Polis speelt zich af in de klassieke tijd, waarbij je je eigen stad verder probeert te ontwikkeling op economisch, cultureel, militair en voor beroemde personen. Door kaarten te veilen en handel te drijven kom je aan inkomsten, waarmee je je jouw stad verder kunt opbouwen en legermachten kunt opbouwen. Hoe groter je stad wordt, hoe meer inkomsten, prestigepunten en voordelen je iedere beurt opnieuw krijgt.
Polis is een strategisch bordspel waar aanpak en tactiek voorop staan. De interactie tussen de spelers is hoog, er kan gehandeld worden, inkomsten verkregen worden via andere spelers, kaarten kunnen geveild worden en de spelers kunnen elkaar aanvallen. Polis lijkt een uitnodigend spel te zijn voor tactisch spelers. In dit review kom je alles te weten over Polis zodat jij zelf kunt bepalen of dit spel voor jou de moeite waard.
Polis bordspel
Geschikt voor 3 tot 5 spelers
Vanaf 12 jaar en ouder
Ongeveer 60 minuten speeltijd
Uitgever: 999Games
Polis is te bestellen bij bol.com en 999Games.
Inhoudsopgave
Het doel in Polis
In Polis is het de bedoeling dat spelers hun stad verder ontwikkelen door kaarten te trekken en deze te bouwen. In het spel kan daarnaast oorlog gevoerd worden, waardoor het belangrijk is om waardevolle gebouwen of personen in jouw eigen stad te beschermen tegen je tegenstanders.
Gelijktijdig is het helemaal geen ramp wanneer je gebouwen of kaarten verliest, maar liever verlies je natuurlijk niet de meest waardevolle kaarten. Want kaarten die je moet afleggen, leveren aan het einde van het spel alsnog punten op!
In iedere beurt mogen de spelers twee kaarten trekken van vier verschillende stapels en deze in de hand nemen om voor verdere handelingen te gebruiken. De trekstapels met kaarten raken steeds verder leeg, waardoor de kans op een einde spel kaart groter wordt. Twee einde spel kaarten en Polis is afgelopen, de speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft is de winnaar van Polis.
Wat zit er in de doos van Polis?
- 16 rode (militaire) kaarten
- 16 groene (gebouwen) kaarten
- 16 gele (economische) kaarten
- 16 blauwe (personen) kaarten
- 4 einde spel kaarten in ieder van de kleuren
- 6 dubbelzijdige stadstableaus
- 70 muntenfiches
- 20 puntenfiches
- De spelregels
Voorbereiding van een spel Polis
Met Polis kun je zo beginnen, de spelmaterialen zijn redelijk beperkt waardoor het spel zo staat. Het enige wat je hoeft te doen is de verschillende kleuren speelkaarten schudden en per kleur een stapel te vormen. In de onderste vier kaarten meng je de ‘einde spel’ kaart van desbetreffende kleur. Iedere speler krijgt een stadstableau, de overgebleven stadstableaus mogen terug in de doos. De startspeler krijgt 24 munten, zijn linkerbuur 25, de volgende 26, enzovoorts.
Iedere speler mag 1 ontwikkelingskaart trekken van een stapel naar keuze. Deze mogen de spelers in de hand houden en zorgen dat ze geheim blijven voor de andere spelers.
We zijn nu klaar om een spel te beginnen!
Het spelverloop van Polis
Om beurten wordt een reeks van 7 acties uitgevoerd. Deze acties staan ook op de stadstableaus waarvan iedere speler er één heeft gekregen aan het begin van het spel. Aangezien het best wat stappen zijn, is dit aan het begin even lastig, maar in het tweede spel gaat alles vanzelf.
Er zijn dus 7 acties die iedere speler om beurten zal gaan uitvoeren. Ik zal alle 7 de stappen even kort toelichten
- 2 verschillende kaarten trekken (en optioneel 5 munten betalen om één kaart naar keuze te kopen);
- Ten minste 1 kaart veilen
- Ten hoogste 2 kaarten bouwen
- Ten hoogste 1 kaart in je stad beschermen
- Inkomen nemen en ontwikkelingskaarten activeren
- Handelen
- Oorlog voeren
Actie 1: 2 verschillende kaarten trekken
De eerste actie die een speler mag uitvoeren is twee verschillende kleuren kaarten trekken van trekstapels naar keuze. Daarnaast mag een speler ervoor kiezen om 5 munten bij te betalen om een tweede kaart bij te kopen.
Actie 2: Ten minste 1 kaart veilen
Je kiest welke kaart uit je hand je wilt veilen. Je bent altijd verplicht om minimaal 1 kaart te veilen, maar als je wilt mag je daarna meerdere kaarten veilen. Kaarten veil je altijd per stuk. Veilen is broodnodig om voldoende inkomsten te genereren, want anders kun je in de volgende actie niet bouwen.
De andere spelers mogen met de klok mee bieden op de aangeboden kaart. Maar de aangeboden kaart is nooit zichtbaar, deze wordt altijd gedekt neergelegd voor de biedende spelers.
Is het hoogste bod lager of gelijk aan 3 munten? Dan mag de speler die de kaart veilt ervoor kiezen om de kaart zelf te kopen. Hij moet dan het aantal geboden munten plus 1 betalen aan de hoogste bieder. De aangekochte kaart mag de speler direct open in zijn stad liggen, de kaart geeft dan dus de voordelen die op de kaart staan!
Bij een bod van 4 of hoger wint de hoogst biedende speler, hij betaald het geboden bedrag aan de veilende speler. Ook die hoogste bieder mag de aangekochte kaart direct open in zijn eigen stad leggen.
Actie 3: Ten hoogste 2 kaarten bouwen
Na het veilen mag de speler ervoor kiezen om 1 of 2 kaarten te bouwen. Je mag alleen de kaarten bouwen die je in je hand hebt, de kosten daarvan zijn 10 munten per kaart.
Iedere kaart heeft zijn eigen voordelen. Sommige kaarten zorgen voor inkomsten die je iedere beurt mag nemen, andere kaarten geven je iedere beurt opnieuw een puntenfiche. Weer andere kaarten geven je militaire kracht, waardoor je later in je beurt oorlog kunt gaan voeren.
Wanneer je jouw stad verder opbouwt, is het ook mogelijk dat je kaarten verkrijgt waarmee je korting krijgt om bepaalde kleuren kaarten te bouwen. De stadstableaus die je aan het begin krijgt bieden hetzelfde, daar staat al één kleur op waarvoor je 3 kaarten korting krijgt bij de bouw ervan. Het kan dus best slim zijn om bewust die kaarten te trekken tijdens actie 1: kaarten nemen.
Actie 4: Ten hoogste 1 kaart in je stad beschermen
Op sommige gebouwde kaarten staat links bovenaan een icoon met een dikkere rand. Tijdens actie 4 van je beurt mag je op maximaal één kaart per beurt één munt leggen. Dit zorgt ervoor dat deze kaart niet meer weggespeeld kan worden door een andere speler wanneer je aangevallen wordt.
Je kunt dit vooral gebruiken wanneer je constant doelpunt bent van je tegenstanders, door je minder militaire kracht in je stad hebt. Ik moet zeggen dat wij dit eigenlijk maar weinig gebruiken. Het nadeel is namelijk dat wanneer je een munt op de kaart legt, het icoontje wat onder de munt ligt niet meer voor inkomsten of punten zorgt.
Actie 5: inkomen nemen en ontwikkelingskaarten activeren
In deze stap mag je inkomsten nemen zoals aangegeven op je gebouwen. Voor sommige gebouwde kaarten mag je bijvoorbeeld 1 of 2 munten uit de algemene voorraad nemen, of je krijgt een puntenfiche. Er zijn ook icoontjes waarbij je munten krijgt aan de hand van de hoeveelheid bepaalde kleur gebouwen die je gebouwd hebt. Dit soort kaarten kunnen voor een kettingreactie zorgen in hoeveelheden munten.
Daarnaast mag je hier gebouwen activeren. Op een aantal van de kaarten staat een kleine tekst die weergeeft wat voor voordeel de kaart geeft. Deze kaarten mag hij naar boven schuiven, en na gebruik ervan schuift hij ze weer naar onderen. Hierdoor kun je aantal extra voordelen krijgen.
Actie 6: handelen
Je mag hier een handelspartner kiezen, dit is optioneel, je hoeft dus geen handel te drijven. Wanneer je handel drijft krijg uit de algemene voorraad het aantal munten wat op de kaarten van jouw tegenstander aangegeven wordt. Alle vazenicoontjes op zijn gebouwde kaarten leveren jou 1 munt op. Maar gelijktijdig mag de speler waarmee je handelt zoveel munten uit de algemene voorraad nemen als jij vazen op je gebouwde kaarten hebt. Als het tegen zit heb jij meer vazen op je kaarten staan, en is het dan wel zo interessant om handel te drijven? Want eigenlijk geef je jouw tegenspeler dan meer munten!
Actie 7: oorlog voeren
In je laatste actie mag je oorlog voeren met je tegenstanders. Maar let wel op, want je mag je handelspartner van deze beurt niet aanvallen. Alleen de spelers waar je tijdens actie 6 geen handel mee hebt gedreven zijn aan te vallen.
Je mag alleen spelers aanvallen die minder oorlogssymbolen hebben op gebouwde kaarten dan jij op je gebouwde kaarten hebt. Voer je oorlog met een tegenstander, dan mag je zelf kiezen welke kaart je uit zijn stad vernietigd. De vernietigde kaart moet afgelegd worden op zijn stadstableau. Let wel op, dat brengt voor die speler aan het einde van het spel dus ook punten op. Na de aanval moet je uit je eigen stad één kaart kiezen die een militair symbool heeft die je aflegt op je eigen stadstableau.
Punten voor kaarten op stadstableaus: jouw geschiedenis
Bij het voeren van oorlog dien je dus kaarten af te leggen. Dat kan een bewuste tactiek zijn, gezien kaarten die je afgelegd hebt ook gewoon punten opleveren. We noemen de stapel afgelegde kaarten de geschiedenis. Op je stadstableau staat een cultuursymbool en op nieuw gebouwde kaarten kan ditzelfde symbool staan. Je vermenigvuldigd het aantal kaarten op de geschiedenisstapel met het aantal cultuursymbolen op je stad, dat is het aantal punten wat je einde van het spel toegewezen krijgt.
In die zin kan oorlog voeren je best wat extra punten opleveren, maar je moet natuurlijk wel slim oorlog voeren en juist de goede kaarten van je tegenspeler wegspelen.
Einde van een spel Polis
Polis eindigt wanneer tijdens actie 1 van de spelers ‘einde spel’ kaarten worden getrokken. Bij de tweede einde spel kaart eindigt Polis en dienen te punten te worden geteld.
De puntentelling bestaat uit:
- De waarde van de verzamelde puntenfiches.
- 1 punt per 10 munten die de speler overheeft.
- De waarde van de gebouwde kaarten en de daarop aangegeven punten.
- De kaarten die de geschiedenis vormen vermenigvuldigd met het aantal cultuursymbolen op kaarten en je stadstableau.
De speler met de meeste punten is de winnaar van Polis. Mocht een gelijke stand het geval zijn, wint de speler die de meeste kaarten in zijn stad heeft gebouwd.
Onze mening en review over Polis
Je probeert je stad op te bouwen, als een soort deck building strategie spel. Hoe beter de kaarten zijn die in je stad gebouwd worden, hoe meer inkomsten je zal genereren, hoe meer puntenfiches je krijgt per beurt en krachtiger je militaire macht is en hoe meer punten je er aan het einde van het spel voor zult krijgen.
Een goed effect is dat bij het voeren van oorlog je zelf ook een reeds gebouwde kaart moet afleggen waarop een militair symbool wordt weergegeven. Afgelegde kaarten vormen de geschiedenis stapel, waarvan de omvang van de stapel vermenigvuldigd met het aantal cultuursymbolen in je stad bepaald hoeveel punten je ervoor krijgt. Een effect wat voor veel punten kan zorgen wanneer je het goed toepast. Wanneer goed ingezet daarnaast ook een sterke manier om de stad van je tegenstander binnen de perken te houden.
In de beurt zitten een aantal verplichte handelingen, waaronder het minimaal veilen van een kaart net nadat je twee nieuwe kaarten getrokken hebt. Soms komt dat goed uit, omdat je gewoon te weinig munten in bezit hebt, maar soms wil je beide kaarten veel liever zelf bouwen. Welke van de twee is de minste om aan je tegenstanders te veilen? Hierbij moet je ook goed letten op de hoeveelheid munten die je tegenstanders in bezit hebben. Hebben zij haast geen munten, en komen ze niet hoger dan 3? Dan mag jij alsnog ervoor kiezen om de kaart zelf te bouwen en het hoogste bod betaald aan je tegenstanders. Je kunt dan eigenlijk gewoon heerlijk goedkoop bouwen.
In Polis moet je goed vooruit denken over de handelingen die je gaat uitvoeren. Alle handelingen hebben effect op elkaar. Een goed punt is dat de balans goed verdeeld is, het is echt niet zo wanneer je alleen kaarten bouwt in je stad die inkomsten of punten genereren dat je dan zal winnen. Er zijn echt meerdere wegen naar Rome, en sterker nog je zult je constant moeten aanpassen op je tegenstanders.
Let wel op dat Polis met drie spelers niet optimaal speelt, naar ons idee moet je altijd met minimaal 4 en liever nog 5 spelers spelen. Dat geeft betere interactie en betere spreiding over welke spelers aangevallen worden of waarmee gehandeld wordt. Met drie merk je dat alle spelers met één speler handeldrijven en één van de andere constant aanvallen, dat vind ik net wat minder interessant.
Polis is een tactisch en strategisch bordspel waarbij vooruit denken over je handelingen een vereiste is. Je zult moeten anticiperen op je tegenstanders en op de juiste momenten moeten toeslaan. Constante keuzes over hoeveel munten je over moet houden om mee te kunnen bieden tijdens de veilingen totdat je weer aan de beurt bent. Speel je altijd met 3 dan vinden wij Polis wat minder, maar met 4 of 5 spelers is het extra interessant.