Sinds 2004 mogen we genieten van Ticket to Ride met een talrijk aanbod uitbreidingen en losstaande spellen. Nog steeds blijven er haast jaarlijks nieuwe versies en uitbreidingen uitkomen. Dat kan het wel lastig maken om een mening te vormen over welke uitbreiding het leukste is, of waar je überhaupt moet beginnen wanneer je nog geen Ticket to Ride in de kast hebt staan.
In dit artikel bespreek ik alle basisspellen, standalone spellen, uitbreidingen en map packs van Ticket to Ride, zodat je een goed beeld kunt vormen welke versie jou het meeste aanspreekt.
Inhoudsopgave
Alle Ticket to Ride spellen en uitbreidingen
Eerst een overzicht van alle beschikbare Ticket to Ride spellen en uitbreidingen. Daarna leg ik je ieder spel uit met alle unieke eigenschappen per spel.
1. Ticket to Ride basisspellen
- Ticket to Ride USA (2004)
- Ticket to Ride Europe (2005)
- Ticket to Ride 10th Anniversary Edition (2014)
- Ticket to Ride 15th Anniversary Edition (2021)
2. Ticket to Ride Uitbreidingen op het basisspel
- Ticket to Ride USA 1910 – uitbreiding
- Ticket to Ride Europe 1912 – uitbreiding
3. Ticket to Ride uitbreidingen en map packs
- Ticket to Ride – Asia uitbreiding (2011)
- Ticket to Ride – India & Switserland uitbreiding (2011)
- Ticket to Ride – The Heart of Africa uitbreiding (2012)
- Ticket to Ride – Nederland uitbreiding (2013)
- Ticket to Ride – UK & Pennsylvania uitbreiding (2015)
- Ticket to Ride – France & Old West uitbreiding (2017)
- Ticket to Ride – Polska uitbreiding (2019)
- Ticket to Ride – Japan & Italy uitbreiding (2019)
4. Ticket to Ride Standalone spellen
- Ticket to Ride Märklin: special edition (2006)
- Ticket to Ride Nordic Countries (2007)
- Ticket to Ride Rails & Sails (2016)
- Ticket to Ride Germany (2017)
- Ticket to Ride Mijn Eerste Reis (2017)
- Ticket to Ride New York (2018)
- Ticket to Ride London (2019)
- Ticket to Ride Amsterdam (2020)
- Ticket to Ride San Francisco (2022)
- Ticket to Ride Berlijn (2023)
- Ticket to Ride Legacy: Legendes uit het Westen (2023)
1. Ticket to Ride basisspellen: wat heb je nodig om te starten?
Je hebt altijd een basisspel nodig voordat je gebruik kunt maken van uitbreidingen of losse map packs. Daaruit heb je de belangrijkste onderdelen nodig die je bij andere uitbreidingen kunt gebruiken, zoals de plastic treintjes, treinkaarten en scoremarker.
Om je snel op weg te helpen wanneer je nog nooit Ticket to Ride hebt gespeeld en jezelf afvraagt waar je het beste kunt beginnen, raad ik je aan om te kijken naar Ticket to Ride Europe. Deze versie heeft net iets meer te bieden dan het USA basisspel, en geeft je verder alle benodigdheden om later te combineren met uitbreidingen.
1.1 Ticket to Ride USA (Basisspel)
Dit is waar het allemaal is gestart, zonder het succes van deze versie hadden we hoogstwaarschijnlijk veel minder gehoord van dit fantastische spel. Dit spel werd in 2004 uitgegeven onder de naam Ticket to Ride, de versie die we nu Ticket to Ride USA noemen. Dit basisspel is geschikt voor 2 tot 5 spelers. En is direct ook de meest simpele versie van Ticket to Ride die we kennen.
Je krijgt met dit basisspel de echte basis van Ticket to Ride, niets meer en niets minder. Eigenlijk alleen het concept van het trekken van treinkaarten, aanleggen van routes en het succesvol verbinden en daarmee afronden van bestemmingskaarten. Er is dus maar één type route: de normale treinrails over land.
Je kunt (bijna) alle uitbreidingen en map packs combineren met dit basisspel.
Ik raad je aan om ook even te kijken naar Ticket to Ride Europe. Je krijgt met dat basisspel gewoon net een stapje meer mogelijkheden. Zonder dat daardoor het spel complex of ingewikkeld wordt.
1.2 Ticket to Ride Europe (Basisspel)
In 2005 werd Ticket to Ride Europe geïntroduceerd, het tweede basisspel waarmee je haast alle andere uitbreidingen en map packs kunt combineren. Ook deze versie is geschikt voor 2 tot 5 spelers.
De naam doet het al vermoeden dat het spel zich dit keer afspeelt op een kaart van Europa, in de basis blijft het spel gelijk aan Ticket to Ride USA. Echter komen er wel een aantal toevoegingen bij.
Dat begint met tunnels een veerponten als extra type spoorlijn. Bij tunnels heb je een risico dat je meer moet betalen voor je route dan je van tevoren voorzien had. En bij een veerpont moet je minimaal betalen met één of meerdere locomotieven. De twee zorgen voor iets meer variatie en moeilijkheidsgraad.
Trainstations kunnen ervoor zorgen dat je een route van je tegenstander kunt gebruiken, wat handig kan zijn als een route is geblokkeerd of geclaimd door je tegenstander. Iedere speler heeft 3 stations om te gebruiken.
Je kunt (bijna) alle uitbreidingen en map packs combineren met dit basisspel.
Ticket to Ride Europe vinden wij het meest interessante basisspel om aan te komen wanneer je nog niet in het bezit bent van een Ticket to Ride spel.
1.3 Ticket to Ride 10th Anniversary Edition
De Ticket to Ride 10th Anniversary Edition is uitgebracht in 2014 om de 10e verjaardag van Ticket to Ride te vieren. Het spel bevat alle normale attributen uit het originele Ticket to Ride USA spel, maar dan extra speciaal uitgevoerd.
Het spel is vooral visueel flink bijgewerkt. Het speelbord zelf is 50% groter, terrein is weergegeven en is veel gedetailleerder uitgewerkt. Vooral de miniatuur treintjes zijn speciaal gemaakt. Kleine passagier wagons, kolenwagons, wagons met vaten, circuswagons met dieren, enzovoorts.
Deze versie is helaas niet meer verkrijgbaar.
1.4 Ticket to Ride 15th Anniversary Edition
In 2021 werd opnieuw een speciale versie van Ticket to Ride aangekondigd. Ticket to Ride bestaat namelijk maar liefst 15 jaar, waardoor de Ticket to Ride jublieumeditie 15th Anniversary Editie is uitgebracht. Identiek aan het originele spel, maar dan extra speciaal, luxe en een groter speelbord met mooier gedetailleerde treintjes.
Je krijgt vooral een Ticket to Ride versie die speciaal is en uitgebreider is dan het normale basisspel. Mooie gedetailleerde treintjes, met mooie blikken om ze in te bewaren, inclusief de 3 extra spelvarianten die je ook krijgt met de Ticket to Ride Europe 1912 uitbreiding. De treinstations zien er mooier uit, en je krijgt alle 108 bestemmingskaarten dei ooit zijn verschenen in Ticket to Ride.
2 Ticket to Ride uitbreidingen
Voor het USA en Europe basisspel zijn twee uitbreidingen beschikbaar. De uitbreiding is gedeeltelijk met iedere andere uitbreiding te combineren.
2.1 Ticket to Ride USA 1910 – uitbreiding
Met Ticket to Ride USA 1910 krijg je 35 nieuwe bestemmingskaarten. Een bonuskaart voor de meeste vervulde opdrachten waarmee je 15 punten kunt ontvangen. En een aantal aanpassingen aan de bestaande kaarten van Ticket to Ride USA, reprints, groter formaat en een aantal kaarten die eenmalig uitgegeven zijn in 2004.
Het is een kleine uitbreiding die geen enorme wijzigingen in het spel brengt. Vooral de bonuskaart voor meest vervulde opdrachten forceert je om iets vaker nieuwe bestemmingskaarten te trekken. Voorheen op de USA map was het lastig om veel opdrachten te volbrengen, dat is nu iets eenvoudiger doordat je meer (makkelijke) varianten krijgt.
Voor deze uitbreiding heb je Ticket to Ride USA nodig.
2.2 Ticket to Ride Europe 1912 – uitbreiding
Het belangrijkste in de Ticket to Ride Europe 1912 uitbreiding, is dat je 55 nieuwe bestemmingskaarten krijgt. Waaronder 6 nieuwe lange routes, 19 nieuwe gewone routes en 30 nieuwe grote steden routes. Je krijgt ook de oorspronkelijke 46 bestemmingskaarten van Ticket to Ride Europe.
Daarnaast krijg je de toevoeging Pakhuizen en goederenstations, iedere speler krijgt 1 pakhuis en 5 miniatuur goederenstations. Iedere speler plaatst één goederenstation bij een stad op het speelbord. Steeds wanneer je treinkaarten trekt, pak je de bovenste treinkaart van de stapel en legt deze blind op je eigen pakhuis. Wanneer je een route claimt die grenst aan een goederenstation, mag je de complete stapel treinkaarten nemen die op het pakhuis van desbetreffende speler ligt. Je moet dan wel één van je vier overgebleven goederenstations afleggen. Je kunt dus vier keer per spel de treinkaarten in iemand of je eigen pakhuis nemen.
Voor deze uitbreiding heb je Ticket to Ride Europe nodig. Pakhuizen en goederenstations kan met ieder van de Ticket to Ride spellen gecombineerd worden.
3. Ticket to Ride uitbreidingen en map packs
Sinds 2011 is Days of Wonder gestart met het uitgeven van Map packs voor Ticket to Ride. Dit zijn uitbreidingen die gecombineerd worden met een meestal dubbelzijdig speelbord waarop twee varianten te spelen zijn.
3.1 Ticket to Ride Asia – Volume 1 (2011)
In Ticket to Ride Asia heeft het bord twee zijden, één voor 2 tot 5 spelers en één voor maximaal 6 spelers in een heuse team variant! Die 6 speler variant is wat mij betreft dé reden waarvoor je deze Asia map wilt hebben. In duo’s met gelimiteerde communicatiemogelijkheden ga je de strijd tegen de anderen aan.
De 2 tot 5 speler zijde heeft als nieuw spelelement bergroutes, gemarkeerd met een kruisje. Bouw je een bergroute, dan moet je net zoveel treinwagons afstaan en op een apart gedeelte van het speelbord zetten als je route lang is. Die wagons mag je niet meer gebruiken en leveren één punt per wagon op. Treinen gaan daardoor vooral sneller het spel uit, aan jou de keuze om te bepalen of het je dat waard is.
De 6 speler teamverband zijde maakt deze uitbreiding erg interessant. Als team van twee krijg je een gedeelde kaartenhouder die voor jullie komt te staan, bedoelt voor treinkaarten en bestemmingskaarten. Jullie hebben echter ook nog gewoon jullie eigen hand met kaarten. Steeds bij het trekken van treinkaarten en bestemmingskaarten moet je er minimaal één op de gedeelde kaartenhouder zetten. Je kunt steeds kiezen om uit het rek of uit je eigen hand kaarten te spelen.
Jullie mogen echter niet met elkaar communiceren! Soms kun je elkaar dus wel eens frustreren doordat je net een kaart wegneemt die je partner wilt gebruiken. Om dat een beetje op te lossen mag je ervoor kiezen om je complete beurt over te slaan en twee bestemmingskaarten in het gedeelde rekje te plaatsen. Zo kun je in ieder geval samen aan één route werken, maar kost je dus wel één beurt.
Ticket to Ride Asia brengt een geheel nieuw concept met de in duo’s teamverband spelvariant, wat deze uitbreiding uniek en bijzonder maakt. De keuzes die je moet maken tellen voor twee. Je gebruikt dezelfde wagons maar weet maar voor de helft welke kaarten je partner in bezit heeft. Dat maakt het soms extra lastig. Wat heeft je medespeler in gedachte? Begrijpt hij welke routes je aan het aanleggen bent? Moet je een beurt overslaan zodat je bestemmingskaarten kunt delen?
Je hebt voor deze uitbreiding het basisspel Ticket to Ride Europe of USA nodig.
3.2 Ticket to Ride India & Switzerland – Volume 2 (2011)
Ticket to Ride India & Switzerland is deel 2 van de map collection. De uitbreiding heeft een dubbelzijdige plattegrond van India (2 tot 4 spelers) en Zwitserland (2 tot 3 spelers).
India & Switzerland zijn in mijn ogen echt een toevoeging aan Ticket to Ride. Het zijn krap opgebouwde kaarten die erg competitief zijn en daarmee vooral voor gevorderde spelers interessant zijn en uitdaging bieden. Vooral India vind ik zelf een hele interessante kaart die net als de Africa uitbreiding zeer competitief is.
Zwitserland vindt ik niet heel veel specialer dan de basisspellen, buiten dat de kaart vooral iets moeilijker in elkaar gezet is met een enorme hoeveelheid tunnels. Waarbij je steeds het risico loopt om meer te moeten betalen voor je route dan je van tevoren voorzien had. Wat hier nieuw is zijn drie verschillende type bestemmingskaarten. We kennen de normale bestemmingskaarten waarbij steden aan steden verbonden moeten worden. Maar hier krijg je opdrachten om steden met landen en zelfs landen met landen te verbinden. De kaart bestaat naast Zwitserland namelijk ook uit gedeelten van Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië.
Op de India kaart wordt het pas echt interessant. De kaart bestaat uit een groot aantal korte en enkele routes. Dat maakt het een erg competitief spel wat vooral geschikt is voor gevorderde spelers en veel uitdaging te bieden heeft. Je bent heir constant in strijd met andere spelers voor routes, er is altijd wel iemand die jou kan blokkeren. Met de ‘Grand tour of India’ kun je bonuspunten verdienen door twee steden via dubbele routes met elkaar te verbinden. Hier zit een stukje tactiek wat je veel bonuspunten kan opleveren. Je eerste stad ‘dubbel’ verbinden levert je 5 bonuspunten, de tweede al 10, de derde 20, enzovoorts.
Beide kaarten moet je niet vergelijken met het basisspel. Ze bieden beide een heel andere beleving aan Ticket to Ride, een stukje serieuze competitie die echt een andere dimensie geeft. Vooral India is een brutaal spel waarbij je niet gewoon simpel je eigen ding kunt doen. Ticket to Ride India & Switzerland is vooral voor de serieuze spelers en minder voor beginners.
Je hebt voor deze uitbreiding het basisspel Ticket to Ride Europe of USA nodig.
3.3 Ticket to Ride The Heart of Africa – Volume 3 (2012)
Ticket to Ride The Heart of Africa is misschien wel de meest competitieve uitbreiding die er is. Dat maakt deze uitbreiding vooral interessant voor ervaren spelers die van uitdaging houden. Geschikt voor 2 tot 5 spelers.
Je speelt op het zuidelijke gedeelte van Afrika, waar alleen langs de kust dubbele routes te vinden zijn. Alle routes in het midden van het speelbord zijn enkel, waardoor het met veel spelers een simpel trucje is om elkaar te blokkeren. De nieuwe bestemmingskaarten geven hoge punten, waarvan er 18 minimaal 17 punten of meer opleveren. De hoogste geeft zelfs 27 punten!
De routes zijn qua kleuren erg geclusterd bij elkaar. Afrika doorkruisen kan je zomaar 8 of 12 blauwe treinkaarten kosten, en slechts een twee- of drietal groene en paarse treinkaarten. Veel lastiger om te verkrijgen en daardoor lastigere keuzes dan in andere Ticket to Ride spellen.
Naast de normale treinkaarten komen er nu drie typen terreinkaarten in het spel. Je mag ervoor kiezen om er hiervan één of twee te kiezen, die je open voor je neerlegt. Ieder type terreinkaart sluit aan bij drie kleuren routes. Voor routes van 1, 2 of 3 lang heb je één overeenkomende terreinkaart nodig om de route in punten te verdubbelen, voor routes van 4, 5 of 6 lang twee kaarten. Je mag de terreinkaarten echter alleen spelen wanneer je de meeste in desbetreffende soort bezit. Maar pas op, want locomotieven in de hand mogen ingezet worden als terreinkaart naar keuze.
The Heart of Africa is wellicht wat minder aantrekkelijk voor nieuwere spelers. De kaart is vooral gaaf om te spelen voor ervaren Ticket to Ride spelers die van serieuze competitie houden. De kaart is zo ingericht dat het gemakkelijk is om andere spelers te blokkeren.
Je hebt voor deze uitbreiding het basisspel Ticket to Ride Europe of USA nodig.
3.4 Ticket to Ride Nederland – Volume 4 (2013)
Deze versie speelt zich nergens anders af dan in Nederland (en een klein stukje van België)! En wat maakt ons land zo speciaal om een heuse Nederland uitbreiding te introduceren? Dit keer geen molens of tulpen, maar wel onze waterwegen met tolbruggen.
Ticket to Ride Nederland bevat 44 nieuwe bestemmingskaarten en de nieuw geïntroduceerde tolbrugmunten, die je een fors aantal bonuspunten kunnen opleveren aan het einde van het spel en cruciaal zijn voor de winst. De versie is geschikt voor 2 tot 5 spelers.
De landkaart van Nederland en een klein stukje België is voorzien van bijna allemaal dubbele spoorroutes die voorzien zijn van tolbruggen. Wil je zo’n route claimen, dan moet je de aangegeven hoeveelheid tolmunten betalen. Heeft een andere speler één van twee routes al in bezit en wil jij de andere nemen, dan betaal je de benodigde hoeveelheid tol aan je tegenspeler. Wanneer je niet genoeg tolmunten in bezit hebt moet je aan lening aangaan voor 5 strafpunten.
Tolbruggen zijn een goede toevoeging die het spel competitief maakt. Door het snel vestigen van tactische routes kun je spelers dwars zitten zodat ze aan jou tol moeten betalen. En tol is cruciaal voor de winst, aangezien de speler met de meeste tolmunten fors extra punten verdiend.
Je hebt voor deze uitbreiding het basisspel Ticket to Ride Europe of USA nodig.
3.5 Ticket to Ride United Kingdom & Pennsylvania – Volume 5 (2015)
Ticket to Ride United Kingdom & Pennsylvania geeft je een uitbreiding met een dubbelzijdig speelbord wat zich afspeelt in Pennsylvania en Groot-Brittannië met veel nieuwe mogelijkheden.
De zijde Pennsylvania voor 2 tot 5 spelers speelt zich af in de VS. Deze kaart kent langs de randen dubbele routes, terwijl het midden vooral bestaat uit enkele routes. In de basis is dit spel gelijk aan het normale spel, waarbij aandelen toegevoegd worden. Routes leg je op gebruikelijke wijze, maar nu mag je één van de afgebeelde aandelen in je bezit nemen die aan het einde van het spel bonuspunten kunnen opleveren. Het draait erom wie de meeste aandelen van een bedrijf in bezit heeft, de nummer één krijgt steeds de meeste punten per aandeel. Aandelen in bezit worden blind bewaard, het is daardoor lastig inschatten welke aandelen je tegenstanders al bezitten.
De andere kant, Groot-Brittannië en Ierland, geeft een nieuwe spelbeleving door gelimiteerde mogelijkheden bij de start. Deze variant is voor 2 tot 4 spelers, en bestaat uit een kaart met ontzettend veel veerboot routes, waardoor je veel locomotieven nodig hebt. Daarvoor is een nieuwe set treinkaarten toegevoegd. Aan het begin van het spel mag je slechts routes plaatsen tussen Britse steden die één of twee wagons lang zijn, plus je mag geen veerboten realiseren. Om meer te mogen, ben je verplicht om gebruik te maken van technologiekaarten.
Steeds aan het begin van je beurt mag je één technologiekaart kopen, betaling gaat altijd met locomotieven. Iedere technologiekaart geeft andere mogelijkheden, de een geeft toegang tot een nieuw gedeelte van de kaart, met de andere mag je routes van 3 of zelfs 4, 5 of 6 lang bouwen, met een andere mag je één treinkaart per beurt extra trekken, enzovoorts.
Van deze uitbreiding vindt ik vooral de United Kingdom zijde interessant. Je mag aan het begin haast niets en bouwt geleidelijk je set met mogelijkheden uit door technologiekaarten te kopen. De uitbreiding is voor beginnende als gevorderde speler interessant en vernieuwend.
Je hebt voor deze uitbreiding het basisspel Ticket to Ride Europe of USA nodig.
3.6 Ticket to Ride France & Old West – Volume 6 (2017)
Ticket to Ride France & Old West heeft een dubbelzijdig bord wat zich afspeelt in Frankrijk (2 tot 5 spelers) en de andere zijde de Old West (6 spelers).
Frankrijk heeft bijna allelen maar grijs gestreepte routes. Steeds bij het nemen van treinkaarten is er de regel dat je ook één treinrails op het bord moet leggen. Je vult dus zelf de kleuren van de routes in die vervolgens iedereen kan gebruiken om zijn wagons op te plaatsen. Die routes kunnen elkaar overlappen. De eerste van deze die geclaimd wordt mag gedurende het spel gebruikt worden, de andere route is niet meer bruikbaar.
Bij de Old West komen 40 extra witte treintjes voor een 6e speler in het spel. Iedere speler krijgt een drietal stadsminiaturen. De speler die aan het laatste aan de beurt is mag kiezen waar hij zijn eerste stad op het bord wil plaatsen. Je mag alleen routes claimen die grenzen aan jouw stad of treinnetwerk. Je mag een extra stad plaatsen door twee treinkaarten in dezelfde kleur te betalen. Routes van tegenstanders die hieraan grenzen leveren jou de punten op.
In de Old West is er ook de alien-variant met ‘Alvin de alien’. De eerste speler die zijn route verbind met dit alientoken krijgt deze en mag het op een van zijn steden plaatsen. Mocht een andere speler zijn spoorlijn verbinden met die stad, dan mag deze het token overnemen. De speler die aan het einde van het spel Alvin in bezit heeft krijgt 10 bonuspunten.
Ticket to Ride France & Old West zorgt voor een laag met extra denkwerk, ik vind het daardoor iets minder toegankelijk en meer geschikt voor gevorderde spelers. De speelduur is daardoor wat langer en keuzes die je maakt hebben invloed op het gehele spel.
Je hebt voor deze uitbreiding het basisspel Ticket to Ride Europe of USA nodig.
3.7 Ticket to Ride Polska – Volume 6.5 (2019)
Deze versie wordt gezien als map pack 6.5, omdat het geen versie is die wereldwijd is uitgebracht. De doos van Ticket to Ride Polska is dan oorspronkelijk ook Pools, neemt niet weg dat er ook Engelstalige spelregels beschikbaar zijn. Overigens staat er op geen van de speelkaarten tekst, dus wat dat betreft is het taal onafhankelijk. De versie is voor 2 tot 4 spelers.
Het speelbord van Ticket to Ride Polska of Polen is redelijk klein in vergelijking met andere spellen uit de collectie. De routes liggen dicht op elkaar en routes claimen betekent grote competitie, vooral wanneer je met 4 spelers speelt.
Naast de basisonderdelen heeft Ticket to Ride Polska als uniek element een set landenkaart die je kunt ontvangen door omringende buurlanden aan de rand van het speelbord te verbinden. Lukt het om een buurland met een buurland te verbinden, dan mag je één landenkaart nemen van beide buurlanden. Hoe sneller je bent met verbinden, hoe meer punten er op die kaarten staan. De eerste landkaart van Oekraïne levert bijvoorbeeld 6 punten op, de tweede 4, en de derde slechts 2.
Hier kan overigens een kettingeffect ontstaan. Verbind je aan dezelfde route een derde buurland? Dan mag je opnieuw van alle aan elkaar verbonden buurlanden een landenkaart pakken.
Deze versie speelt heerlijk met 2 tot 3 spelers, maar kan ook prima tot maximaal 4 spelers gespeeld worden. Het is een compacte kaart waar veel competitie plaatsvindt om de juiste routes te bemachtigen. Elkaar blokkeren is een groot en zwaar onderdeel van deze kaart.
3.8 Ticket to Ride Japan & Italy – Volume 7 (2019)
De Ticket to Ride Japan & Italy uitbreiding is het zevende map pack voor 2 tot 5 spelers. Vooral Japan heeft een uniek spelcomponent met hogesnelheidslijnen die door iedere speler gebruikt kunnen worden, ongeacht wie de route claimt. De uitbreiding is toegankelijk en geschikt voor beginnende Ticket to Ride spelers.
Vooral de zijde Japan van het speelbord vind ik erg leuk. Het brengt een nieuw concept met hogesnelheidslijnen mee, je bouwt ze door dezelfde kleur treinkaarten te spelen. Alleen plaats je er niet je eigen wagons op, maar een hogesnelheidslijn miniatuur. Iedereen mag gebruik maken van geclaimde hogesnelheidslijnen, het wordt daardoor steeds makkelijker om bestemmingskaarten te voltooien. Het een marker houdt je bij hoeveel van deze routes jij hebt aangelegd en ontvangt daarvoor punten. Bouw je niet mee? Dan krijg je aan het einde van het spel daar 20 strafpunten voor.
Ook erg leuk is dat Tokyo een soort ‘stad in stad’ principe kent. Waarvoor een losse kaart op het speelbord is afgebeeld. Je kunt bestemmingskaarten krijgen waarvoor je een route moet aanleggen van een stad in Japan naar Tokyo en vandaar op de afzonderlijke kaart binnen Tokyo het laatste stukje.
In Italy spelen veerbootkaarten een belangrijke rol. Je hebt deze nodig om veerbootroutes te claimen in combinatie met treinkaarten. Met golfjes wordt op routes aangegeven hoeveel veerbootkaarten je benodigd hebt. Eventueel kun je locomotieven gebruiken als alternatief of aanvulling op veerbootkaarten. In Italië zijn steden geplaatst in regio’s, hoe meer regio’s je weet te verbinden hoe meer punten je daarvoor kunt ontvangen. Als laatste zijn er aanvullende bestemmingskaarten waarbij je zones of buurlanden moet verbinden voor extra punten.
Je hebt voor deze uitbreiding het basisspel Ticket to Ride Europe of USA nodig.
4. Ticket to Ride Standalone spellen
Deze spellen kun je als compleet losstaand spel spelen, je hebt hiervoor geen basisspel nodig.
4.1 Ticket to Ride Nordic Countries: beste 2 speler variant
Bijna alle Ticket to Ride versies zijn wat minder geschikt voor twee personen. Het speelt vaak niet helemaal lekker, het bord is gewoon te groot waardoor weinig concurrentie ontstaat. Waardoor het plezier toch wat minder kan zijn. Ticket to Ride Nordic Countries is de standalone versie die daar verandering in brengt. Sterker nog, wij zelf vinden het spel vooral perfect spelen met twee spelers. Zelfs nog beter dan wanneer je met drie personen speelt, waarbij je merkt dat het bord snel vol raakt.
De kaart is geoptimaliseerd voor twee spelers en bevat heel wat enkele routes, waar je vast en zeker een strijd om gaat krijgen. Waaronder een lange route van 9 vakjes die je 27 punten kan opleveren. Verder zijn er veerboten, waarbij je minimaal één locomotief (joker) kaart nodig hebt. Daarnaast zijn er een aantal tunnels, die je het risico geven dat je meer moet betalen voor je route dan gepland.
Normaal is bij het nemen van een open liggende locomotief je beurt direct voorbij, maar in Nordic Countries mag je alsnog een tweede kaart pakken. Verschil is dat je in tegenstelling tot de meeste spellen een locomotief alleen mag gebruiken voor veerboten of tunnels. Dus niet bij normale routes! Ook een handelsregel is van toepassing waarbij je drie treinkaarten van eenzelfde kleur mag inzetten voor een kleur naar keuze.
Jammer genoeg is Nordic Countries alleen verkrijgbaar in het Engels. Laat je daardoor niet terugschrikken, want de spelregels ga je nauwelijks nodig hebben. Plus de speelkaarten bevatten helemaal geen informatie die je nodig hebt in het Nederlands.
4.2 Ticket to Ride Rails & Sails (2016)
De naam Ticket to Ride Rails & Sails doet het natuurlijk al een klein beetje vermoeden dat we aan de slag gaan met spoorlijnen en zeeroutes. Rails & Sails kun je zien als een uitgebreide versie van Ticket to Ride met meer mogelijkheden en attributen, zie het als een soort expert versie voor 2 tot 5 spelers. Dit spel is standalone en vereist geen ander basisspel.
Het bord is dubbelzijdig waardoor we gelijk twee scenario’s hebben: de volledige wereldkaart en ‘de Grote Meren’. Het speelbord is overigens mega groot en je krijgt dan ook veel speelstukken. Je krijgt aan het begin 25 treinwagons en 50 schepen, waarvan je er 60 kiest om mee te spelen.
Rails & Sails heeft naast treinkaarten ook scheepskaarten, waarmee je scheepsroutes kunt aanleggen. Locomotieven mogen ook toegepast worden als scheepskaart, en er zijn dubbele scheepskaarten die voor 2 tellen. Nieuw zijn de gepaarde routes, waar je twee treinkaarten in één kleur per routedeel nodig hebt. Je mag hier echter afzonderlijke kleuren kaarten gebruiken per routedeel.
Naast bestemmingskaarten zijn er ook rondreiskaarten, die je verplichten een groter aantal steden aan elkaar te verbinden. Doe je dat in specifieke volgorde, dan krijg je extra bonuspunten. Lukt dit niet, dan krijg je een fors aantal strafpunten. Havens mogen aangelegd worden op havensteden, combineer deze met bestemmingskaarten en je kunt tientallen bonuspunten ontvangen.
Ticket to Ride Rails & Sails is geen spel wat thuis hoort als je kennis wilt maken met Ticket to Ride. Het is een prachtig en vooral uitdagend spel, maar heeft gewoon iets teveel om op te letten als beginnende speler. Ik raad het je aan als je minimaal een uitbreiding van Ticket to Ride in bezit hebt en wat meer complexiteit wilt hebben.
4.3 Ticket to Ride Germany (2017)
Ticket to Ride Germany is een standalone spel wat in 2017 is uitgebracht en is geschikt voor 2 tot 5 spelers. Het spel is vergelijkbaar met Europe of USA als basisspel, maar is wel net een slag anders en biedt passagiers als nieuw element met zich mee.
Het belangrijkste nieuwe spelelement wat Ticket to Ride Germany introduceert zijn de passagiers. Aan het begin worden 60 meeples, die passagiers voorstellen, in 6 verschillende kleuren doorgeschud en willekeurig in kleur over de steden geplaatst volgens de aangegeven posities. Op sommige steden komt één meeple te staan, andere steden tot maximaal 5.
Steeds wanneer een speler een route claimt die grenst aan een stad waar zich passagiers bevinden, mag er één in eigen voorraad genomen worden. Per kleur meeples kun je aan het einde van het spel punten verdienen. 20 punten voor een eerste plaats in één kleur en 10 punten voor een tweede plaats per kleur meeple. Verder is er nog een Globetrotter kaart die 15 bonuspunten kan opleveren aan het einde van het spel wanneer het lukt om de meeste bestemmingskaarten te volbrengen.
Ticket to Ride Germany heeft verder de normale basisregels en mogelijkheden die we ook in de andere basisspellen terugzien. Het spel blijft lekker simpel en eenvoudig te spelen. Elkaar blokkeren en competitief spel maakt wel deel uit op deze kaart van Duitsland.
4.4 Ticket to Ride Mijn Eerste Reis (2017)
Voor kinderen vanaf 6 jaar is er Ticket to Ride Mijn Eerste Reis, geschikt voor 2 tot 4 spelers. Het basisprincipe blijft intact, maar dan in een eenvoudig jasje wat in 15 tot 30 minuten te spelen is. Leuk voor de allerkleinste en tegelijk iets te leren over de kaart van Europa en de hoofdsteden.
Iedere speler krijgt 20 treintjes in zijn eigen kleur en een bestemmingskaart om twee steden op de kaart van Europa te verbinden. De eerste speler die 6 bestemmingskaarten weet te verzamelen, wint het spel. Naast bestemmingskaarten is er ook de algemene opdracht om het oosten met het westen te verbinden. Lukt het om één van de meest oostelijk gelegen steden te verbinden met een stad in het westen, dan krijg je een Oost-West bonuskaart die meetelt als één van de 6 benodigde bestemmingskaarten om te winnen.
Routes kun je claimen door de benodigde treinkaarten te betalen. Een blauwe route van 3 claimen kost drie blauwe treinkaarten, of eventueel minder in combinatie met een locomotief als joker. Het spelletje is kort en de opdrachten zijn eenvoudig. Soms moet een alternatieve route gezocht worden doordat een route reeds bezet is, maar overdreven competitief is het zeker niet.
4.5 Ticket to Ride New York (2018)
Ticket to Ride New York moet je vergelijken met Ticket to Ride USA, met dezelfde spelconcepten echter in een andere sfeer en flink versneld. Dit keer speel je met taxi’s in de straten van New York en in slechts 15 minuten speeltijd kun je de New York variant uitspelen. Het spel is uitgebracht in 2019 en is volledig standalone en vereist geen andere spelattributen.
In plaats van treintjes werken we nu met taxi’s in het drukke New York. Locaties met elkaar verbinden levert punten op en hoe langer routes zijn, hoe meer punten je kunt verdienen. Je speelt net zo goed met bestemmingskaarten en probeert locaties te verbinden. Daarnaast krijg je 1 extra bonuspunt voor iedere toeristische attractie die je weet te verbinden aan je geclaimde routes.
Voor 2 tot 4 spelers heb je met Ticket to Ride New York een spel wat lekker snel weg speelt, eenvoudig en toegankelijk is. Vooral interessant mocht je een spel zoeken wat de basis hergebruikt en speelbaar is als een spelletje voor tussendoor.
4.6 Ticket to Ride London (2019)
Vergelijkbaar met het losstaande spel New York is ook deze versie, Ticket to Ride London, een standalone spel wat je in ongeveer 15 minuten tijd kunt spelen. Je speelt hier met bussen in de drukke straten van London, waar je met 2 tot 4 spelers de competitie aangaat.
Iedere speler krijgt 17 bussen in zijn eigen kleur. Je kunt transportkaarten kopen, nu voorzien van bussen, bestemmingskaarten trekken en routes claimen met je bus. Alles verloopt op de gebruikelijk manier zoals we gewend zijn.
De grote toevoeging is dat het speelbord van London is opgedeeld in districten, iedere stad is genummerd en maakt daarmee deel uit van een bepaald district. Door alle steden binnen één district aan elkaar te verbinden kun je extra punten verdienen, naast de punten die je al krijgt voor routes en bestemmingskaarten. Als voorbeeld kun je de drie blauwe steden met elkaar verbinden, je krijgt daarvoor aan het einde van het spel 3 extra punten.
Persoonlijk vind ik Ticket to Ride London beter dan New York, dat komt door de districten die je met elkaar moet verbinden. Dat voelt iets tactischer plus je kunt er iets meer punten mee verdienen, waardoor het element meer waarde krijgt en aandacht vraagt. Plus over het speelbord is iets beter nagedacht, er is weer een scorespoor wat rondom het bord loopt.
4.7 Ticket to Ride Amsterdam (2020)
Ticket to Ride Amsterdam is net als New York en London een stand-alone of opzichzelf staande versie van Ticket to Ride. Je hebt dus geen ander spel nodig om de Amsterdam versie te kunnen spelen. In plaats van treinen leggen de spelers hier routes aan om contracten te volbrengen met karren. Je speelt deze versie in ongeveer 15 minuten met 2 tot maximaal 4 personen.
Iedere speler krijgt 16 karren in eigen kleur. Je kunt in deze versie transportkaarten trekken in de vorm van karren. Routes claimen met je kar gaat op dezelfde manier als dat normaal met treintjes gaat, die routes zijn nu handelscontracten. De basisprincipes zijn wat dat betreft allemaal in tact gebleven.
De leuke toevoeging aan deze Amsterdam versie is dat er nu handelsbonuskaarten verkregen kunnen worden bij het volbrengen routes waarop karren staan afgebeeld. De spelers met de meeste handelsbonuskaarten krijgen aan het einde van het spel een puntenbonus.
Ticket to Ride Amsterdam speelt prima met 2 twee spelers, maar net zo goed met 3 of 4. De versie is lekker snel en de handelsbonuskaarten geven een goede tactische toevoeging. Routes waar karren op afgebeeld staan combineren met contracten is een sterke combinatie waar je een oogje op moet houden om te winnen.
4.8 Ticket to Ride San Francisco (2022)
Ticket to Ride San Francisco is een op zichzelf staande versie, vergelijkbaar met de varianten New York, London, Amsterdam, en Berlijn. Het is een vlot te spelen Ticket to Ride versie, die je in ongeveer 15 minuten met 2 tot maximaal 4 personen kunt spelen. Dit spel speelt zo goed als identiek aan de andere versies van Ticket to Ride.
Natuurlijk speelt deze versie zich af in San Francisco; je probeert toeristen tokens te verzamelen en natuurlijk locaties te bezoeken door routes te volbrengen. Toeristen tokens verzamelen is een zeer belangrijk element, waarbij geldt hoe meer hoe beter. Stel je verzameld er 7 dan brengt dat je 12 punten op, wanneer je er slechts 2 verzameld, heb je ook maar 1 punt.
Door transportkaarten in de juiste kleuren van de route op het speelbord te spelen, mag je jouw trams op de routes plaatsen. Hierdoor kun je routes claimen en extra punten verzamelen. hoe langer die route is tussen bekende plekken in San Francisco, hoe meer punten dat zal opleveren. Ook krijg je punten voor het succesvol vastleggen van routes die op je kaarten staan.
Ticket to Ride San Francisco is goed te spelen met 2 spelers, in onze ogen wordt het pas echt leuk met minimaal 3 spelers. Het speelbord is net wat uitdagender wanneer je met minimaal 3 speelt, er ontstaat daardoor meer interactie.
4.9 Ticket to Ride Berlijn (2023)
In versie Ticket to Ride Berlijn probeer je slim gebruik te maken van het openbaarvervoer in de stad. Je werkt aan een tramnetwerk en maakt gebruik van metro’s om van de ondergrondse metrolijnen te verbinden. Deze versie is een op zichzelf staande versie, die gespeeld kan worden door 2 tot 4 spelers in ongeveer 15 minuten.
In Ticket to Ride Berlijn gebruik je transportkaarten om je metro’s en trammen te kunnen plaatsen op routes. Daarmee kun je routes claimen, zoals je ook gewend bent in de andere Ticket to Ride bordspellen.
Hoe meer routes je weet te verzamelen en hoe langer deze routes zijn, hoe meer punten dat je zal opbrengen. Daarnaast heb je ook het doel om zoveel mogelijk routes te claimen en bestemmingskaarten te volbrengen.
In onze ogen lijkt deze versie ontzettend veel op de andere varianten die je in 15 minuten kunt spelen, dat zijn Ticket to Ride New York, London, Amsterdam en San Francisco.
4.10 Ticket to Ride Legacy: Legendes uit het Westen (2023)
Dit is het eerste Legacy bordspel in de reeks van Ticket to Ride. In Ticket to Ride Legacy: Legendes uit het Westen maak je een prachtige reis die zich afspeelt over maar liefst 12 unieke spellen. Je probeert daarbij jouw Noord-Amerikaanse spoorwegmaatschappij zo groot mogelijk uit te bouwen. In een legacy bordspel, speelt de beleving zich achter elkaar door als één verhaallijn. Je neemt eigenschappen uit het eerste spel mee naar het tweede spel, en van het tweede spel naar het derde, enzovoorts.
Net zoals je gewend bent uit de andere spellen, is ook hier het behalen van bestemmingskaarten het belangrijkste doel. Er zijn daarnaast ook andere vaardigheden waar je in zal moeten duiken, er spelen onverwachte gebeurtenissen af en je zal vijanden moeten overwinnen. Daarbij probeer je inkomsten te verzamelen en jouw eigen kluis steeds verder te vullen en te verrijken.
Het leuk aan Legendes uit het Westen, is dat je spel op spel doorspeelt en het verhaal zich steeds verder ontwikkeld. Naarmate het spel verder vordert, open je nieuwe regioboxen waaruit nieuwe regels, inhoud en allerlei verrassingen komen die het spel zullen veranderen. Je hoeft niet bang te zijn dat je Legendes uit het Westen maar één keer kunt spelen, er blijft namelijk ook een oneindig speelbar spel over.
Ticket to Ride Legacy: Legendes uit het Westen is geschikt voor 2 tot 5 spelers met een leeftijd van 10 jaar. Anders dan de andere spellen, is dit een legacy bordspel waarbij je 12 spellen doorloopt die als het ware in elkaar overlopen. Een bijzondere spelervaring verzekerd!
5. Hoe kies je het leukste Ticket to Ride spel?
Met zoveel keus is het ontzettend moeilijk om te kiezen. In onderstaande overzicht hebben we een poging gedaan om overzichtelijk weer te geven wanneer je welk basisspel of uitbreiding het beste kunt kopen. Dit is natuurlijk wel een beetje onze eigen mening, maar het geeft je een goed beeld over wat de uitbreidingen brengen.
5.1 Allereerst heb je een basisspel nodig
Je eerste Ticket to Ride spel? Dan is het verstandig om te beginnen met een basisspel. Die kun je later uitbreiden met uitbreidingen.
Er zijn eigenlijk maar twee opties. Ticket to Ride USA of Ticket to Ride Europe. Persoonlijk vind ik de laatste interessanter. Die heeft net wat meer aanvullingen, waaronder tunnels, veerponten en treinstations.
5.2 Het basisspel iets vernieuwen door nieuwe routes te introduceren
Wanneer je niet speciaal toe bent aan nieuwe mogelijkheden, maar graag de mogelijkheden in USA of Europe iets verder wilt uitbreiden, zijn er twee kleine uitbreidingen die nieuwe bestemmingskaarten (routes) introduceren.
- Ticket to Ride USA 1910 uitbreiding (voor het USA basisspel)
- Ticket to Ride Europe 1912 uitbreiding (voor het Europe basisspel)
6. Welke Ticket to Ride uitbreiding of standalone kies je wanneer?
Wanneer je toe bent aan nieuwe mogelijkheden, meer routes en opties, meer tactiek en meer complexiteit dan kun je echt alle kanten op met de map packs uitbreidingen of standalone versies. Ik heb een poging gedaan om compact weer te geven welke uitbreiding je waarvoor het beste kunt kiezen.
Ticket to Ride Asia – 2-5 en 6 spelers – Uniek: spelen in teamverband! – Introduceert bergroutes – Beginnend en gevorderde spelers – Bekijk actuele prijs | |
Ticket to Ride India & Switserland – 2-3 en 2-4 spelers – Verbindingen tussen landen – Zeer competitief, gevorderde spelers – Bekijk actuele prijs | |
Ticket to Ride The Heart of Africa – 2-5 spelers – Extreem competitief, voor gevorderde spelers – Introduceert terreinkaarten – Bekijk actuele prijs | |
Ticket to Ride Nederland – 2-5 spelers – Rijke toevoegingen met tolbruggen en tolmunten betalen – Niet complex, voor beginnende spelers – Bekijk actuele prijs | |
Ticket to Ride UK & Pennyslvania – 2-4 en 2-5 spelers – Geleidelijk meer opties tijdens het spelen door technologiekaarten – Aandelen voor bonuspunten – Voor beginners tot gevorderde vernieuwend en interessant – Bekijk actuele prijs | |
Ticket to Ride France & Old West – 2-5 en 2-6 spelers – Zelf in te vullen routes – Alleen bouwen grenzend aan eigen treinnetwerk – Meer denkwerk, voor gevorderde spelers – Bekijk actuele prijs | |
Ticket to Ride Polska – 2-4 spelers – Buurlanden verbinden voor landenkaarten en kettingreacties – Hoge competitie – Bekijk actuele prijs | |
Ticket to Ride Japan & Italy – 2-5 spelers – Vrij te gebruiken hogesnelheidslijnen – Veerbootkaarten en nieuwe routes – Geschikt voor beginnende spelers – Bekijk actuele prijs |
Daarnaast mijn poging om weer te geven welke standalone versies interessant zijn voor bepaalde situaties.
Beste 2 speler Ticket to Ride – Nordic Countries speelt ontzettend goed met slechts 2 spelers – Uitdagende en compacte kaart – Tunnels, veerboten en 9 vakjes lange route – Bekijk actuele prijs van Nordic Countries | |
Geavanceerd spel voor gevorderde spelers – ‘Expert’ Ticket to Ride versie met treinen en schepen – Zeer grote dubbelzijdige kaart – Gepaarde routes, rondreiskaarten en havens – Bekijk actuele prijs van Rails & Sails | |
Snel spel in 15 minuten speeltijd – Bussen in plaats van treinen – Normale Ticket to Ride beleving – Alle steden binnen districten verbinden voor bonuspunten – Bekijk actuele prijs van London |
Wauw! Dankjewel voor deze uitgebreide informatie. Ik zag door de bomen het bos niet meer, maar nu is het heel overzichtelijk. Super en erg duidelijk!
Geen probleem, leuk om iemand er blij mee te maken! Veel plezier met dit mooie bordspel!
helemaal met Elien eens, onwijs bedankt voor deze simpele en goede uitleg!
Leuk om te lezen! Veel speelplezier met Ticket to Ride!
Ben grote fan van Ticket to ride en heb al meerdere van de besproken spellen. Je uitleg en beoordeling is heel duidelijk en correct! Zet me goed op weg om nog uitbreidingen te kopen, dankjewel!
Leuk om te lezen, Koenraad! Leuk dat je een reactie achterlaat. Veel speelplezier nog met deze mooie serie aan spellen!
Goedemorgen, hoe zit het met de nieuwe jubileum versie van 15jaar, is die ook te combineren met de uitbreidingen later?
Heb nog niks gekocht, maar die vind ik er wel mooi uitzien.
Jazeker dat is mogelijk! Sterker nog, in de 15th Anniversary Edition komt de Europe 1912 uitbreiding zelfs al mee in de doos!
Een heel nuttig en leuke overzicht!
Vraagje over de jubileum editie; Bol.com geeft bij deze editie specifiek aan:
Niet geschikt voor de reguliere uitbreidingen van Ticket to Ride.
Kun je aangeven welke informatie juist is?
Beste Joeri, excuses voor de verlate reactie! De reguliere uitbreidingen van Ticket to Ride kun je wel combineren, maar het past niet helemaal goed. Het bordspel en de treintjes zijn namelijk in formaat net wat groter. Zie ook deze toelichting over de de Ticket to Ride Europe 15 jaar jubileum uitgave.
Het kan dus wel, het is zeker niet onmogelijk. Maar de aansluiting is niet in alle gevallen 100%.
Je kunt je kind ook vragen de waarde van alle cijfers in een getal te noemen. De typische vertaling van een conjunctivus adhortativus is met laten we, laat
ons, laat hem.