Maya bordspel review: Strategisch tegel legspel

Je bekijkt nu Maya bordspel review: Strategisch tegel legspel
Maya bordspel review

Het bordspel Maya speelt zich af in de tijd van de Maya’s, waarbij je een poging doet hun te helpen een beschaving op te bouwen. Aan de lege landkaart gaan jullie je eigen invulling geven, door plantages, steden en tempels aan te leggen. Hoe groter steden zijn, hoe meer punten deze kunnen opleveren. Om die punten te verkrijgen, moet je wel de speler zijn die de meeste omringende plantages heeft aangelegd. In dit artikel leg ik je verder uit hoe het bordspel Maya werkt, de spelregels, en geef ik je in deze review mijn mening.

Maya bordspel
Maya bordspel

Maya bordspel
Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30-45 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch spel

Doel van het bordspel Maya

Maya is een soort strategische of tactische puzzel. Je neemt steeds een plantagetegel die je mag aanleggen op het speelbord. Tegels mogen alleen op bepaalde manieren geplaatst worden. Door tegels aan te leggen ontwikkel je de plantages, daarvoor verkrijg je direct punten die je op het scorespoor mag verzetten.

Daarnaast kun je steden uitbouwen, door plantagetegels omgedraaid op het speelbord neer te leggen. Hoe groter steden worden, hoe meer punten deze kunnen opbrengen. Je moet echter wel de overhand aan plantages hebben rondom een stad om de punten te innen.

De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft is de winnaar van Maya.

Inhoud van de doos ‘Maya’ bordspel

  • 1 speelbord
  • 128 plantagetegels (32 voor iedere speler)
  • 13 tempeltegels
  • 13 tempels
  • 12 grenstegels
  • 4 tegelrekjes (1 voor iedere speler)
  • 4 scoreschijfjes (1 voor iedere speler)
  • De spelregels

Voorbereiding van een spel

Het fijne van Maya, vind ik in ieder geval, is dat er weinig nodig is om een spel te starten. Je klapt heel speelbord uit, geeft iedere speler een tegelrekje en zijn stapel van 32 plantagetegels. Plaatst de scoreschijfjes op 0 punten rondom het speelbord. Plaatst de eerste tempeltegel en eerste tempel op de stad ‘Tikal’. En dan ben je eigenlijk al klaar om te beginnen!

Iedere speler neemt vervolgens blind 5 plantagetegels van zijn stapel en plaatst deze voor zich neer op het tegelrekje. De gepakte tegels mogen altijd bekeken worden.

Meer is het niet, nu kunnen we een spel starten!

Tegelrekje Maya bordspel
Tegelrekje Maya bordspel

Maya spelregels en spelverloop

Maya heeft ontzettend simpele regels, dat meen ik echt. De spelregels staan omschreven op drie zijden van een A4. Je leest daar zo doorheen, en duidelijke afbeeldingen geven voorbeelden weer hoe tegels wel of niet geplaatst mogen worden. Daarnaast geeft het een afbeeldingen van de puntentellingen voor zowel plantages die spelers aanleggen en steden die gescoord worden.

De speler die aan de beurt is kiest altijd uit twee acties die hij mag uitvoeren.

  1. Gewassen planten (plantagetegel(s) aanleggen)
  2. Een stad uitbreiden (plantagetegel andersom aanleggen)
Speelbord Maya
Speelbord Maya

Plantagetegel aanleggen om gewassen te planten

Op iedere plantagetegel staat een gewas uitgebeeld. In totaal zijn er vier verschillende gewassen: peper, squash, aardappel en maïs. Van deze gewassen heeft iedere speler 8 plantagetegels, dat maakt 32 in totaal.

Een speler mag ervoor kiezen om één of meer plantagetegels aan te leggen in zijn speelbeurt. Die plantagetegels moeten dan wel altijd van hetzelfde gewas zijn. De speler mag hiervoor kiezen uit zijn tijdens de start 5 beschikbare plantagetegels van zijn tegelrekje.

Er zijn een aantal basisregels waar je aan moet voldoen bij het plaatsen van een plantagetegel:

  • Tegels moeten altijd aangrenzend aan een andere tegel worden gelegd.
  • Op tempelvelden mogen geen plantagetegels worden aangelegd.
  • Tegels die in dezelfde beurt worden gespeeld, moeten altijd in dezelfde aaneengesloten groep gewassen gelegd worden.
  • Legt de speler een plantagetegel aangrenzend aan een leeg tempelveld, dan wordt dat tempelveld direct voorzien van een tempeltegel met tempel.

Voor het aanleggen van plantagetegels ontvang je direct punten. Leg je in je eerste beurt twee plantagetegels aan met daarop één aardappel en de andere tegel twee aardappels, dan ontvang je daarvoor 3 punten. Je verplaatst direct op het scorespoor.

In een latere beurt is het verstandig om je je plantagetegels aan te leggen grenzend aan je reeds beschikbare plantages op het speelbord. Stel dat ik opnieuw een plantagetegel met daarop afgebeeld twee aardappels heb die ik aanleg aan mijn bestaande aardappelvelden. Mag ik alle reeds op het speelbord beschikbare aardappels plus mijn 2 nieuwe aardappels tellen en krijg ik het aantal aardappels direct in punten.

Plantagetegels en steden
Plantagetegels en steden

Een stad uitbreiden door een plantagetegel andersom aan te leggen

De tweede mogelijkheid die je kunt uitvoeren tijdens je beurt is het uitbreiden van een stad. Dat doe je door een tegel van je tegelrek gedekt op het speelbord aan te leggen. Dat mag alleen wanneer de aangelegde tegel direct grenst aan een stad. Je mag vervolgens 3 nieuwe tegels uit je eigen voorraad nemen die je op je tegelrekje plaatst. Dit is de enige manier om tijdens het spel weer nieuwe tegels op je tegelrekje te verkrijgen.

Er zijn een aantal basisregels waaraan een tegel die je als stad wilt aanleggen moet voldoen.

  • De tegel die je aanlegt moet altijd grenzen aan een bestaande stad (of tempeltegel met tempel). Dus geen lege tempeltegels!
  • Twee tempels mogen nooit aan elkaar verbonden worden door de uitbreiding van een stad.
  • Je ontvangt geen directe punten bij het uitbreiden van een stad. Of je moet bij uitzondering een stad direct afronden, dat leg ik je later uit.

Geen tegels meer tijdens je speelbeurt? Dan ben je verplicht om een stad uit te breiden! Je pakt dan blind één van je tegels uit je persoonlijke voorraad. Die tegel leg je zoals op de normale regels van het uitbreiden van een stad aan. Je pakt vervolgens 2 tegels uit de persoonlijke voorraad die je op je speelbord plaatst.

Een stad die volledig omringd is door tegels of randen scoren

Is een stad volledig omringd door plantagetegels of de randen van het speelbord, dan dient deze gescoord te worden. De speler die de meeste gewassen aangrenzend aan deze stad heeft, is de winnaar. Dat doe je niet door tegels te tellen, maar door gewassen aangegeven op de plantagetegels te tellen.

Dit laatstgenoemde deden wij in eerste instantie fout. Wij telde in eerste instantie de plantagetegels in plaats van de gewassen. Dat maakt niet heel erg veel uit, maar je merkt wel dat het spel strategischer wordt wanneer je de gewassen gaat tellen. Eigenlijk speelde wij dus de soort van beginner versie ;-).

De waarde van een stad is afhankelijk van de omvang in tegels:

  • 1 tegel: 0 punten.
  • 2 tegel: eerste plaatst 6 punten, tweede plaatst 3 punten.
  • 3 tegels: eerste plaats 12 punten, tweede plaatst 6 punten.
  • 4 tegels: eerste plaats 20 punten, tweede plaats 10 punten.
  • 5 tegels of meer: eerste plaats 30 punten, tweede plaats 15 punten.

Einde van een spel Maya

Wanneer er één speler is die zijn laatste tegel heeft gespeeld, dan is na zijn beurt het spel direct voorbij. De tegels die de andere spelers over hebben zijn geen punten waard. Alle steden die nog niet voltooid zijn brengen eveneens geen punten op.

De speler die de meeste punten heeft is de winnaar van Maya.

Maya bordspel review, onze mening

Maya is een strategisch tegel legspel waar je jezelf prima mee kunt vermaken. De keuzes die je dient te maken zijn simpel van aard, maar achterliggend complex genoeg om het spel strategisch te mogen noemen. Alle keuzes die je maakt hebben invloed op het spel en je tegenstanders. Doordat het spel toegankelijk is, eenvoudige regels kent en redelijk snel speelt, vindt ik het zelf een ideaal bordspel als familiespel.

Dat neemt niet weg dat ik dit bordspel ook geschikt vind voor ervaren bordspelers die wel van complexiteit en uitdaging houden. De reden daarvoor is dat geluk in mijn ogen een vrij lage factor speelt bij dit spel. Juist iets wat strategische bordspelers wel kunnen waarderen.

Maya is verbazingwekkend strategischer dan ik dacht

Ik ben redelijk verrast door de keuzes die je dient te maken tijdens het spel om zoveel mogelijk punten te halen. Je moet met meer factoren rekening houden dan een zo lang mogelijke ketting van dezelfde type gewassen. Want waar leg je de tegels neer die twee gewassen afgebeeld hebben? Kun je die strategisch benutten door vlak tussenin twee steden aan te leggen, zodat je voor twee steden in één direct met twee gewassen meedingt om de punten? En moet je steden waar je tegenstander de overhand in heeft alvast afronden zodat de stad klein blijft. Of bewust het gebied gewassen van je tegenstander blokkeren.

Ondanks de simpliciteit zijn er genoeg afwegingen te maken en kan vooruit denken flink in je voordeel werken. Het blijft echter wel een tegel legspel. Puur de tegels die je op je bordje hebt staan optimaal benutten. Dus geen complete effecten of invloeden waar je rekening mee moet houden.

De regels van Maya zijn eenvoudig en het spel speelt heerlijk vlot

Het leuke van Maya is dat dit echt een spel is wat je even tussendoor kunt spelen. Op de doos staat 45 minuten speeltijd vermeld, maar ik merk dat dit een heel stuk sneller kan. De spelregels zijn ontzettend eenvoudig. Er zijn eigenlijk maar twee acties die je gedurende het spel in iedere beurt kan uitvoeren. Na een paar beurtjes snap je het mechanisme en de keuzes die je moet maken.

Vooral met twee spelers speelt het erg vlot. Je bent in 15 tot 25 minuten speeltijd klaar. Met 3 of 4 spelers merk je wel dat de speeltijd snel wat langer wordt, maar nog altijd ruim binnen de 45 minuten.

Thema, vormgeving en het speelmateriaal

Dat het thema om de Maya’s gaat mag duidelijk wezen. Het materiaal van het bordspel ziet er prima uit, daar is duidelijk aandacht in gestopt en alles is netjes vormgegeven. Het speelbord is duidelijk, goed leesbaar en bevat voor de scorekolom aan beide kanten van het speelbord een staatje, waardoor je niet andersom hoeft te lezen.

Ik snap volkomen waarom de tempel miniaturen toegevoegd zijn aan het spel. Die miniaturen hebben overigens verder geen invloed of functie in het spel. Maar staan ze niet op een tempeltegel, dan is het een stuk minder duidelijk waar steden beginnen en of het om afzonderlijke steden gaat. Wij zelf nemen een tempel van de stad af nadat deze gescoord dient te worden.

Maya bordspel kopen

Maya is verkrijgbaar bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie