We zien steeds vaker bordspellen met een Japans thema of karakter. Heel veel zijn ondertussen razend populair en vallen goed in de smaak. Veel van deze spellen die bij ons populair zijn hebben dan wel een Japans accent, maar zijn eigenlijk niet eens bekend bij die vriendelijke Japanners. Maar ach, wat maakt dat eigenlijk uit. Er zitten immers wel ontzettend leuke spellen bij!
Het leek ons heel leuk om de bekendste en de leukste Japanse bordspellen op een rij te zetten. Dit zijn de echte Japanse spellen zoals Go en Irensei, maar ook hele hippe bordspellen met een Japans thema of tintje. Met alles van strategisch tot en met dobbelspelen en alles wat daartussen valt. Alle bordspellen die iets van doen hebben met Japan!
Inhoudsopgave
Strategie en tactiek spelen een belangrijke rol
Bij originele Japanse bordspellen speelt geluk geen of een zeer kleine rol. Het draait om goed nadenken en slim spelen. Dit zie je al terug in het Japanse bordspel Go, wat overigens oorspronkelijk uit China komt.
Het Japanse bordspel Go en Go-bang
Go is een al zeer oud bordspel voor twee personen. Naar zeggen zou dit spel al voor Christus bedacht zijn en wordt het nog steeds in de originele vorm gespeeld. Van oorsprong komt het eigenlijk uit China, maar juist in Japan is het razend populair.
Het spel speelt zich af op een speelbord van 19 bij 19 lijnen, die elkaar op 361 punten kruisen. De twee spelers spelen iedere een eigen kleur, met het doel om zoveel mogelijk gebieden te veroveren. Het spel start met een leeg bord, om en om mogen de spelers een steen in eigen kleur op het bord zetten. Een steen mag vervolgens niet meer verplaatst worden, wel kan het zijn dat hij door een tegenstander wordt geslagen.
Go-Bang of Gomoku kunnen op identiek hetzelfde speelbord als dat van Go gespeeld worden. Ook hier is het één tegen één, met dezelfde speelstukken. Het is de bedoeling dat de spelers in eigen kleur een rij van vijf dezelfde steentjes krijgen. Dat mag zowel horizontaal, verticaal als diagonaal. Niet gek dat dit spel Go-Bang heet als je weet dat Go voor vijf staat in het Japans. We hebben een prachtig exemplaar van Go & Go Bang gevonden die in een stevige houten doos komt
Japans spel Irensei
Irensei is eigenlijk een variant van zowel Go als Go-Bang in één spel. Het mooie van deze Japanse spelletjes is dat ze ieder op hetzelfde speelbord als dat van Go gespeeld kunnen worden, met 19 bij 19 lijnen. Als je van abstracte strategische spelletjes houdt, wat echt uitdagend kan zijn, is dit een heel mooie set om eens te proberen. In Nederland kennen we deze variant eigenlijk niet.
In dit spel begint zwart altijd als eerste, en plaatst zijn eerste steen op één van de kruispunten. De winnaar van Irensei is degene die als eerst een ongebroken rij van zeven stenen op een verticale, horizontale of diagonale lijn weet te krijgen. Dat valt overigens niet mee
Bordspel Machi Koro
Dit hele leuke spelletje van Masao Suganuma, Ja ook écht een japanner, mag per definitie niet ontbreken in onze lijst met Japanse spellen! In dit spel ben jij burgemeesters van je eigen stad. Je probeert deze stad sneller dan jouw tegenstanders op te bouwen en te laten bloeien. Als het jou lukt om als eerste alle bezienswaardigheden om te draaien, ben je de winnaar.
Machi Koro is een echt dobbelspelletje, wat draait om geluk. Ik speel het altijd met plezier, je dobbelt en verdient daarmee munten. Hoe meer gebouwen je verzameld, hoe groter de kans dat je goed zal dobbelen. Zelfs tegenstanders die dobbelen kunnen jouw punten opleveren wanneer je de juiste gebouwen hebt. In onze review kun je meer lezen: ‘Machi Koro, is het de moeite waard?’
Hanabi
Dit spel heeft een compleet andere stijl dan we gewend zijn van bijna alle andere spellen. Hanabi is een coöperatief spel, je speelt samen in plaats van tegen je tegenstanders. Jij ziet de kaarten van jouw tegenstander, zonder dat je zelf weet wat voor kaarten je zelf hebt. Terwijl jouw tegenstander jouw kaarten ziet, en juist zijn eigen kaarten niet kan zien. Je geeft elkaar hints om ervoor te zorgen dat je de juiste kaarten oplegt.
Het lijkt een simpel kaartspel met wat extra fiches, maar niets blijkt minder waar. Wil je goed nadenken en een spel met inzicht? Dan is dit spelletje echt de moeite waard om een keer te spelen. Een heel andere ervaring dan een standaard bordspel! Hanabi was zelfs genomineerd voor de Duitse spellenprijs Spiel des Jahres in 2013.
Richi Mahjong
Richi Mahjong is, zoals de naam a doet vermoeden, een variant op het Chinese Mahjong. De Japanners hebben hier net een andere twist aan gegeven met eigen spelregels. Sinds 2010 werd Mahjong het meest populaire spel in Japan.
De Japanse versie van Mahjong wordt meestal gespeeld met 136 tegels. Het doel is om de 14 stenen in één hand te ordenen naar een combinatie van een Pon, Chii en Kan. Ongeveer gelijk aan de Chow, Pung, en kong uit de Chinese variant van Mahjong. Pon is een set van drie identieke stenen, Chii een set van drie stenen opeenvolgende nummers in dezelfde soort en een kan is een set van vier stenen met opeenvolgende nummers.
Sushi Go kaartspel
In dit vlotte kaartspel probeer je de meest interessante en beste sushi gerechten te verzamelen. Gedurende drie rondes probeer je zo de meeste punten te verzamelen. Dat doe je door bijvoorbeeld een complete set aan sashimi te verzamelen, of de meeste maki rolls. Het is mogelijk om kaarten te sparen en combineren, zodat ze meer punten waard worden. Bijvoorbeeld door de meeste sahimi kaarten te verzamelen, of door je nigiri te dompelen in wasabi zodat deze verdrievoudigd in punten. Maar, vergeet ook niet om een toetje te verzamelen, anders verlies je punten!
Iedere ronde kiezen de spelers één kaart uit de hand die ze vast hebben. Deze leggen ze gesloten voor zich neer. De hand met kaarten die ze in bezit hebben schuiven ze door naar de speler naast zich. Een heel leuk en gezellig spelletje waarbij je soms flink verrast wordt door een goede hand kaarten van je buurman. Sushi Go is te spelen met 2 tot 5 spelers in ongeveer een kwartiertje tijd.
Tokaido
Je kruipt in de huid van een reiziger die de bekende route van Tokaido neemt. De legendarische oostzeeweg die Kyoto met Ede verbindt. Er staat je een hele bijzondere reis te wachten waar je zeker duizend verschillende wonderen zal ontdekken. Het is jouw doel om zoveel mogelijke leuke dingen gedaan te hebben tijdens je reis. Maar let wel op, want alleen de speler die achteraan loopt mag lopen. Loopt je te ver vooruit? Dan mag de persoon achter je alle leuke activiteiten die jij al voorbij bent gelopen uitvoeren, en dat kost jou dure punten.
In Tokaido heb je een goede strategie nodig, maar vooral ook een beetje geduld om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk mist tijdens je ontdekkingsreis. Op het eerste oog lijkt het een ingewikkeld spel, maar het is binnen 5 minuten te leren. Tokaido is voor 2 tot 5 spelers en kan gespeeld worden in 45 minuten.
Shadow hunters
In dit spel worden alle spelers opgedeeld in drie karakters. De moeilijkheid zit hem erin dat de spelers van elkaar niet weten bij welke karakters de andere spelers thuishoren. Lukt dit, of lukt het de groep spelers van één klasse, dan worden die spelers de winnaar.
Er zijn in totaal drie groepen. Allereerst de schaduwen, zij proberen de jagers te grazen te nemen. Daarnaast de jagers, die juist weer jagen op de schaduwen. Als laatste zijn er de neutralen, die eigenlijk onpartijdig zijn en in het midden van de strijd tussen die van de schaduwen en jagers zitten. De neutralen hebben eigen doelen om Shadow Hunters te winnen. Het spel eindigt wanneer één of meerdere spelers aan de wincondities voldoen. Met dit spel voor 4 tot 8 spelers ben je ongeveer een uur zoet. Shadow Hunters is alleen beschikbaar als Engelstalig bordspel.
Shogi
Shogi is een strategisch bordspel dat vergeleken kan worden met schaken. In dit spel spelen twee spelers tegen elkaar, met het doel om elkaars koning uit te schakelen. Om en om zetten de spelers een stuk. Hoewel dit alles gelijk is aan schaken, hebben de spelstukken heel andere eigenschappen.
Brains De Japanse tuinen – breinbreker
In Brains bouw je steeds aan een Japanse tuin die aan verschillende voorwaarden moeten voldoen. Om opdrachten te voltooien moet je de kaarten op de juiste manier aanleggen zodat wegen op elkaar aansluiten. Hierbij spelen de symbolen of nummers op de kaarten en rol.
Brains bestaat uit vijf moeilijkheidsgradaties, met de eerste opdracht is dat vrij eenvoudig, maar dat veranderd al heel snel. In totaal 50 unieke puzzels, een echte hersenkraker. Brains kun je overigens alleen spellen, al kun je de puzzels natuurlijk ook met anderen oplossen.
King of Tokyo spel
Iedere speler kruipt in de huid van een gigantisch monster, dat als enige doel heeft om een spoor van vernieling achter te laten in de stad. Hoe meer je weet te vernietigen en vernielen, hoe meer glorie je verkrijgt, hoe meer punten en kans om te winnen. King of Tokyo is voor 2 tot 6 spelers en kun je in een half uurtje spelen.
De speler die aan zet is mag dobbelen, waarmee hij een combinatie van uitkomsten krijgt om te herstellen, overwinningspunten te scoren of om speciale kaarten te kunnen kopen. Ben jij de speler die als eerste 20 overwinningspunten bij elkaar weet te scoren, of als enige levende monster weet over te blijven, dan ben jij de winnaar van King of Tokyo.