Puerto Rico bordspel review

Je bekijkt nu Puerto Rico bordspel review
Puerto Rico spel

Puerto Rico is een wat ouder spel, het is uitgegeven in 2002, maar nog steeds een onwijs populair en hoog gewaardeerd bordspel. Puerto Rico staat hoog aangeschreven, onder andere op boardgamegeek.com, plek nummer 22 met maar liefst 58639 stemmen op moment van schrijven. Reden genoeg om over Puerto Rico een review met onze mening te geven over dit strategisch bordspel.

We leggen je uit wat het doel is van Puerto Rico in deze review, wat je krijgt, hoe je speelt, de mogelijkheid om met twee personen te spelen, en tot slot sluiten we af met onze mening.

Puerto Rico bordspel
Puerto Rico bordspel

Op de doos staat aangegeven dat Puerto Rico te spelen is in 90 tot 120 minuten. Onze ervaring is dat dit soms toch wel wat sneller kan, in ieder geval met 2 of 3 spelers lukt het soms wel in 60 minuten.

Puerto Rico – te koop bij bol.com.
Uitgever: Ravensburger
2 tot 5 spelers
12 jaar en ouder
Speeltijd 90 tot 120 minuten (sneller is weldegelijk mogelijk, in grofweg 60 minuten)

Doel van Puerto Rico

Het doel van Puerto Rico is om meer welvaart en aanzien te krijgen dan je tegenstanders. Dat doe je door gebouwen te bouwen op je eigen spelersplateau, nieuwe akkers en plantages in te richten, goederen te produceren en deze verschepen of verkopen in ruil voor punten of munten.

Puerto Rico verloopt over een aantal verschillende rondes. Iedere speler mag steeds één van de 7 verschillende rollen kiezen waarmee hij een actie mag uitvoeren met een privilege. De andere spelers mogen daarna met de klok mee dezelfde actie uitvoeren, echter zonder privilege. Tijdens acties worden nieuwe gebouwen gebouwd, plantages aangelegd, goederen geproduceerd, geleverd of verkocht, enzovoorts.

Door een goede volgorde te hanteren in acties en uitvoering proberen de spelers de meeste punten bij elkaar te verzamelen. De speler met de meeste punten, is de winnaar.

Puerto Rico review
Puerto Rico review

Wat krijg je allemaal met dit bordspel?

Met Puerto Rico haal je in ieder geval een uitgebreid en maximale gevulde box in huis. Het wordt geleverd met:

  • 5 speelborden voor iedere speler
  • Gebouwen overzichtsbord, waarop alle gebouwen weergegeven worden en geplaatst worden.
  • 54 dubloenen (46 x 1 en 8 x 5)
  • 50 overwinning fiches (32 x 1 punt en 18 x 5 punten)
  • 50 houten goederen: graan, indigo, suiker, tabak en koffie
  • 100 houten kolonisten
  • 49 gebouwen fiches
  • 58 eilandkaartjes (8 steengroeve en 50 plantagekaartjes)
  • 8 rollenkaarten (kolonist, burgemeester, bouwmeester, opzichter, handelaar, kapitein en 2x de goudzoeker)
  • 5 scheepskaarten
  • 1 handelshuis
  • 1 kolonistenschip
  • 1 gouverneurkaart (indicatie startspeler ronde)
  • Uitgebreid overzicht van alle spelregels. Met daarin alle verschillende kaarten en gebouwen duidelijk toegelicht.

Opbouw van het spel

De voorbereiding is wel een klein minpuntje van Puerto Rico, het uitzoeken en opbouwen van alles op en rondom het speelbord is even wat werk.

Iedere speler krijgt een eigen speelbord. Vervolgens afhankelijk van het aantal spelers krijgen de spelers een aantal dubloenen (tussen de 2 en 4), een eerste plantagetegel (mais of indigo) en de startspeler krijgt de gouverneurskaart.

Op het midden van de tafel plaats je het gebouwen overzichtsbord, waarop je alle gebouwen gesorteerd op naam dient op te leggen. Op dit bord leg je ook alle dubloenen.

Daarnaast leg je open neer alle steengroevekaartjes op een stapel, en gesloten alle resterende plantagetegels. Je draait net zoveel plantagetegels om als het aantal spelers plus 1 en legt deze naast de stapel plantagetegels.

Afhankelijk van het aantal spelers leg je het juiste aantal puntenfiches, kolonisten, schepen met laadruimte en de benodigde rollenkaarten.

Als laatste leg je alle goederenstenen klaar, het handelshuis en het kolonistenschip. Op het kolonistenschip leg je net zoveel houten kolonisten als dat er spelers zijn.

Je begrijpt dat dit even tijd kost om klaar te zetten, maar doe je dit met zijn allen valt het ook weer alles mee. Houdt de spelregels er wel even naast. Op de tweede pagina wordt netjes uitgelegd welk spelmateriaal je nodig hebt voor ieder aantal spelers.

Puerto Rico opstelling
Puerto Rico opstelling

Waar het allemaal om draait in het Puerto Rico bordspel

Uiteindelijk draait het allemaal om het grootste aantal punten. Om punten te behalen, dien je gebouwen te bouwen die ieder punten opleveren, of geproduceerde goederen te leveren aan de oude wereld via de kapitein.

Vijf verschillende goederen om te produceren

Het produceren van goederen vormt de basis van Puerto Rico. Zonder goederen kun je te weinig inkomsten en punten ontvangen.

Er zijn vijf goederen die op de akkers van Puerto Rico verbouwd en geoogst kunnen worden: mais, indigo, suiker, tabak en koffie. De plantages dienen eerst bemand te worden met kolonisten, voordat ze goederen kunnen produceren. De mais plantage is de enige uitzondering die direct produceert wanneer een kolonist aanwezig is. Voor alle andere goederen moet je een bijbehorend gebouw aankopen: een indigoververij, suikermolen, tabaksfabriek of koffiebranderij.

7 verschillende rollen en acties

Bij de start van een ronde is de speler met de gouverneurskaart aan zet om als eerste één van de 7 beschikbare rollen te selecteren. Alle spelers mogen de gekozen actie bijbehorend aan die rol uitvoeren, echter beschikt alleen de speler die de rol kiest over een unieke privilege. Vervolgens mag de volgende speler een rol kiezen, totdat alle spelers een rol hebben gekozen. Daarna wordt één dubloen op de niet gekozen rollen gelegd, en schuif de gouverneurskaart één speler door met de klok mee.

De landbouwer: nieuwe plantages aanleggen

Wie de landbouwer kiest, heeft als privilege om een steengroeve aan te leggen. Deze geeft één dubloen korting bij de aankoop van een gebouw. De speler mag ook kiezen om een plantage aan te leggen. Alle spelers mogen daarna met de klok mee één plantage kiezen uit de open kaarten of er één blind trekken.

De burgemeester: nieuwe kolonisten arriveren

Op ieder van de gebouwen en plantages staan kleine rondjes afgebeeld. Deze stellen werkplaatsen voor waar kolonisten aan de slag kunnen. Kies je de burgemeester, krijg je één extra kolonist uit voorraad als privilege. Vervolgens worden de kolonisten op het kolonistenschip één voor één op volgorde aan de spelers gegeven.

De bouwmeester: bouwen van gebouwen

Met de bouwmeester krijg je als privilege één dubloen korting bij het kopen van een nieuw gebouw. De andere spelers krijgen deze privilege niet en betalen daardoor de volle mep.

De opzichter: produceren van goederen

Plantages
Plantages

Goederen worden geproduceerd, mits er kolonisten aanwezig zijn op de plantages en bijbehorende productiegebouwen. Als voorbeeld levert één suikerplantage met een suikermolen één suiker op. Als privilege krijg je één extra grondstof die je geproduceerd hebt.

De handelaar: verkopen van goederen tegen dubloenen

Bij het kiezen van de rol handelaar mag je exact één van je goederenstenen verkopen. Als privilege krijg je één extra dubloen bij de verkoop. Er mogen echter niet dezelfde goederen verkocht worden aan het handelshuis. Is er al één tabak verkocht? Dan mogen de andere spelers geen tabak meer leveren.

Kapitein: leveren van goederen

Geproduceerde goederen kunnen geleverd worden via de kapitein. Er zijn echter maar een beperkt aantal plaatsen in de schepen om grondstoffen te transporteren. Er mag slechts één type goederen per schip geleverd worden. Kan een speler niet meer leveren en heeft hij goederen over in zijn voorraad? Dan dient hij deze aan het einde van de kapiteinsfase af te leggen zonder daar iets voor te krijgen. Geleverde goederen leveren 1 punt per stuk op.

De goudzoeker: één dubloen van de bank

De speler die de goudzoeker kiest krijgt één dubloen van de bank. De overige spelers krijgen geen dubloenen.

Einde van het spel

Er zijn drie mogelijkheden om het spel te eindigen. (1) niet meer genoeg kolonisten in voorraad om het kolonistenschip te voorzien in een nieuwe ronde. Een (2) speler bouwt zijn 12 stadsvelden vol. Of alle (3) puntenfiches zijn uitgeput.

Vervolgens worden de punten geteld, dit is een telling van het aantal puntenfiches per speler, de punten afgebeeld op de gebouwen voor iedere speler en als laatste wanneer een speler in bezit is van grote gebouwen het aantal bonuspunten die deze opleveren.

De speler met de meeste punten is de winnaar van Puerto Rico.

Puerto Rico twee speler variant

Puerto Rico is te spelen met twee spelers. Er zijn dan echter een aantal kleine aanpassingen, die in de spelregels worden omschreven. Onze ervaring is dat de twee speler variant net zo goed speelt als met drie of meer spelers.

De aanpassingen zijn onder andere dat er een aantal plantages uit het spel verwijderd worden, waardoor er minder per soort overblijven. Van alle productiegebouwen blijven er twee per soort in het spel. En van de paarse gebouwen blijven er slechts één per soort in het spel, maar goed ook overigens: ik vermoed dat Puerto Rico met twee spelers anders veel minder interessant zal zijn.

Tijdens het kiezen van de rollen mogen de spelers om beurten kiezen, totdat iedere speler 3 rollen gekozen en gespeeld heeft. Op de overgebleven rol wordt één dubloen gelegd, de gebruikte rollen worden weer ingeleverd en de volgende ronde gaat van start.

Puerto Rico review en beoordeling

Puerto Rico is een spel met ontzettend veel mogelijkheden. Het leuke is wel dat je zelfs na een aantal spellen nog steeds nieuwe methoden en tactieken blijft ontdekken om meer punten of juist inkomsten te vergaren. Veel inkomsten kan zo zijn voordeel hebben, helemaal zo gek nog niet om die fabriek bijvoorbeeld zo vroeg mogelijk te bouwen. Ben je liefhebber van strategie, dan kun je dus eigenlijk niet om Puerto Rico heen.

Speel je eenmaal, dan speelt het lekker vlot door. Ik geloof er heilig in dat dit één van de redenen is waarom dit spel zo goed aangeschreven is. Zelfs voor personen die wat minder hebben met strategische bordspellen is dit laagdrempelig en snel te begrijpen.

Er zijn tal van manieren om elkaar dwars te zitten, precies wat je mag verwachten van een strategisch spel. Grondstoffen en gebouwen zijn gelimiteerd, kies je bewust een moment om te produceren wanneer de voorraad al bijna leeg is? Of bouw je bewust een gebouw waar je tegenstander wel eens op uit kan zijn? Of de juiste goederen selecteren om te leveren zodat alle schepen deels vol zitten met goederen die je tegenspeler niet beschikt. Tactisch zijn er tal van interessante momenten om keuzes te maken.

De spelregels zijn gemakkelijk. Op het begin lijkt het allemaal wat overweldigend. Een groot aantal gebouwen om te kopen, met ieder verschillende opties en mogelijkheden. Verschillende type akkers en verschillende goederen om te produceren. Maar eigenlijk valt dat alles best wel mee. Je krijgt na een spel volledig uitgespeeld te hebben al redelijk door welke acties je dient uit te voeren om punten te scoren of meer geld te verkrijgen.

Er is een zeer goede balans in het spel. Het leukste is eigenlijk nog wel dat er niet één manier is om te winnen. Er is geen tactiek als “bouw altijd de fabriek eerst, vervolgens ..”, sterker nog, om te winnen dien je gedurende het spel steeds aan te passen aan de omstandigheden en de acties van andere spelers.

Eigenlijk is er te veel om goed te vinden aan Puerto Rico. Je merkt dan ook dat ik zelf erg enthousiast ben over dit vrij basis vormgegeven bordspel. Dat zeg ik bewust, aangezien ik vind dat de doos zelf er wat simpel uit ziet. Dat had best wat specialer gemogen voor een groots bordspel als Puerto Rico!

Is Puerto Rico de moeite waard?

Vindt je een spel als Catan een te hoge geluksfactor hebben en zoek je liever een spel wat meer tactische en strategische mogelijkheden biedt, maar niet overdreven ingewikkeld is? Dan is Puerto Rico het proberen waard, niet voor niets staat het hoog in de ranglijsten en blinkt het vooral uit door haar grote aantal methoden aan tactieken waarmee het spel gewonnen kan worden. Geen spel zal hetzelfde zijn in deze klassieker.

Puerto Rico is te koop bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie