Camel Up review: kamelenrace door de Sahara

Je bekijkt nu Camel Up review: kamelenrace door de Sahara
Camel Up review

In 2018 is een tweede druk uitgebracht van Camel Up. Maar in essentie gaat het nog steeds om het zelfde spel, met slechts een aantal minimale aanpassingen. Je gaat aan de slag in een snelle kamelenrace. Je probeert steeds op de juiste kamelen te gokken en daarmee de meeste punten bij elkaar te sprokkelen. Die race gaat net even anders dan een gemiddelde race. In Camel Up kunnen de kamelen namelijk langs elkaar, maar ook op elkaar en elkaar mee nemen! Je kunt het zo gek niet bedenken.

Camel Up
Camel Up

Camel Up
Aantal spelers: 3 tot 8 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee

Camel up is te bestellen bij bol.com.

Het doel van Camel Up

Waar het allemaal om draait is om de meeste Egyptische ponden bij elkaar te verzamelen gedurende het spel. Dat doe je door de wedden of gokken op de winnaar en verliezen van het spel. Maar ook gedurende iedere etappe van de kamelenrace.

Voorbereiding van een spel Camel Up

Voor Camel Up is geen uitgebreide voorbereiding nodig. Je plaatst het speelbord op het midden van tafel, plaatst de piramide, legt de piramidetegels op het speelbord klaar en plaatst de etappetegels gesorteerd per kleur. De kamelen worden klaargezet en de Egyptische ponden, het betaalmiddel, worden naast het speelbord klaargelegd.

Iedere speler krijgt 5 racetickets en een woestijnticket van één karakter en drie Egyptische ponden (munten). Eén speler wordt toegewezen als startspeler.

Camel Up
Camel Up

Camel Up stap voor stap

De startspeler start door te dobbelen met alle dobbelstenen gelijktijdig. Iedere kameel wordt zoveel verplaatst als de gekleurde dobbelstenen aangeven. Als voorbeeld, stel je dobbelt een blauwe 2, dan gaat de blauwe kameel twee stappen vooruit. Dit doe je zo met alle kamelen. Komen kamelen op dezelfde tegel uit? Dan mag je de kamelen stapelen. Tot slot worden alle dobbelstenen in de piramide gestopt. Die worden gedurende het spel alsnog gedobbeld.

Een speelronde bestaat uit meerdere etappen

Camel Up bestaat uit een aantal etappen. Tijdens iedere etappe komen spelers meermaals aan de beurt. De speler die aan de beurt is kiest ervoor om één van de volgende acties uit te voeren:

Camel Up speelbord
Camel Up speelbord

1: Etappeticket nemen

Je kiest ervoor om de bovenste etappeticket van de stapel naar keuze te kiezen. Je legt deze open voor je neer. Je kiest hiermee voor een kameel waarvan jij denkt dat deze de etappe gaat winnen. Lukt dat, dan verdien je maximaal 5 Egyptische ponden aan het einde van de etappe.

2: De woestijntegel leggen of verplaatsen

De woestijntegel wordt op een vrij veld naar keuze geplaatst. Je let er daarbij op dat een woestijntegel nooit direct naast een andere woestijntegel mag komen te liggen. Je mag zelf kiezen welke kant van de woestijntegel je naar boven toe legt.

De bovenzijde geeft de mogelijkheid om een kameel één plekje verder te plaatsen wanneer de kameel hier bovenop landt. De onderzijde zorgt ervoor dat een kameel één plekje achteruit geplaatst moet worden wanneer deze op de tegel terecht komt.’

3: Piramidetegel nemen en een kameel verplaatsen

Door één piramidetegel te nemen, en deze voor je ener te leggen, mag je uit de piramide één dobbelsteen laten vallen. Je verplaatst vervolgens de overeenkomend gekleurde kaneel zoveel plaatsen als de dobbelsteen aangeeft.

Zitten er andere kamelen op de rug van de kameel die je moet verplaatsen? Dan neem je die mee gedurende de verplaatsing. Je legt na de actie de dobbelsteen op de overeenkomende kleur hut.

Eindigen één of meerdere kamelen boven op een woestijntegel (uit actie 2), dan plaats je de kameel meteen één veld voor- of achteruit, afhankelijk wat de tegel aangeeft. De eigenaar van die woestijntegel krijgt één Egyptische pond.

4: Een raceticket spelen en inzetten op de winnaar of verliezer

De laatste actie die je kunt uitvoeren is één van de vijf racetickets nemen en inzetten op één van de twee velden op de hoek van het speelbord. Bij het ene veld gok je erop dat je weet wie de eindwinnaar zal worden. En bij het andere veld let je erop wie de eindverliezer wordt van de gehele race.

Daar zijn trouwens flink wat Egyptische ponden mee te verdienen, 8 pond wanneer je het volledig juist had. Maar gelijktijdig kun je ook geld verliezen wanneer je er compleet naast zat, je betaald dan 1 munt aan de bank.

Einde van een etappe

Een etappe eindigt wanneer alle dobbelstenen gebruikt zijn, en daarbij alle kamelen verplaatst zijn op het speelbord. De kameel die in deze ronde het verste is gekomen, is de winnaar van de etappe.

Spelers die etappetickets bezitten van de kameel die vooraan staat gedurende de etappe, krijgen het aangegeven bedrag. Dat gaat om 5 Egyptische ponden. Voor de tweede plek krijg je 1 Egyptische pond, en voor iedere andere plek van de betreffende kleur kameel moeten 1 pond betalen!

Alle etappetickets worden weer ingeleverd, de startspelerfiche wordt doorgegeven aan de volgende speler, de dobbelstenen worden weer teruggedaan in de piramide en de volgende etappe kan beginnen.

Einde van het spel

Camel Up eindigt wanneer één of meer kamelen over de finish gaan. Er wordt altijd eerst nog een etappe eindtelling uitgevoerd. Identiek aan hoe je dat normaal aan het einde van een etappe telt. Daarna worden de racetickets opgedraaid waar de spelers op gegokt hebben.

Stel we beginnen met de winnaar tegels, dan worden deze omgedraaid. Degene die het goed hadden, krijgen 8 munten. Voor de tweede plek krijgen de spelers 5 munten, en de derde plek nog 3 Egyptische ponden. Iedereen die het fout had, moet 1 munt betalen. Ditzelfde wordt toegepast voor de eindverliezer van de race.

Degene die aan het einde van het spel het meeste geld heeft, wint Camel Up.

Onze mening over Camel Up

Camel Up is een simpel te spelen en vooral erg leuk gezinsspelletje. Het principe werkt goed, en je zal merken dat het nog best lastig kan zijn om de winnaar goed in te schatten. Een kameel die vooraan staat kan alsnog flink terugvallen. En een kameel die achteraan staat kan zelfs helemaal terug in het spel komen door even mee te rijden op de rug van een andere kameel. Niets is te gek en alles blijkt mogelijk te zijn.

Camel Up is een best interessant bordspel, maar verwacht geen strategisch hoogstandje. Soms is het wel wat gokken, maar er zijn ook momenten dat je redelijk goed kan inschatten wat er gaat gebeuren. Je speelt Camel Up in ongeveer 30 minuten, met maximaal 8 personen. Je bent goed betrokken in elkaars spel, aangezien je steeds op dezelfde kamelen wed met zijn allen. Vooral een leuk spelletje wanneer je even geen spel wilt spelen met ingewikkelde regels, waar geluk een rol mag spelen, en wanneer je gewoon even met plezier een familiespel wilt spelen.

Camel Up bordspel kopen

Camel Up is te bestellen bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie