Parijs is een twee spelers bordspel waarin de spelers de belangrijke taak op zich nemen om de stad Parijs zo goed mogelijk te verlichten. Daarbij draait het specifiek om het verlichten van gebouwen, hoe meer lantaarns eigen gebouwen verlichten, hoe meer punten daarmee behaald worden. In dit review over Parijs de Lichtstad lees je alle details en onze mening over dit twee persoons bordspel.
Parijs de Lichtstad bordspel
Geschikt voor 2 spelers
Vanaf 8 jaar en ouder
Ongeveer 30 minuten speeltijd
Uitgever: 999Games
Parijs is te bestellen bij bol.com en 999Games.
Inhoudsopgave
Het doel van Parijs de Lichtstad
Parijs de Lichtstad heeft een heel mooi thema wat door vertaald is in het doel van dit spel twee persoons spel. Het draait erom dat je punten probeert te behalen door gebouwen op een slimme manier aan te leggen op beschikbare plaatsen op keientegels.
Je probeert daarbij rekening te houden met de omgeving. Want hoe meer lantaarns op de straten jouw gebouwen verlichten, hoe meer punten die gebouwen zullen opleveren. Daarnaast kunnen tegen elkaar staande gebouwen extra punten opleveren, hoe groter die groep gebouwen hoe meer punten je ontvangt.
Natuurlijk wint de speler die de meeste punten heeft verzameld.
Wat zit er in de doos van Parijs?
Alleen de doos al is een plaatje. Qua vormgeving is Parijs de Lichtstad echt een aangename verrassing. Grafisch mooi vormgegeven in een kleine compacte verpakking. Over de inhoud zelf zijn wij goed te spreken. De gebouwen zijn mooi als 3D onderdelen gemaakt, de schoorstenen in spelerskleuren, fiches en ansichtkaarten.
Maar wat zit er dan precies in de doos van Parijs?
- 16 vierkante keientegels (8 voor iedere speler)
- 12 gebouwen in verschillende afmetingen
- 14 schoorstenen (7 per spelerskleur)
- 8 actiefiches (4 per spelerskleur)
- 9 speciale speelstukken
- 12 actiekaarten (ansichtkaarten)
Voorbereiding van een spel Parijs voor twee spelers
Mooi bedacht is dat het onderste gedeelte van de doos ook direct het speelbord vormt. Dit deel van de doos wordt in het midden van de tafel gelegd.
De spelers kiezen gezamenlijk 8 actiekaarten (de mooi vormgegeven ansichtkaarten) en leggen deze rondom het speelbord. Het leuke is dat er 12 actiekaarten in het spel zitten. Ieder spel kun je dus net een andere twist geven door steeds een andere set actiekaarten te selecteren. En ja, dat maakt echt verschil!
Beide spelers krijgen ieder 8 keientegels, 7 schoorstenen en 4 actiefiches. Deze zijn allen in spelerskleuren beschikbaar. De keientegels worden door beide spelers goed geschud en vervolgens op een stapel gelegd. De bovenste tegel mag in de hand genomen worden. Daarna kan het spel beginnen.
Het spelverloop in Parijs
Parijs bestaat uit twee fasen waarin de spelers om beurten spelen. In de eerste fase worden keientegels neergelegd en worden gebouwen verzameld en in de tweede fase worden gebouwen op beschikbare plaatsen op het speelbord gelegd en kunnen actiekaarten (ansichtkaarten) gespeeld worden.
Ik zal kort toelichten hoe deze twee fasen werken en wat voor keuzes je hier kunt maken.
Fase 1: Keientegels leggen en gebouwen nemen
In deze fase heb je de keuze uit één van de twee volgende acties. Je kunt ervoor kiezen om de keientegel die je in je hand hebt aan te leggen, of je neemt een gebouw uit de algemene voorraad.
Leg je jouw keientegel aan, dan kies je één van de 16 beschikbare plekken uit op het speelbord. Uiteindelijk vormen de spelers samen een veld van 4 bij 4 tegels. Iedere tegel is voorzien van 4 blokjes. Met daarop vier verschillende soorten keien:
- Keien in spelerskleur (blauw of oranje): daarop mag de speler uiteindelijk alleen een eigen gebouw plaatsen.
- Keien in het paars: daarop mogen beide spelers gebouwen plaatsen.
- Grijze keien met straatlantaarn: wanneer een gebouw grenst aan een lantaarn, dan zal dit gebouw aan het einde van het spel punten opleveren.
Leg je dus een tegel aan, dan probeer je een zo groot mogelijk patroon te vormen op het bord waarop je jouw gebouwen uiteindelijk kunt neerleggen. Daarbij houdt je rekening met de vormen van de gebouwen.
De tweede optie is een gebouw nemen uit de algemene voorraad. Je kunt daar nog niets mee, maar je hebt gebouwen hard nodig in de tweede fase.
De eerste fase is afgelopen wanneer beide spelers alle 8 de keientegels hebben aangelegd.
Fase 2: Gebouwen leggen en acties uitvoeren
In de tweede fase hebben de spelers opnieuw twee mogelijke opties om uit te kiezen. De eerste optie is kiezen om een gebouw uit eigen voorraad aan te leggen. Een gebouw moet precies passen op keien in je eigen spelerskleur of paarse keien. Je probeert er dan natuurlijk ook rekening mee te houden dat ze direct tegen een straatlantaarn aan liggen.
De andere optie in de tweede fase is een actiekaart (ansichtkaart) activeren. Beide spelers hebben aan het begin van het spel 4 actiefiches gekregen. Je mag een actiefiche inzetten en op een actiekaart leggen om deze uit te voeren. Sommige acties mag je direct uitvoeren, anderen mogen pas in een volgende beurt ingezet worden of leveren aan het einde van het spel een bonus op.
Er zijn verschillende actiekaarten. Hier een aantal voorbeelden. Levitation geeft je de mogelijkheid om één van je gebouwen in voorraad te verwisselen tegen een gebouw van de algemene voorraad. Handig als je geen gebouw meer bezit wat je kunt aanleggen, want gebouwen die niet gebruikt worden leveren minpunten op. Chartier geeft je een paars keienveld, je mag dat over een tegel van je tegenstander heen leggen, zodat ook jij er mag bouwen. La Grande Lumière geeft je een grote straatlantaarn die je direct op een straatlantaarnveld mag plaatsen. Deze grote straatlantaarn verlicht gebouwen in een groter gebied, zodat je meerdere van je eigen gebouwen in eens kunt verlichten. Zo zijn er in totaal 12 verschillende actiekaarten met ieder een unieke eigenschap.
Einde van het spel en puntentelling
De tweede fase is afgelopen wanneer beide spelers geen gebouwen meer kunnen aanleggen en wanneer alle actiefiches gebruikt zijn. Daarna volgt de einde van het spel en worden de punten geteld.
Er zijn vier onderdelen waarmee punten behaald worden of verloren raken.
Verlichte gebouwen door een straatlantaarn leveren punten op door de grootte van het gebouw te vermenigvuldigen met het aantal straatlantaarn die direct aan het gebouw grenzen. Stel je gebouw bezet 4 veldjes en grenst aan 2 straatlantaarns, dan heeft dat gebouw een waarde van 8 punten.
De grootste groep gebouwen levert punten op ter waarde van het totaal aan velden dat de gebouwen bezetten. De gebouwen moeten dan wel aan elkaar grenzen, met minimaal één tegel horizontaal of verticaal. Bezit je 3 gebouwen die aan elkaar grenzen van 3, 4 en 6 velden, dan heeft dat een waarde van 13 punten.
Alle ongebouwde gebouwen in jouw eigen voorraad leveren je 3 minpunten op.
Actiekaarten kunnen zorgen voor extra punten. Alle kaarten die een bonus geven voor het einde van het spel zijn voorzien van een postzegel. Als voorbeeld kun je een actiekaart bezitten waardoor je geen minpunten krijgt voor ongebouwde gebouwen.
Onze mening en review over Parijs
Bij het schrijven van deze review over Parijs de Lichtstad hebben wij dit spel 6 keer gespeeld, en daardoor best goed in de gaten waar je op moet letten, wanneer je welke actiekaarten kunt toepassen, en vooral hoe je elkaar flink dwars kunt zitten.
Parijs kent eenvoudige regels en beperkte mogelijkheden tijdens de beurten. Je hebt in iedere beurt, zowel in fase 1 als in fase 2 de keuze uit slechts twee opties. Dat is eigenlijk niet erg, want er zijn genoeg facetten om over na te denken. Dat maakt wel dat het spel eenvoudig is om te leren kennen en ook eenvoudig is om te spelen, fijn!
De uitdaging zit hem erin dat je in de eerste ronde je patronen zo wilt neerleggen dat de gebouwen die je verzameld ook daadwerkelijk passen. Gelijktijdig probeer je er dan op te letten hoe je de paarse keienvelden optimaal kunt benutten zodat jij het beste uit komt met je gebouwen en je tegenstander misschien wel vast loopt in de tweede fase. In de tweede fase moet je er vooral op letten dat je jouw kansen goed benut wanneer je weet dat jouw tegenstander een gebouw bezit wat niet meer past wanneer jij bepaalde paarse keientegels benut.
Je kunt er dus voor kiezen om elkaar goed dwars te zitten, of je probeert juist zo veilig mogelijk je keientegels neer te leggen, waardoor de velden in jouw spelerskleur precies overeenkomen met de gebouwen die je hebt. Minder risico, maar ook minder kans op veel punten. Een mooie balans waar je flink mee kunt puzzelen voor een hoge score.
Juist dat is wat Parijs voor ons een interessant spel maakt. Keuzes maken met je keientegel, eerst een keientegel leggen of toch eerst een gebouw uit de algemene voorraad nemen? Of liever toch eerst die keientegel met het risico dat je tegenspeler het gebouw voor je neus weg kaapt? Waar gaat jouw tegenstander misschien wel paarse keientegels gebruiken? Is er een plekje waar jouw gebouw past zodat je tegenstander zijn gebouw niet meer kwijt kan?
Wat ik echt wil meegeven is dat de vormgeving van Parijs erg goed in elkaar zit. Het thema over de lichtstad Parijs is goed verwerkt in het spel. De doos zelf is mooi en wordt gebruikt als speelbord, de gebouwen zijn als een soort 3D gelaagde onderdelen vervaardigd en de actiekaarten in vorm van ansichtkaarten passen mooi bij het thema. Complimenten aan de ontwerpers, erg mooi en goed bedacht.
In het kort
Parijs is een twee spelers bordspel wat snel gespeeld kan worden en eenvoudige regels heeft. Ondanks zijn eenvoud is het een complexe puzzel om zoveel mogelijk punten te scoren, waar het een strijd is om je tegenstander net één stapje voor te blijven. Een erg leuk twee spelers bordspel waar je je heerlijk mee kunt vermaken!
Parijs is te bestellen bij bol.com en 999Games.
Benieuwd naar andere twee spelers bordspellen? Bekijk eens onze top 10 beste bordspellen voor twee personen!