De top 10 leukste bordspellen met woorden en letters

Je bekijkt nu De top 10 leukste bordspellen met woorden en letters
Leukste woordspellen

Bordspellen met woorden zijn over het algemeen vaak minder populair, maar je vocabulaire gaat er zeker op vooruit. Woorden maken met letters of woorden bedenken bij afbeeldingen. Er zijn talloze manieren waarop woorden en letters deel kunnen uitmaken van een bordspel.

Eén van de meest populaire bordspellen met woorden en letters is Scrabble. Het letterspel is zo populair dat het wereldwijd in wel 29 talen wordt verkocht. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. In Scrabble maak je woorden op een speelbord aan de hand van de letters die je trekt. Elke letter heeft een aantal punten en hoe groter het woord is, hoe meer punten te scoort. Maar wist je dat er tal van andere leuke woordspellen bestaan.

Wij zetten voor jou de top 10 van meest leuke woordspelletjes op een rijtje. Kende jij deze nieuwe spellen en klassiekers al?

  1. Scrabble Duplicate
  2. Trice
  3. Codenames
  4. Woordbluf
  5. Just One
  6. Woordzoeker
  7. Trapwords
  8. Rory’s Story Cubes
  9. Zeg Hetzelfde
  10. Tongbrekers

1. Scrabble Duplicate: neem het allemaal tegelijk tegen elkaar op

Scrabble Duplicate
Scrabble Duplicate

In Scrabble Duplicate ga je spelen met woorden. Niet zoals in de gewone versie van Scrabble allemaal om de beurt, maar juist allemaal tegelijkertijd. Met voor iedereen dezelfde 7 letters probeer jij het beste woord te maken. Lukt het je om een heel goed woord neer te leggen, dan kan het wel eens zo zijn dat jouw woord gebruikt wordt op het masterbord. Er is elke ronde, maar één woord dat terechtkomt op het masterbord.

De volgende ronde moet weer iedereen een woord verzinnen dat aan het woord kan dat al op het masterbord ligt. Dit doe je door op je eigen kleine wisbordje woorden te schrijven. Mocht het woord niet worden gekozen is het zo weer uit te vegen, door het makkelijke gladde oppervlak van het bordje.

Lukt het jou om steeds het beste woord te leggen, des te meer punten haal je binnen. Het masterbord raakt steeds voller, maar jouw eigen wisbordje ook. Een ontzetten leuk spel voor als je van woorden maken houdt. Speel je graag Scrabble of Wordfeud en wil je weer eens iets anders. Dan is Scrabble Duplicate een mooie nieuwe variant.

Scrabble Duplicate is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Trice: maak zoveel mogelijk woorden met de letters

Trice dobbelspel
Trice dobbelspel

Ben je een liefhebber van woordspelletjes, maar ook van dobbelspelletjes? Dan is Trice de ultieme combinatie hiervan. Trice heeft simpele regels en is zo uitgelegd aan een nieuwe speler. Het spel van Identity Games is zeer verslavend.

Trice is bedacht door John de Mol en doet een beetje denken aan Lingo. In het spel is het namelijk de bedoeling dat je zoveel mogelijk woorden gaat maken met een vaste beginletter en een vaste eindletter. Met de groene dobbelsteen gooi je een beginletter en met de rode dobbelsteen een eindletter. Daarnaast is er een witte dobbelsteen met getallen. Deze bepaald hoe lang het woord mag zijn. Degene die de meeste woorden kan bedenken wint het spel.

De opzet is simpel, maar zeer verslavend. Elke keer wil je opnieuw proberen of je niet nog meer woorden kan maken met de opgegeven letters. Trice is voor echte taalgoeroe ’s en verveelt nooit.

Trice is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

3. Codenames: spoor de woorden op

Codenames
Codenames

In Codenames moet je geen woorden opschrijven, maar woorden bedenken. Alles bij dit spel zit in je hoofd en het is dus zeker een spel waarbij je een goed geheugen nodig hebt. In Codenames speel je met twee teams, waarvan 1 persoon woorden omschrijft en de rest van de deelnemers woorden raad.

Het is de bedoeling dat je met je team zo snel mogelijk alle woorden die op tafel liggen en bij jouw team horen raadt. Er is echter één verboden woord dat niet geraden mag worden. Als dit toch wordt aangewezen als woord dat bij het team hoort, heeft het team verloren.

De woorden die geraden moeten worden kunnen ook in setjes worden geraden om sneller klaar te zijn en dus eerder te winnen. De speler die omschrijft noemt dan 1 betekenis en zegt erbij dat het op 3 woorden slaat. Op deze manier kunnen de deelnemers die raden, drie woorden raden en eerder klaar zijn. Codenames is vooral een leuk partyspel met veel spelers.

Codenames is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl

4. Woordbluf: écht woorden bedenken of bluffen?

Woordbluf
Woordbluf

In dit spel ga je naar aanleiding van de letters die je woorden gegeven een woord bedenken. Het woord kan zo lang mogelijk zijn. Het moet alleen de letters bevatten die open op tafel liggen. Weet je echt een woord met heel veel letters, dan scoor je flink punten. Maar ook als je er niet uitkomt en geen woord kan bedenken kun je punten scoren. Dit doe je door te bluffen.

Je hoeft je woord niet op te schrijven, dus bluffen is een eitje in dit spel. Maar soms kun je gecontroleerd worden of je wel een woord hebt. Als je hebt laten weten dat je klaar bent en dus een woord met de letters op het speelvlak in je hoofd hebt, kunnen andere deelnemers vragen om het woord te onthullen. Kun je dan geen woord noemen, dan krijg je 5 strafpunten.

Het kan ook zo zijn dat je net alsof doet of je bluft. In dit geval krijgt degene die het woord kan onthullen 5 punten en de controleur 5 strafpunten. Hiermee kun je een deelnemer dus heel veel strafpunten geven, waardoor hij of zij het spel niet gaat winnen. Woordbluf is voor echte woordspelletjes fanaten. Je moet wel goed zijn in het bedenken van superlange woorden om hiermee kans te maken op de winst.

Woordbluf is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Just One: geef nooit dezelfde omschrijving

Just One kaartspel
Just One kaartspel

Just One speel je het beste met een hele groep. Samen met je medespelers moet je een bepaald woord omschrijven, dat een andere speler moet raden. Het woord mag je omschrijven met één ander woord en dit noteer je op je kaartje. Vervolgens controleer je de kaartjes van alle deelnemers en ga je na of er niet spelers zijn die het woord op dezelfde manier hebben omschreven. Dubbele omschrijvingen worden namelijk uit het spel gehaald en krijgt de speler die moet raden niet te zien.

Dit maakt het spel extra spannend, want die ene super goede hint die jij had, kan wel eens ineens verdwenen zijn, omdat iemand anders hem ook had opgeschreven. Soms is het dus slimmer om een minder gangbare hint te geven om je medespeler het woord te laten raden.

Just One is een leuk partyspel, wat ook nog eens coöperatief is. Het laat je nadenken over woorden en hoe je andere woorden kan omschrijven met maar één woord. Dit woordspel geeft uren speelplezier en is een must-have als je van bordspellen met woorden en letters houdt.

Just One is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6. Woordzoeker: net als in het puzzelboek

Woordzoeker '18 spel
Woordzoeker ’18 spel

Blader je in het puzzelboek altijd snel door naar de woordzoekers, dan is dit bordspel met woorden en letters echt iets voor jou. In Woordzoeker doe je namelijk precies hetzelfde als in zo’n puzzelboekje, alleen dan tegen elkaar.

Het spel Woordzoeker heeft 20 verschillende speelvelden met ontzettend veel letters dwars door elkaar. Althans, dat lijkt wel zo. Als je goed kijkt kun je allerlei woorden ontdekken in de Woordzoeker. Een speciale ring rondom het speelveld laat steeds één woord zien dat je zo snel mogelijk moet zien te vinden. De speler die als eerste het woord gevonden heeft, mag doorschijnende fiches in zijn kleur over de letters leggen. Vervolgens moet je het volgende woord gaan zoeken.

Wie aan het einde van het spel de meeste gekleurde fiches op het speelveld heeft liggen is de winnaar van Woordzoeker. Het wordt dus goed kijken en slim zoeken. Woorden kunnen verticaal, horizontaal of zelfs diagonaal in het veld staan. En met 20 nieuwe speelvelden raak je niet zo snel uitgespeeld.

Woordzoeker is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

7. Trapwords: vecht met het monster

Trapwords
Trapwords

Ook in Trapwords ga je woorden omschrijven in twee teams. Het lijkt een goede doordachte formule van veel bordspellenmakers. Trapwords is weer een heel ander spel dan Codenames of Just One, maar met hetzelfde idee.

Bij Trapwords gaat het ene team eerst een aantal woorden noteren die het andere team zou kunnen gaan gebruiken om het woord te omschrijven. De zogenaamde valstrikwoorden. Vervolgens wordt het woord dat omschreven moet worden aan het andere team gegeven en gaat één persoon daarvan het woord voor de andere teamleden omschrijven. Gebruikt die speler een woord van de valstrikwoordenlijst dan is het team meteen af. Ook het woord noemen dat omschreven moet worden is uit den boze.

Lukt het het team het juiste woord te raden, dan mag het team zijn figuurtje een stap verder zetten op het scorespoor. Er is een maximum aantal beurten dat je mag raden naar het woord. Dit is vijf keer, maar als je figuurtje op het scorespoor bij het monster is aanbelandt zelfs nog maar 3 keer. Kunnen jullie het monster verslaan met maar 3 keer raden en de verboden woorden niet te gebruiken?

Trapwords is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

8. Rory’s Story Cubes: verzin je eigen verhaal

Rory's Story Cubes Classic
Rory’s Story Cubes Classic

Met Rory’s Story Cubes is geen één afspraakje meer saai. Heb je familie over de vloer of ben je met vrienden en raak je snel uitgesproken. Haal dan Rory’s Story Cubes tevoorschijn en de verhalen zullen beginnen.

Het idee van Rory’s Story Cubes is heel simpel. Je dobbelt met de dobbelstenen en met de plaatjes die boven komen maak je een verhaal. Het spel is er in heel veel verschillende uitvoeringen met verschillende thema’s. Zelfs de jongste kinderen kunnen het spel meespelen en woorden en zinnen maken met de dobbelstenen. Maak bijvoorbeeld je eigen bedtijd verhalen of begin een gesprek onderweg in de auto.

Dit bordspel met woorden en letters geeft een boost aan je creativiteit. Leer dieper nadenken en verzin de meest logische of juist onlogische verhalen. Alles mag en niets moet. Er is maar één regel aan Rory’s Story Cubes; fouten antwoorden kun je niet geven.

Rory’s Story Cubes Classic is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

9. Zeg Hetzelfde: bedenk hetzelfde antwoord als de rest

Zeg Hetzelfde bordspel
Zeg Hetzelfde bordspel

De titel van dit bordspel met woorden en letters zegt het al. Zeg Hetzelfde is een spel waarbij je hetzelfde antwoord moet geven als de rest van de deelnemers. Dit leuke woordspelletje is hilarisch in grote groepen. Ben jij ook zo benieuwd wat een ander als eerste gaat noemen?

In Zeg Hetzelfde komen bijvoorbeeld vragen voor als; noem een nummer van K3? Je kan punten verdienen als je hetzelfde nummer noemt als de rest van de groep. Mamma Sé zou een antwoord zijn dat waarschijnlijk veel mensen gaan zeggen. Maar misschien kent de groep mensen waarmee jij het spelletje speelt juist wel andere hits, als 10.000 Luchtballonnen of Blub, ik ben een vis. Het is dus steeds aftasten welke kennis je medespelers hebben.

Het woordspelletje is niet al te moeilijk en op alle vragen zijn meerdere antwoorden mogelijk. Het is maar net welk antwoord in jouw spelersgroep het meest wordt genoemd. Denk jij dat je een toegankelijk antwoord geeft en win jij Zeg Hetzelfde?

Zeg Hetzelfde bordspel is verkrijgbaar bij bol.com.

10. Tongbrekers: struikelzinnen en stotterwoorden

Tongbrekers spel
Tongbrekers spel

In het spel tongbrekers is het slim om je stembanden even op te warmen. Je gaat namelijk een heleboel klanken uitbrengen die achter elkaar heel moeilijk zijn om uit te spreken. Je kent vast wel het zinnetje; de kat krabt de krullen van de trap. Deze woorden lijken allemaal erg op elkaar waardoor het een lastige zin wordt om uit te spreken.

Het spel tongbrekers zorgt voor hilariteit en de slappe lach. Wie maakt fouten en struikelt over de woorden in de moeilijke zinnen. En welke speler is juist een kei in moeilijke zinnen en spreekt de woorden foutloos uit? Als je een zin goed weet te zeggen verdien je punten met dit spel. De speler met de meeste punten wint.

Niet alleen de spraak wordt goed getraind, maar ook de hersenen moeten aan het werk. Zo is dit spel een enorme hit op kinderdagverblijven, buitenschoolse opvangen of bij logopedisten. Het is niet alleen heel leuk, maar ook heel leerzaam.

Tongbrekers is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie