De 10 meest educatieve spellen voor kinderen

Je bekijkt nu De 10 meest educatieve spellen voor kinderen
Meest educatieve spellen

Het is goed als kinderen spelenderwijs leren. Door middel van educatieve spellen kunnen kinderen op een leerzame manier bezig zijn met rekenen, taal of topografie. Educatieve spellen heb je in allerlei soorten en maten. Ze zijn er voor kinderen in de kleuterklas, maar ook voor kinderen in groep 8. Bordspeltijd neemt je mee langs een aantal leuke leerzame spellen voor kinderen van de basisschool. Van spellen om vormen en kleuren te leren herkennen tot spellen om de eerste sommetjes te maken.

Bijna alle spellenproducenten bieden educatieve spellen aan. Het aanbod is groter dan ooit en kinderen worden steeds leergieriger. Op de basisschool worden vaak al educatieve bordspellen gebruikt om kinderen spelenderwijs iets aan te leren. Maar ook zeker thuis kun je aan de slag met de volgende spellen.

Overzicht meest educatieve spellen

In dit blog geven we jou een overzicht van de educatieve spellen en bordspellen. Zelfs voor de allerjongste zijn er alle leerzame spellen die jonge kinderen motorisch en psychisch stimuleren.

  1. Maan Roos Vis – Magnetische letterdoos
  2. Kroko Loko
  3. Knappe Koppen
  4. Electra Basisschool groep 3 & 4
  5. De Gorgels – AVI kwartet
  6. Smart Games Roodkapje Deluxe
  7. Loco Mini – Mijn eerste letters en woorden
  8. Tiptoi interactieve globe wereldbol
  9. Squla Familiebordspel
  10. Top tot Teen Beweegspel

Maan Roos Vis – Magnetische letterdoos

Maan Roos Vis magnetische letterdoos
Maan Roos Vis magnetische letterdoos

Met de magnetische letterdoos van Zwijsen Uitgeverij leer je binnen de kortste keren de eerste woordjes maken. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met deze doos vol opdrachtenkaarten. Het spel sluit precies aan bij wat kinderen van groep 3 en groep 4 op school leren. Met deze letterdoos gaat de taalontwikkeling van je kind met sprongen vooruit.

Aantal spelers: 1 persoon
Speelduur: n.v.t.
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: Zwijsen Uitgeverij
Genre: Educatief spel

De Maan Roos Vis – Magnetische letterdoos is speciaal samengesteld voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Dit zijn de kinderen van de basisschool die beginnen met leren lezen. In de doos vind je een verscheidenheid aan opdrachtenkaarten en maar liefst 130 verschillende letters en klanken. Deze letters en klanken zijn magnetisch en kun je met deze magneet op de opdrachtenkaart plakken.

Maan Roos Vis magnetische letterdoos
Maan Roos Vis magnetische letterdoos

Opdrachten die je in het doosje terug kunt vinden, zijn bijvoorbeeld het aanvullen van een zin. Hierbij is een gedeelte van de zin al gegeven en moet je op de lege plaats een woord invullen. Dit woord moet samengesteld worden met de magnetische letters en klanken. Ook vind je opdrachtenkaarten waarbij je het woord onder een plaatje moet zetten in de doos. De kaarten variëren in niveau, waardoor het voor elke leeftijd leuk blijft.

De Maan Roos Vis – Magnetische letterdoos zorgt voor uren speelplezier. Het leuke is dat als je klaar bent met de bijgeleverde werkbladen er ook nog opdrachtenkaarten zijn die je kunt downloaden. De letters en klanken zijn van stevig materiaal, waardoor ze talloze keren opnieuw kunnen worden gebruikt.

Maan Roos Vis – Magnetische letterdoos is verkrijgbaar bij bol.com.

Kroko Loko

Kroko Loko
Kroko Loko

Memorie is een leuke manier om je geheugen te verbeteren. Kroko Loko brengt dit leuke spel memorie in een nieuw jasje. Bij Kroko Loko is het namelijk de bedoeling dat je je krokodil steeds langer maakt en dit kan alleen maar als je goed onthoudt waar de juiste stukken liggen.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 10 minuten
Vanaf 3 jaar en ouder
Uitgever: Jumbo
Genre: Memorie spel

Het spel is eigenlijk heel simpel en je legt het je kind ook snel uit. Iedereen kiest een kop en een achtereind van een krokodil en Kroko Loko gaat van start. Om je krokodil langer te maken moet je tussenstukken vinden. Deze tussenstukken liggen verspreid over de tafel voor je, maar je mag ze pas pakken als je het juiste stuk vindt.

De eerste speler mag werpen met een dobbelsteen met verschillende dieren erop. Gooi je een lucht-, land- of waterdier dan moet je uit de omgekeerde kaartjes zo’n zelfde dier trekken. Is dit gelukt, dan mag je hem houden. Dobbel je een krokodil met kiespijn, dan moet je een beurt overslaan. Dan is er ook nog de lachende krokodil. Als je deze krokodil dobbelt mag je een kaartje van een andere speler afnemen.

Kroko Loko overzicht
Kroko Loko overzicht

Ten eerste leren kinderen met Kroko Loko wat het verschil is tussen een lucht-, land- of waterdier. Daarnaast draait het hele spel om wie het beste geheugen heeft. Maar wist je dat je kind ook leert om met bepaalde gevoelens om te gaan. Als ze de krokodil met kiespijn trekken zijn ze vast teleurgesteld. Op deze factor heb je geen invloed, waardoor het spel ook enigszins een bepaalde geluksfactor heeft.

Kroko Loko is verkrijgbaar bij bol.com.

Knappe Koppen

Knappe Koppen
Knappe Koppen

Denk je dat een kind op twee jarige leeftijd nog geen bordspel kan spelen? Dan heb je het mis. Met Knappe Koppen kan zelfs het jongste kind al aansluiten. Dit spel gaat namelijk niet om het goed uitvoeren van opdrachten. Het gaat erom dat je kind het probeert. En fouten maken is helemaal niet erg.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 2 jaar en ouder
Uitgever: University Games
Genre: Educatief spel

Knappe Koppen heeft een mooi speelbord met een route van gekleurde rondjes. De rondjes in de kleuren rood, geel en blauw staan ook op de dobbelsteen. Je kind mag gooien met de dobbelsteen en de kleur die hij dobbelt is de kleur waar zijn fiche naartoe mag. Vervolgens wordt er ook een vraag van de stapel met de kleur die gedobbeld is getrokken.

Knappe Koppen overzicht
Knappe Koppen overzicht

De gele kaarten bevatten vragen die het ruimtelijk inzicht en logisch denken verbeteren. Een opdracht op een gele kaart kan bijvoorbeeld zijn; bouw deze toren na met de meegeleverde schuimblokken. De rode kaarten hebben altijd een fysieke uitdaging. Dit kan te maken hebben met evenwicht, maar ook met gevoelens en emoties. De blauwe kaarten verbeteren de algemene kennis van het kind. Ze moeten bijvoorbeeld beantwoorden welk dier er is afgebeeld of welke kleur een bepaald voorwerp heeft.

Bij Knappe Koppen ga je elke keer vooruit op het scorespoor, maar er is geen winnaar. Iedereen die meedoet doet dit voor het plezier. Aangekomen bij het einde van het scorespoor heb je niet gewonnen, maar is dit gewoon het einde van het spel. Ook de opdrachten kun je niet winnen of verliezen. Het gaat erom dat je de opdrachten probeert. Zeker voor jonge kinderen is dit heel prettig spelen.

Kinderen leren van dit spel eigenlijk van alles. De hersenen worden gestimuleerd met kleine vragen en opdrachten. Ook motorisch en psychisch zal het kind een bepaalde ontwikkeling maken met dit spel. Knappe Koppen is vooral bedoeld voor de 2 tot 5 jarigen. Dit spel zorgt voor een goede voorbereiding op groep 3 en sluit aan bij wat de basisschool het kind aanbiedt.

Knappe Koppen is verkrijgbaar bij bol.com.

Electro Basisschool groep 3 & 4

Wie kent Electro niet? Het spel is al tientallen jaren uit en menig mens heeft ermee geoefend. Uitgever Jumbo maakt nog steeds de Electro spellen voor de kinderen van nu. Het spel past goed bij de leerstof die kinderen op dit moment op school krijgen en sluit dus goed aan op de dagelijkse leefwereld van een kind.

Electro Basisschool spel voor groep 3 en 4
Electro Basisschool spel voor groep 3 en 4

Aantal spelers: 1 persoon
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: Jumbo
Genre: Educatief spel

Electro werkt heel simpel. Het is een systeem met twee kabeltjes in de kleuren blauw en rood. Met deze kabeltjes kun je dingen aanwijzen en in verbinding brengen. Als de verbinding tussen een vraag en een antwoord goed is, dan gaat het lampje branden. Je kind weet dat hij de vraag juist heeft beantwoord.

Electro Basisschool groep 3 & 4 heeft ruim 350 opdrachten op 12 verschillende kaarten. De kaarten bevatten opdrachten gericht op lezen en rekenen. Voor kinderen die al bijna toe zijn aan groep 5 is er zelfs een kaart waar de eerste woordjes Engels mee worden geleerd.

Het spel Electro is leuk voor kinderen omdat ze direct zien of ze een vraag goed hebben beantwoord. De twee kabeltjes die werken op elektronica maken het extra interessant. Het is een speelse manier om toch bezig te zijn met school. Wie weet heb je het zelf vroeger ook gespeeld en voel je de nostalgie van toen.

Electro Basisschool groep 3 & 4 is verkrijgbaar bij bol.com.

De Gorgels – AVI kwartet

De Gorgels AVI kwartet
De Gorgels AVI kwartet

Leesboeken over De Gorgels van Jochem Meijer zijn ontzettend populair. De wezentjes in de verhalen beschermen een mensenkind in de nacht, maar slapen overdag. Je kunt ze niet zien, tenzij je superogen hebt of toevallig Melle bent. In de boeken lees je alles over Melle en zijn Gorgel Bobba. En nu is er dus een kwartet over deze Gorgels.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: Zwijsen
Genre: Kwartet spel

Het AVI kwartet van De Gorgels is gericht op het leren lezen van jonge kinderen. Het kwartet bestaat namelijk uit kaarten met tekst erop. Op elke kaart van een kwartet staat een zinnetje dikgedrukt. Tijdens het spel probeer je aan alle zinnetjes te komen van het kwartet dat jij wil sparen.

Het gaat er daarbij om dat je het zinnetje opleest. ‘Mag ik van de Gorgels..’ en dan lees je de zin voor die je nog mist. Heb je een volledig kwartet gevonden, dan heb je een mooi verhaaltje over de Gorgels. Voor kinderen is dit een slimme manier om ze meer te laten lezen. Want wat is er leuker dan een spelletje spelen terwijl je oefent voor school.

Het AVI kwartet sluit 100% aan op de leerstof op school en is vooral geschikt voor de basisschoolkinderen die al wel wat letters kunnen lezen. Er wordt aangeraden om het spel te spelen met 7 tot 9 jarigen.

De Gorgels AVI Kwartet is verkrijgbaar bij bol.com.

Smart Games Roodkapje Deluxe

Smart Games Roodkapje Deluxe
Smart Games Roodkapje Deluxe

Genomineerd als Speelgoed van het Jaar 2016 is dit kleuter puzzel spel uitermate geschikt om het denkvermogen van je nog jonge kind te verbeteren. Het mooi vormgegeven speelbord zet aan tot vele speelbeurten en het meegeleverde boek geeft genoeg opdrachten voor uren speelplezier.

Aantal spelers: 1 persoon
Speelduur: n.v.t.
Vanaf 4 jaar en ouder
Uitgever: SmartGames
Genre: educatief spel

In het spel Smart Games Roodkapje Deluxe moet je kleuter een weg weten te vinden van roodkapje naar het huisje van grootmoeder. Echter kan zij hierbij wel de grote boze wolf tegengekomen. De grote boze wolf was in het verhaal van Roodkapje altijd sneller bij oma en moet dus een kortere weg maken. Het spelletje is een hoop puzzelwerk en vergt veel van het denkvermogen van je kleuter. Soms heeft het spel hints in de vorm van kleine bloemetjes. Maar altijd is er een oplossing die staat vermeldt op de achterzijde van de opdracht.

Educatief spel Smart Games
Educatief spel Smart Games

Het spel Roodkapje Deluxe is prachtig vormgegeven en van stevig materiaal. In het opdrachtenboek staat het hele verhaal van Roodkapje dat je ook kan voorlezen aan de kleuter. Het kind zal maar al te graag het verhaal willen naspelen met de Roodkapje set. Het opdrachtenboek heeft 48 opdrachten, waarvan er 24 met alleen Roodkapje zijn en 24 met Roodkapje en de wolf.

Het belangrijkste wat je kleuter leert met Smart Games Roodkapje Deluxe is logisch nadenken. De opdrachten hebben allemaal hetzelfde einddoel, maar worden elke keer moeilijker om op te lossen. Als het goed is zal je kleuter meegaan in dit proces en steeds sneller tot een oplossing komen.

Smart Games Roodkapje Deluxe is verkrijgbaar bij bol.com.

Loco Mini – Mijn eerste letters en woorden

Al 40 jaar is Loco een begrip op de Nederlandse basisscholen. Veel leerlingen hebben met dit spel onder andere rekenen en lezen geleerd. De cijfertjes, de mooie figuurtjes op de achterkant en het boekje met de opdrachten. Wij kennen het nog helemaal!

Aantal spelers: 1 persoon
Speelduur: n.v.t.
Vanaf 4 jaar en ouder
Uitgever: Noordhoff
Genre: educatief spel

Loco Mini is een doosje met 12 steentjes, die genummerd zijn. Op de voorkant staan de nummers en op de achterkant staan gekleurde figuurtjes in rood, groen en blauw. Bijgeleverd is een opdrachtenboek met oefeningen voor leerlingen van de basisschool. Het doosje klap je open en het doorzichtige deksel leg je op de opdracht in je boekje. Nu is het de bedoeling dat je de genummerde steentjes op de juiste plek legt in het deksel van het doosje.

Loco Mini - Mijn eerste letters en woorden
Loco Mini – Mijn eerste letters en woorden

Als je klaar bent met alle steentjes op de juiste plaats leggen klap je het doosje dicht. Je moet dan heel voorzichtig het doosje omdraaien. Knijp het goed dicht, want je zal niet de eerste zijn die zijn doosje laat vallen, waardoor alle steentjes weer door de war liggen op de tafel. Als je hem omgedraaid hebt, kun je het doosje weer openen. Je ziet op de achterkant van de steentjes dat er een patroon is ontstaan. Is het patroon hetzelfde als het patroon bij de oplossing in het boekje, dan heb je de vragen goed beantwoord.

Loco Mini – Mijn eerste letters en woorden is vooral gericht op leren lezen. Opdrachten die in het boekje staan zijn bijvoorbeeld; waar staat dezelfde letter vooraan, welk woord heeft dezelfde klank en welke woorden rijmen. Je kind leert zo spelenderwijs meer van letters en woorden. Het spel is zeer tijdloos en erg leuk om samen met je kind te doen.

Loco Mini – Mijn eerste letters en woorden is verkrijgbaar bij bol.com.

Tiptoi interactieve globe wereldbol

Tiptoi Interactieve wereldbol
Tiptoi Interactieve wereldbol

Ravenburger komt met Tiptoi met een nieuw innovatief leersysteem waarmee spelenderwijs van alles ontdekt kan worden. Met een speciale stift kun je op afbeeldingen en teksten tippen en dan krijg je een geluid, muziek of een gesproken tekst te horen. De geluiden en teksten zijn heel leerzaam. Ook kun je op deze manier spelletjes spelen. Bij de Tiptoi interactieve globe wereldbol ga je op ontdekkingstocht over de wereld, waarbij je landen aantipt op de 3D wereldbol.

Aantal spelers: 4 personen
Speelduur: n.v.t.
Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: Ravensburger
Genre: educatief/interactief spel

Bij de Tiptoi interactieve globe wereldbol is de Tiptoi stift niet meegeleverd. Deze moet je apart aanschaffen. Soms kun je deze aanschaffen in combinatie met een starter set, waarbij je ook al leuke opdrachtenboeken krijgt. Als je het pakket opent zal je eerst de stift moeten activeren en de juiste gegevens op de stift moeten downloaden.

Tiptoi Interactieve wereldbol
Tiptoi Interactieve wereldbol

Als de wereldbol in elkaar is gezet en de besturingskaart erbij ligt kun je beginnen. Klik op de besturingskaart aan wat je graag wil doen. Zo is er een optie waarbij je per land te weten komt hoeveel inwoners het land heeft. Hierbij tip je met de Tiptoi stift een land aan en de stift begint te spreken. Ook kun je veel te weten komen over verschillende dieren en waar hun leefgebieden zijn.

Daarnaast kun je op het besturingskaartje een spel aantikken. Dit is een spel waarbij je binnen korte tijd zo veel mogelijk landen moet opzoeken op de 3D wereldbol. Deze landen tip je dan weer aan met de Tiptoi stift. De Tiptoi interactieve globe wereldbol is voor leergierige kinderen, die veel willen weten. Het interactieve maakt het extra interessant.

Tiptoi interactieve globe wereldbol is verkrijgbaar bij bol.com.

Squla Familiebordspel

Squla familiebordspel
Squla familiebordspel

Iedereen kent Squla wel. De online leerstof en spelletjes die zowel op de basisschool wordt gebruikt als thuis. Maar wist je dat Squla ook spellen heeft voor offline gebruik. Het Squla Familiebordspel is hier een voorbeeld van. Het bordspel heeft wel iets weg van het alom bekende Trivial Pursuit.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: 30 minuten
Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: Identity Games
Genre: educatief spel

Squla Familiebordspel heeft vragen in de categorieën taal, rekenen, geschiedenis, natuur, techniek en aardrijkskunde. Er is voor groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8 en voor ouders een aparte stapel met vragen. Als je in elke categorie een vraag goed hebt krijg je extra punten. Dit hou je bij met regenboogfiches.

Het speelbord van het spel ziet eruit als een groot schoolplein met zelfs een speeltoestel erbij. Elke keer als je op een vakje met een schoolvak komt, moet je een vraag beantwoorden en kun je een fiche winnen dat naast het vakje ligt. Degene die als eerste zijn scorekaart helemaal vol met fiches heeft hoeft niet degene te zijn die het spel gaat winnen. Zodra iemand zijn kaart vol heeft, wordt er namelijk geteld hoeveel punten er op de fiches staan. Zo kan iemand anders wel heel veel fiches van 3 punten hebben en jij alleen maar fiches met 1 punt.

Squla bordspel
Squla bordspel

Aangezien ouders hun eigen vragenkaarten hebben, hoef je als ouder niet soms expres een vraag fout te beantwoorden. Want deze vragen zijn soms net zo moeilijk als die van de kinderen. Bij het spel krijg je ook nog eens 3 maanden gratis toegang tot de online omgeving van Squla, zodat je kinderen nog meer leren. Al met al is Squla Familiebordspel dus een leuke manier om te oefenen voor school.

Het Squla Familiebordspel is verkrijgbaar bij bol.com.

Top tot Teen Beweegspel

TOP tot TEEN beweegspel
TOP tot TEEN beweegspel

Met het Top tot Teen Beweegspel leert je kindje bewegen in spelvormen en op muziek. Wist je dat bewegen één van de belangrijkste dingen is in de ontwikkeling van een kind? Daarnaast helpt bewegen ook om het leervermogen te stimuleren.

Aantal spelers: 1 tot 30 personen
Speelduur: 15 minuten
Vanaf 4 jaar en ouder
Uitgever: Dubbelzes Uitgeverij
Genre: motorisch/educatief spel

Het Top tot Teen beweegspel is een doosje met ruim 30 opdrachten en spelletjes voor kinderen, waarbij de motorische ontwikkeling centraal staat. Zo is er een BeweegBingo, BeweegKwartet en 3-2-1 beweegreeks. Kinderen gaan met dit spel niet alleen motorisch vooruit, maar zullen ook dingen leren als tellen, weten wat links en rechts is en vormen ontdekken.

Door het spel zullen de beide hersenhelften beter gaan samenwerken. Daardoor ontstaat er meer concentratie en leervermogen bij een kind. Het spel is individueel te spelen, maar ook in groepen. Je kunt het spel zelfs gebruiken voor een hele klas met kinderen. Op deze manier versterkt Top tot Teen beweegspel ook de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Het spel is vooral voor kinderen van de kleuterleeftijd. Laat de kleuters eerst praten over alles wat beweegt aan je lichaam. Kennen ze alle lichaamsdelen? En weten ze hoe ze ze moeten gebruiken? Voer daarna verschillende opdrachten van het spel met ze uit en je bent uren zoet. Wij stimuleren de motorische ontwikkeling ten zeerste en raden dit spel dan ook aan!

Het Top tot Teen beweegspel is verkrijgbaar bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie