en de fantasie die je ervoor nodig hebt, maken het een interessant spel om vaker te spelen.

Dixit kaarten
Dixit kaarten

De prachtige plaatjes op de kaarten zijn het allerleukst. Wij kunnen helemaal opgaan in de wereld van Dixit. Als we klaar zijn met de basisversie van Dixit zijn er nog tientallen andere sets met nieuwe kaarten. Deze uitbreidingen hebben stuk voor stuk net zulke mooie droombeelden als de Dixit basisversie. Wij dromen nog even verder.

Dixit is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

5. Qwixx: dobbelen en kettingreacties veroorzaken

Qwixx: het leukste dobbelspel?
Qwixx: het leukste dobbelspel?

Het bekendste dobbelspelletje van dit moment is Qwixx. Het spel met de twee witte dobbelstenen en 4 gekleurde dobbelstenen wordt door menigeen gespeeld. Het dobbelspel is simpel, compact en snel. Het kan snel even tussendoor, maar kan je ook de hele avond bezighouden.

Wij speelden Qwixx regelmatig en niet alleen de basisversie. Wij hebben ondertussen de varianten Qwixx Mixx, Qwixx Connected, Qwixx Big Points en Qwixx Bonus. We rollen wat af met de dobbelstenen.

In Qwixx moet je cijfers afstrepen die je dobbelt. Maar net als in Qwinto mag je hier ook alleen van links naar rechts werken. Streep je een getal af in het midden van je scoreblad, dan mag je nooit meer aan de linkerkant afstrepen, enkel aan de rechterkant. Met deze belangrijke regel in het spel moet je proberen zoveel mogelijk kruisjes in je vakjes op je scoreblad te krijgen. Na 5 kruisjes mag je een rij op je scoreblad ook sluiten. Als er twee rijen gesloten zijn door dezelfde speler is het spel klaar en ga je kruisjes tellen. Degene met de meeste kruisjes wint het spel.

Qwixx dobbelspel
Qwixx dobbelspel

Qwixx is leuk, verrassend en zeer verslavend. De Qwixx Connected en Qwixx Bonus varianten zijn hier favoriet, omdat je vaak kettingreacties veroorzaakt in dit spel. Het gebeurt dat je ineens meerdere kruisjes achter elkaar kan zetten en dat maakt het natuurlijk nog verslavender.

Qwixx is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6. De Zoektocht naar El Dorado; de reis naar het beloofde land

De Zoektocht naar El Dorado bordspel
De Zoektocht naar El Dorado bordspel

Dit spel is een deckbuildingspel met handkaarten die je één voor één speelt. De handkaarten kunnen ervoor zorgen dat je stappen kunt zetten over het speelveld en zo snel mogelijk bij het beloofde land El Dorado uitkomt. Zet je geen stappen in jouw beurt, dan kun je nieuwe handkaarten kopen om in de toekomst nog sneller over het speelbord te bewegen.

De Zoektocht naar El Dorado was voor ons een verrassend leuk spel. We verwachtten er niet veel van, maar toen we het uitpakten werden we meteen enthousiast. Het deck-building systeem met je eigen handkaarten is meesterlijk verzonnen. Met de juiste kaarten ga je razend snel over het bord heen.

Hand expeditiekaarten
Hand expeditiekaarten

Ook de vormgeving van De Zoektocht naar El Dorado laat niet te wensen over. De prachtige opzet met verschillende natuur waar je doorheen moet is leuk verzonnen. Je hebt bijvoorbeeld woestijn, gras maar ook water. Heb je woestijnkaarten in je hand, dan kun je de woestijn door en met waterkaarten kom je snel aan de overkant van een rivier.

De Zoektocht naar El Dorado is een leuke afwisseling op de spellen die we al hebben. Het is net weer even anders, wat het ook leuk maakt. Wij spelen dit spel graag.

De Zoektocht naar El Dorado is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

7. Mysterium; ontrafel het geheim van het landhuis

Mysterium bordspel
Mysterium bordspel

In Mysterium kom je als Dixit-liefhebber ook aan je trekken. Wij kenden Dixit al van het spelen bij iemand anders thuis. Dat Mysterium ook elementen van dit spel erin had leek ons erg leuk. Mysterium heeft diezelfde kaarten met droombeelden. Maar in dit spel gebruik je de kaarten juist om iets uit te leggen.

In het grote landhuis is een moord gepleegd en met behulp van een geest, gespeeld door één van de spelers, ga je raden waar de moord is gepleegd, door wie de moord is gepleegd en met welk voorwerp de moord is gepleegd. De geest speelt kaarten met fantasieën en droombeelden om op een cryptische manier aan de anderen uit te leggen hoe de moord is gepleegd.

Personagekaarten
Personagekaarten

Je speelt samen in dit spel en dat maakt het nog leuker. Natuurlijk weet de geest wel al wie de moordenaar is en hoe de moord gepleegd is, maar hij heeft ook een belangrijke taak. Want voor hem is het belangrijk om het zijn medespelers duidelijk te maken. Zo win je samen het spel Mysterium.

Ook dit spannende spel is meerdere keren op tafel gekomen afgelopen jaar. We zijn er gek op en hebben een enthousiasme gekregen voor de zogenaamde coöperatieve spellen. Mysterium is een aanrader, zeker als je van mooie vormgeving houdt. Dit spel heeft het allemaal.

Mysterium is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

8. Lost Cities: kaarten spelen en expedities winnen

Lost Cities het Kaartspel
Lost Cities het Kaartspel

Van Lost Cities hebben we zowel het kleine kaartspel als het grote bordspel. Beiden zijn enorme aanraders. In het kleine kaartspel kun je alleen met twee spelers spelen. Het bordspel is met meerdere spelers te spelen en kwam hier dan ook vaker op tafel omdat we veelal met zijn drieën zijn. Het idee van het spel is echter hetzelfde.

In Lost Cities het kaartspel leg je kaarten neer van laag naar hoog in een bepaalde kleur. Het is de bedoeling dat het puntenaantal uiteindelijk meer dan 20 punten is, want het beginnen aan een rij met kaarten in een kleur kost je al 20 punten. Alles wat je meer haalt dan de 20 punten zijn je winst en als je per ongeluk minder dan 20 punten haalt dan ga je in de min.

Losty Cities het kaartspel is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

Lost Cities: Het Bordspel
Lost Cities: Het Bordspel

In het bordspel Lost Cities speel je op dezelfde manier. Er zitten echter in dit spel meerdere dezelfde kaarten, dus het lukt je sneller om een riante stapel van laag naar hoog te maken. Lukt het je om een kaart aan te leggen op een stapel, dan mag je ook een stap zetten met het poppetje van dezelfde kleur op het speelbord. Op het speelbord kan je allerlei punten en bonussen verdienen. De speler met de meeste punten wint het spel.

Lost Cities heeft een simpele opzet, maar is een fijn spel om te spelen. Het kaartspel kan even snel tussendoor. Het grote bordspel van Lost Cities kost je wel wat meer tijd. Hier moet je dan ook zeker even goed voor gaan zitten.

Losty Cities het bordspel is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

9. Welcome to: bouw je eigen woonwijk

Welcome to... Your Perfect Home
Welcome to… Your Perfect Home

Omdat we een groot fan van dobbelspelletjes zijn, kon Welcome To natuurlijk niet ontbreken in onze spelletjeskast. Dit spel heeft ook nog eens een leuk thema. Je bouwt namelijk je eigen woonwijk in dit spel.

Strikt genomen is dit spel geen dobbelspel. Er komen namelijk helemaal geen dobbelstenen aan te pas. Een stok kaarten neemt de functie van de dobbelstenen over. Elke keer trek je drie kaarten die een combinatie vormen van een huisnummer en een bonus. Elke speler kiest één van de combinaties uit en vult ze in in zijn woonwijk. De woonwijk moet opgebouwd worden van een laag huisnummer naar een hoog huisnummer. De bonussen geven je extra punten. Zo kun je zwembaden bouwen en groen aanbrengen in je woonwijk om punten te scoren.

Welcome to: inhoud van de doos
Welcome to: inhoud van de doos

Bouw jij de beste woonwijk en weet jij als eerste het bestemmingsplan te voltooien, dan win je Welcome To. Ook van dit spel zijn er al een aantal uitbreidingen of geheel nieuwe versies. Wij zijn nog heel benieuwd erna. Op dit moment vermaken we ons nog wel met het basisspel Welcome To.

Welcome to is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

10. Azul: versier het paleis met tegeltjes

Azul
Azul

Wij zijn helemaal weg van het design van Azul. De tegeltjes zijn prachtig vormgegeven. Je zou er je eigen huis wel mee willen behangen. Van Azul speelde wij zowel de basisversie als De Ramen van Sintra en Het Zomerpaviljoen. Wij vinden de basisversie en De Ramen van Sintra de leukste versies.

In Azul kies je steeds een setje tegels dat je op je eigen speelblad legt. Als alle tegeltjes verdeeld zijn mag iedereen de muur in zijn paleis gaan behangen met deze tegeltjes. Maak jij de slimste combinaties van tegels, zodat je heel veel punten scoort? Ook in De Ramen van Sintra gaat het op een soortgelijke manier. Echter bouw je hier geen muur met tegeltjes, maar een mooi raam met gekleurd glas.

Azul speelbord
Azul speelbord

Azul kwam geregeld op tafel het afgelopen jaar. Iedere keer spelen we het weer met plezier. De verschillende versies van het spel zijn zo anders, dat het niet verveelt om de spellen achter elkaar te spelen. Azul is volgens ons een echte aanrader, zowel voor de beginnende speler als de gevorderde spellenfanaat.

Azul is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie