Het tegellegspel Carcassonne wordt door ons erg hoog gewaardeerd. Het is met zekerheid één van de bordspellen die ons over de streep heeft getrokken om fanatiek bordspeler te worden. We hebben er best wat uren Carcassonne op zitten, en altijd vol plezier! Nadat we alle uitbreidingen gespeeld hebben is het natuurlijk wel leuk om eens een zijweg te nemen met Carcassonne Safari. Een standalone versie met soortgelijke mechanisme en spelregels, maar dan gewoon net even anders.
Is Carcassonne Safari net zo goed als de normale Carcassonne reeks? In dit review lees je alles over Carcassonne Safari, zodat jij zelf kunt bepalen of dit bordspel voor jou de moeite waard is.
Carcassonne Safari
Geschikt voor 2 tot 5 spelers
Vanaf 7 jaar en ouder
Ongeveer 35 minuten speeltijd
Uitgever: 999Games
Carcassonne Safari is te bestellen bij bol.com en 999Games.
Inhoudsopgave
Het doel van Carcassonne Safari
Net als in de andere Carcassonne spellen is het ook in Carcassonne Safari de bedoeling dat je de meeste punten behaald door tegels aan te leggen en je meeples zo slim mogelijk in te zetten. In Carcassonne kun je meeples zetten op wegen, steden, kloosters en weiden. In Safari, waar het thema vanzelfsprekend safari gerelateerd is, draait het om het afmaken dierenpaden, bossen, poelen en apenbroodbomen waar punten mee te verdienen zijn. Ik zal je later uitleggen hoe dit werkt en hoe je hiermee punten kunt verdienen.
De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft en daardoor vooraan staat op het scorebord is de winnaar.
Wat zit er in de doos van Carcassonne Safari
Carcassonne Safari bevat verschillende speelstukken. Het draait voornamelijk om de landtegels die de spelers om beurten gaan aanleggen. Verder als verschil met Carcassonne zijn hier dierfiches geïntroduceerd en zijn er 2 rangers. Opvallend is ook dat de starttegel uit 3 tegels bestaat.
- 72 verschillende landtegels
- 50 dierfiches en poeldelen
- 6 rode, groene, gele, blauwe en zwarte meeples
- 1 rode, groene, gele, blauwe en zwarte olifant
- 2 Rangers (wit)
- Starttegel (4 landtegels groot)
- 5 scorefiches (Voorzijde 50 punten, achterzijde 100 punten)
- Scoretableau
- Spelregels
Voorbereiding van een spel Carcassonne Safari
Iedere speler krijgt zijn 6 meeples in eigen kleur en plaatst zijn olifant op het startveld van het scoreplateau. De spelers krijgen ieder 2 dierfiches en moeten deze open voor zich neerleggen. De overgebleven dierfiches worden gesloten neergelegd op een plek waar alle spelers er gemakkelijk bij kunnen.
Verder worden alle landtegels geschud en gesloten gestapeld op het midden van de tafel gelegd. De starttegel van 3 landtegels groot wordt in het midden van tafel klaargelegd. Hieraan mogen de spelers om beurten landtegels gaan aanleggen.
Een opvallend verschil met Carcassonne is er dat er bij de Safari versie 2 rangers worden geïntroduceerd. Hiervan wordt er één linksboven van de starttegel neergelegd, en één rechtsonder. Met een ranger kunnen extra punten verdiend worden, maar daar vertel ik je later meer over.
Laten we snel beginnen met een potje Carcassonne Safari!
Het spelverloop in Carcassonne Safari
De spelers zijn om beurten aan zet en wordt met de klok mee gespeeld. De startspeler wordt bepaald en mag als eerste een actie uitvoeren. Iedere speler doorloopt steeds drie stappen.
- Een landtegel aanleggen
- Meeples zetten, rangers verplaatsen of een poel starten of uitbreiden
- Puntentellen van de beurt
Na het uitvoeren van de derde stap, is de linkerbuur aan de beurt om dezelfde drie stappen uit te voeren. Het spel blijft zo doorgaan totdat alle landtegels zijn aangelegd.
1. Een landtegel aanleggen
Als eerste dient hij een tegel van de trekstapel te nemen, en dient hij deze landtegel aan te leggen aan de bestaande tegels op tafel. De startspeler heeft dus alleen de keuze om aan te leggen aan de uit drie tegels bestaande starttegel.
Een landtegel moet altijd passen met minimaal één zijde. Je mag een tegel niet zo aanleggen dat één van de zijdes niet correct grenst aan een andere tegel. Bos moet aan bos, een dierenpad aan een dierenpad en savanne moet aan savanne grenzen.
2. Meeples zetten, rangers verplaatsen of een poel starten
Als tweede stap mag hij kiezen om een meeple te zetten op de zojuist aangelegde tegel. De meeple mag dus altijd alleen geplaatst worden op een bestaande tegel.
Of hij kiest er voor om één van beide rangers te verplaatsen.
Als laatste heeft hij in deze stap ook de keuze om een poel te starten of uit te breiden door daarvoor een dierfiche in te zetten.
3. Puntentellen van de beurt
Als derde stap worden de punten geteld die de speler heeft verdient in zijn beurt. Wanneer een speler bijvoorbeeld een dierenpad afmaakt, worden direct de punten verplaatst op het scorebord. Het kan zijn dat een speler ook punten genereerd voor een andere speler door een dierenpad of bos af te maken.
Rangers: nieuwe actie in Carcassonne
Ik begin bewust met een kleine toelichting over de rangers. De rangers zijn een nieuw onderdeel van Carcassonne die als neutrale spelstukken op tafel liggen en door handelingen van de spelers verplaatst kunnen worden en daarmee worden punten gegenereerd. Er zijn twee manieren om rangers te verplaatsen, maar er is maar één manier waardoor de spelers punten scoren.
Rangers verplaatsen, zonder punten
Wanneer een speler een landtegel aanlegt op een locatie waar geen ranger ligt en hij plaatst in zijn beurt geen meeple op de landtegel. Dan mag hij vervolgens de ranger verplaatsen naar een vrije locatie. Een ranger ligt dus nooit op de landtegels, maar juist op plekken waar landtegels aangelegd kunnen worden.
Dit levert verder geen punten op, maar je kunt zo wel een ranger klaarleggen op een bepaalde plaats
Rangers verdringen en daarmee punten scoren
Wanneer je een landtegel aangelegd op de locatie van één van de twee rangers, dan moet hij de ranger nemen en verplaatsen naar een andere locatie. Je mag er nu voor kiezen om een meeple op de zojuist gespeelde tegel te plaatsen.
De speler krijgt nu 3 punten voor het verdringen van de ranger.
Dierpaden in plaats van wegen
In Carcassonne kennen we wegen, hoe langer de weg wordt, hoe meer punten daarmee te verdienen zijn. In Carcassonne Safari is dat net even anders. Wegen zijn hier dierpaden, en langs wegen staan vaak afbeeldingen van verschillende safari dieren weergegeven. Hoe meer verschillende safari dieren er langs jouw pad lopen, hoe meer die weg in punten waard zal worden. Je hebt dus eigenlijk niets aan een hele lange weg, dat vraagt aan een heel andere aanpak.
Het gaat dus ook niet om de hoeveelheid dieren, maar om de hoeveelheid verschillende dieren die langs jouw weg staan. Voor 1 dier krijg je 1 punt, voor 2 verschillende dieren krijg je al 3 punten en voor 5 verschillende dieren krijg je zelfs 15 punten.
Maar je kunt je score verbeteren, door zelf een dierfiche die je in bezit hebt toe te voegen. Wanneer dit een verschillend dier is kun je zo je score verder opkrikken voor het dierpad.
Bossen en vogels met zoveel mogelijk verschillende dieren
Bij het leggen van tegels met bosdelen probeer je zoveel mogelijk verschillende dieren in het bos te krijgen. Hoe meer verschillende dieren, hoe meer punten. De scoretabel is gelijk aan die van de dierpaden. Voor 1 dier krijg je 1 punt, voor 2 verschillende dieren al 3 punten, voor 3 verschillende dieren 6 punten, enzovoorts.
Op bossen staan soms witte vogels afgebeeld. Voor iedere afgebeelde vogel krijg je 1 punt extra bij het compleet maken van jouw bos.
Apenbroodbomen
Apenbroodbomen kun je het beste vergelijken met een klooster. Je mag op een apenbroodboom een meeple plat leggen, je mag dan direct 2 dierfiches nemen uit de algemene voorraad. Wanneer het lukt om de apenbroodboom volledig te omringen met tegels, zodat deze omringd is in een vlak van 3 bij 3 tegels, mag je opnieuw 2 dierfiches uit de algemene voorraad nemen en je meeple van de apenbroodboom terug nemen naar je eigen voorraad.. Je kunt geen punten verdienen met apenbroodbomen, maar dierfiches kunnen enorm lonen!
Dierfiches en poelen
Aan het begin van het spel krijgt iedere speler twee dierfiches. Daarnaast kun je dierfiches verkrijgen door een meeple plat te leggen op een apenbroodboom en door deze volledig te omringen met diertegels. En die dierfiches blijken best wat krachtig te zijn. Want zonder dierfiches is het echt niet mogelijk om te winnen.
Er zijn drie onderdelen waar dierfiches voor ingezet kunnen worden. De eerste en tweede methode is het inzetten van dierfiches door meer unieke dieren te hebben op een bos of dierenpad, zodat je daar extra punten mee verkrijgt.
De derde manier is door poelen te starten, waar je echt ontzettend veel punten mee kunt verdienen. Wanneer een speler een landtegel legt mag hij wanneer hij ervoor kiest om geen meeple op die tegel te zetten een dierfiche leggen op een reeds op tafel liggende landtegel. Hij legt dan een dierfiche op een vrije hoek neer van de gekozen landtegel en zet daar een meeple op. Dit levert de speler direct 3 punten op.
Tijdens een volgende beurt mag een speler na het leggen van een landtegel, opnieuw wanneer hij daar geen meeple op legt, een dierfiche aanleggen aan een bestaande poel. Alle dierfiches die aangelegd worden aan een bestaande poel moeten altijd unieke dieren bevatten. De punten die je hiervoor krijgt zijn riant.
- Het 2e dierfiche levert 4 punten op
- Het 3e dierfiche levert 5 punten op
- Het 4e dierfiche levert 6 punten op en je krijgt direct je meeple terug
Einde van het spel
Carcassonne Safari is afgelopen wanneer alle landtegels aangelegd zijn en de algemene voorraad dus geen nieuwe tegels meer bevat. Alle niet afgeronde projecten op de aangelegde tegels worden nog tegelt.
Voor alle dierpaden en bossen krijgt een speler 1 punt per dier dat aanwezig is in het gebied. Het maakt hierbij niet uit of er dezelfde soorten dieren langs een pad staan. En alle dierfiches die een speler in zijn bezit heeft zijn 1 punt waard.
Gestarten poelen leveren geen punten op. Eveneens geldt hetzelfde voor apenbroodbomen waar een meeple op staat.
De speler met de meeste punten op het scorebord is de winnaar.
Onze mening en review over Carcassonne Safari
Carcassonne is voor ons nog steeds één van de meest gespeelde spellen. Het speelt lekker soepel, er zijn veel tactische mogelijkheden en ontzettend veel uitbreidingen waardoor je lekker kunt variëren en het altijd leuk blijft. Dan is het natuurlijk super gaaf om eens een standalone versie van Carcassonne te spelen, zoals Carcassonne Safari. Maar is Carcassonne Safari net zo leuk als de originele Carcassonne spellen?
Het belangrijkste spelmechanisme en de acties die je per beurt mag uitvoeren blijven gelijk aan Carcassonne. Dat vinden wij fijn, want spelen voelt daardoor direct natuurlijk aan en blijft heerlijk laagdrempelig. Tegel trekken, tegel aanleggen, een meeple zetten en vervolgens wanneer van toepassing je punten tellen. Daar wordt aan toegevoegd dat je nu rangers mag verplaatsen wanneer je geen meeple zet, of wanneer je op je eigen landtegel geen meeple zet met dierfiches een poel kunt starten voor extra punten.
En die poelen en dierfiches blijken best wel belangrijk te zijn om te winnen. Wat wij gemerkt hebben is dat je zonder dierfiches echt niet kunt winnen. Bij ons draait het steeds op een race naar dierfiches uit door apenbroodbomen te leggen en deze zo snel mogelijk weer te omringen. En dat in combinatie met het maken van poelen. Poelen lijken de meeste punten te leveren. Maar ja, dan moet je natuurlijk wel genoeg dierfiches krijgen. Persoonlijk vind ik dit ietsje minder, want eigenlijk focust daardoor iedere speler op de dierfiches en het zo snel mogelijk starten en uitbreiden van poelen.
Dat vindt ik wel een klein beetje jammer. Want dat inpikken van poelen is eigenlijk niet mogelijk zoals we dat zo mooi kennen met steden en wegen in Carcassonne. Zelf vind ik dat hierdoor een laagje tactiek of strategie vervalt, en je zelfs ietsje meer geluk moet hebben met goede tegels.
Wat ik wel interessant en goed vind, is dat bospaden niet simpelweg wegen zijn die zo lang mogelijk probeert te maken met delen bospad. In plaats daarvan moet je nu goed opletten door zoveel mogelijk verschillende dieren aan je weg te krijgen. Heb je al drie of vier dieren, dan wil het nog wel eens lonen om een dierfiche in te zetten zodat je vier of vijf verschillende dieren hebt voor wat extra punten. Ditzelfde geldt voor bossen. Grote bossen hebben geen zin, het gaat puur om het aantal verschillende dierenfiches.
Het thema van Carcassonne Safari is wel mooi uitgewerkt, de vormgeving is fraai en de rangers en dierenfiches passen prima in het thema.
Carcassonne Safari is een leuke standalone van Carcassonne voor spelers die niet speciaal geïnteresseerd zijn in mogelijkheid voor tactiek en strategie. Maar gewoon een goed spelende Carcassonne variant willen met herkenbare spelmechanismen met vooral andere mogelijkheden. Belangrijk om te weten is dat Carcassonne Safari dus geen uitbreiding is, maar een op zichzelf staand spel.
Benieuwd naar alle verschillende Carcassonne uitbreidingen? Bekijk dan eens ons overzicht met uitleg en review over alle uitbreidingen van Carcassonne.