De dobbelspellen vliegen je de laatste tijd om de oren, maar een dobbelspel met letters is op zijn minst origineel te noemen. Bresk! is een dobbelspel waarbij je woorden gaat invullen op je scoreblad. Deze woorden leveren punten op en wie de meeste punten scoort is de winnaar. Natuurlijk zit er een leuke twist in het spel, want als de zijde van de dobbelsteen waar Bresk! op staat bovenkomt moet je de letter die je met de letterdobbelsteen gooit gebruiken.
Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Jumbo
Genre: dobbelspel
Bresk is verkrijgbaar bij Amazon.nl en bol.com.
Inhoudsopgave
Doel van het spel
Het doel van het spel Bresk! is zoveel mogelijk woorden maken in het raster op je scoreblad. Deze woorden mogen zowel horizontaal als verticaal op je papier komen. Naast de hoeveelheid woorden die je maakt, krijg je ook punten als je het langste woord maakt. Aan het einde van het spel leveren alle woorden punten op en wordt het langste woord bepaald. Wie uiteindelijk de meeste punten haalt wint het spel.
Inhoud van Bresk!
- Blok met scorebladen
- Dobbelsteen met letters
- Dobbelsteen met cijfers en het woord Bresk!
- Potloden
- Spelregels
Voorbereiding van een spel
Begin je een potje Bresk! zorg er dan voor dat iedereen een scoreblad krijgt en een potlood om de letters die je dobbelt en verzint in te vullen. Daarnaast pak je de twee verschillende dobbelstenen uit de doos en legt ze samen midden op de tafel. De startspeler wordt bepaald en het spel kan beginnen.
Bresk! spelregels en spelverloop
Bresk! speel je met 2 tot en met 5 spelers. Deze spelers hebben allemaal een scoreblad voor zich en een potlood. Het scoreblad heeft een raster met hokjes. In totaal zijn er 64 hokjes om letters en spaties in te vullen. Ze staan in een raster van 8 bij 8 hokjes. Er omheen staan hokjes met sterren om aan het einde van het spel je score in te vullen. Aan de rechterkant van je scoreblad staat zo’n zelfde raster van 8 bij 8 hokjes, maar dan in het klein. Hier kun je de letters en spaties die tijdens het spel genoemd worden invullen. Ook staan er aan de rechterkant nog vakjes om je eindscore te berekenen.
Het spel begint met het dobbelen van de dobbelsteen met Bresk! erop, door de eerste speler. Deze dobbelsteen bevat 2 keer het woord Bresk! en de cijfers 0, 1, 2 en 3. Dobbelt de speler een cijfer, dan mag hij of zij dat aantal letters zelf verzinnen en invullen op het scoreblad. Je vult de letters eerst in aan de rechterkant en vervolgens in het grote raster. Het rechter raster is vooral om de letters te onthouden, voor je gaat puzzelen. Naast letters mag de speler ook kiezen om een spatie in te vullen. Na een spatie kan namelijk weer een nieuw woord worden gemaakt.
Maar niet alleen de speler die aan de beurt is en heeft gedobbeld vult de letters die hij of zij heeft verzonnen in. Ook de andere spelers moeten diezelfde letters en/of spaties gebruiken. Voor iedereen wordt het dus puzzelen geblazen. Als het cijfer 0 is gedobbeld is de beurt van de speler vanzelfsprekend om en mag hij of zij dus ook geen letters verzinnen.
Dan is er nog het woord Bresk! dat de speler die aan de beurt is kan dobbelen. Dobbel je het woord Bresk!, dan moet je ook met de andere dobbelsteen dobbelen. Dit is een letterdobbelsteen met alle letters van het alfabet en een lege plek. De lege plek staat voor een spatie. De dobbelsteen heeft een hele aparte vorm om hem zo te krijgen dat hij op alle letters van het alfabet kan rollen. De letter die wordt gedobbeld met deze dobbelsteen moet elke speler verplicht invullen op zijn of haar scoreblad.
Het spel gaat net zo lang door totdat alle 64 vakjes op het scoreblad zijn gevuld. Als alles vol is, is het tijd om de uitslag te gaan berekenen.
Einde van het spel Bresk!
Als het hele scoreblad bij iedereen vol is met letters en spaties ga je de eindscore berekenen. Hiervoor kun je de hokjes met sterretjes die langs het raster staan gebruiken. Per horizontale en verticale rij ga je kijken welke woorden je hebt kunnen vormen. Een goed woord geeft 1 punt per letter. Let op dat een woord altijd omringt moet zijn met spaties en niet met andere letters die niet bij het woord horen. Het aantal punten vul je in in de sterretjes.
Vervolgens tel je het aantal woorden dat je hebt kunnen maken. De speler met de meeste woorden krijgt een bonus van 3 punten op het eindtotaal. Daarnaast krijgt de speler met het langste woord ook nog een bonus van 5 punten. Alle punten bij elkaar vormen het eindtotaal en degene met de meeste punten is de winnaar.
Bresk! review, onze mening
Wij zijn een grote fan van dobbelspelletjes en een dobbelspel met letters leek ons een leuke toevoeging aan onze collectie spellen. Echter zijn wij niet helemaal overtuigt door dit snelle spel van Jumbo. De opzet is simpel en je kunt snel starten met het spel, maar wat ons betreft te simpel voor onze creatieve geest.
Toen we het spel de eerste keer speelden hadden we al heel wat woorden in ons hoofd, die we wilden maken. Na een paar minuten bleek dat dit ook makkelijk te doen was. De kans dat je zelf één of meerdere letters mag kiezen is namelijk 50% als je dobbelt met de cijfer dobbelsteen. Gooi je toch per ongeluk het woord Bresk!, dan is het altijd maar één letter die je niet zelf hebt gekozen die je in moet vullen. Dit valt te overzien. De 1/6 kans dat je 0 gooit is niet groot en komt dus ook weinig voor.
In eerste instantie ging ik vooral horizontaal woorden maken, tot ik me bedacht dat het natuurlijk ook verticaal mocht. Het is dan ook goed om dit in je hoofd te houden bij het spelen van het spel. De woorden die je maakt zijn vaak drie- of vier-letter woorden met een spatie ertussen. Een enkele keer lukt het ons om een heel lang woord te maken. Als je hier direct mee begint is het makkelijker, dan dat je later in het spel probeert een lang woord te leggen.
Eigenlijk is dit spel een soort van Scrabble waarbij je de letters zelf mag kiezen. Je speelt niet op hetzelfde speelbord en moeilijke letters zijn ook niet meer punten waard, maar Bresk! heeft er toch zeker een heleboel van weg. Helaas kom je doordat je zelf mag kiezen welke woorden je maakt vaak op dezelfde woorden en ideeën. Wat bij Scrabble natuurlijk niet is, omdat je dan je letters uit de zak mag grabbelen.
Al met al is het een spel wat simpel en snel te spelen is. Voor de mensen met een grote woordenschat onder ons, vast een pareltje voor in de dobbelspellen collectie!