9 leukste reactiespellen waar reflex en snelheid een rol speelt

Je bekijkt nu 9 leukste reactiespellen waar reflex en snelheid een rol speelt
Leukste reactiespellen

Bij reactiespellen draait het vanzelfsprekend om één belangrijk ding, en dat is je reactievermogen. Het gaat om jouw reflex, snelheid van reageren en natuurlijk ook of je juist reageert. Om te winnen moeten dat allemaal juist gaan en moet je natuurlijk ook jouw tegenstanders voor zijn. Wij verzamelen de leukste reactiespellen voor de leukste momenten, als reactiespelletje voor met de familie, tijdens een feestje of gewoon om tussendoor te spelen.

De leukste reactiespellen

In ons overzicht staan de leukste reactiespellen waar snelheid en reflex een zware rol spelen. Daag je tegenstanders uit en test welke speler het snelste reageert wanneer het nodig is. Met één van deze reactiespellen heb je een spelletje waar je veel plezier aan kunt beleven.

  1. Ligretto
  2. Jungle Speed
  3. Dobble Classic
  4. Halli Galli
  5. Vlotte Geesten
  6. Kakkerlakkensalade
  7. Zinga
  8. Speed Cups
  9. Hands

1. Splurt Ligretto

Ligretto spel
Ligretto spel

In het reactiespelletje Ligretto draait het om snelheid en is het jouw doel om zo snel mogelijk van jouw kaarten aft e komen. Iedere speler heeft een rij kaarten voor zich liggen die uitgespeeld mogen worden op de rest van de tafel. Maar, kaarten moeten wel altijd op volgorde gespeeld worden. In totaal heeft iedere speler 10 kaarten om uit te spelen.

Aantal spelers: 2-4 personen (met meerdere decks tot 12 personen)
Speelduur: ongeveer 10 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Reactiespel / kaartspel

De blauwe 2 mag alleen gelegd worden bovenop een blauwe 1. En daarop mag weer een blauwe 3, gevolgd door een blauwe 4, enzovoorts. Iedereen speelt kris kras door elkaar heen en legt gelijktijdig kaarten op. Dat betekent heel goed opletten en vooral snel reageren zodat jij de eerste bent.

Ligretto is echt ontzettend leuk om te spelen. Met twee spelers is het al leuk, maar je hebt de mogelijkheid om meerdere Ligretto spellen te combineren. Waardoor je tot wel 12 spelers gelijktijdig kunt spelen. Een ontzettend leuk reactiespelletje om samen te spelen.

Ligretto is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

2. Jungle Speed

Jungle Speed
Jungle Speed

In het reactiespelletje Jungle Speed is het de bedoeling dat jij de kaarten die je in je hand hebt zo snel mogelijk weggespeeld hebt. Daarbij zijn jouw concentratievermogen en reactietijd de belangrijkste elementen om Jungle Speed te winnen.

Aantal spelers: 2-10 personen
Speelduur: ongeveer 10 tot 15 minuten
Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Reactiespel / kaartspel

Om te beginnen worden alle kaarten onder de spelers verdeeld. Vervolgens draaien de spelers om beurten een kaart om, zodat het symbool op de kaart zichtbaar wordt. Wanneer twee spelers dezelfde kaart hebben, moeten die twee spelers zo snel mogelijk de totem grijpen.

Degene die het snelste was, mag zijn kaart afstaan aan de andere speler. In Jungle speed moet je snel zijn, goed in de gaten houden wat er op tafel gebeurt en je moet vliegensvlug kunnen toeslaan om de totem te pakken.

Jungle Speed is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

3. Dobble Classic

Dobble Classic
Dobble Classic

Dobble Classic is een vlot te spelen kaartspel waar je een snelle reflex voor nodig hebt. Niet voor niets staat dit reactiespel in onze lijst met leukste reactiespelletjes. Je probeert als eerste het overeenkomstige symbool te herkennen en daarmee de kaart te nemen zodat je de ronde kunt winnen. De speler die de meeste kaarten verzameld is de winnaar.

Aantal spelers: 2-8 personen
Speelduur: ongeveer 15-30 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Reactiespel / kaartspel

Dobble kan wel op 5 verschillende manieren gespeeld worden. Eén van de makkelijkste vormen is door onder de spelers de stapels kaarten te verdelen. Vervolgens wordt er één kaart open neergelegd. De spelers proberen daarna uit eigen stapel zo snel mogelijk de bovenste kaart erop te leggen, wanneer één van de dieren overeenkomt.

Een andere spelvorm is door het spel precies andersom te spelen, je legt twee stapels op het midden van tafel, en mag steeds één kaart nemen wanneer een dier op beide stapels afgebeeld staat. Dobble is een typisch reactiespelletje waar mensen bloedfanatiek van worden. Ontzettend leuk om samen te spelen.

Dobble Classic is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Halli Galli

Halli Galli
Halli Galli

Bij Halli Galli spelt het reactievermogen een belangrijke rol. Zorg er maar eens voor dat jij de eerste bent die op de bel slaat en alle kaarten voor zich int. Want alleen op die manier kun jij de winnaar worden van dit snelle reactiespelletje.

Aantal spelers: 2-6 personen
Speelduur: ongeveer 10 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Reactiespel / kaartspel

In dit reactiespelletje krijgt iedere speler een stapel met gedekte kaarten. Om beurten mag je één kaart van je stapel omdraaien, en die mag je eventueel op de kaarten leggen die je al had omgedraaid. Op ieder van die kaarten staan fruitsoorten afgebeeld, soms zelfs meerdere stuks fruit op één kaart.

Liggen er van een bepaald soort fruit, bijvoorbeeld de banaan, 5 stuks op tafel, dan sla je zo snel mogelijk op de bel. De speler die als eerste op de bel slaat, mag alle kaarten nemen die op tafel liggen. Heeft een speler geen kaarten meer? Dan ligt die alvast uit het spel. De winnaar is degene die alle kaarten weet te bemachtigen.

Halli Galli is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

5. Vlotte Geesten

Vlotte Geesten
Vlotte Geesten

Vlotte Geesten is een reactiespel waarin het draait om vijf voorwerpen die vijf verschillende kleuren hebben. Zowel het voorwerp, als de kleur zijn essentieel om snel op te reageren tijdens het spel. In dit spel mag de speler die als eerste het juiste voorwerp pakt die bij de kaart hoort, de kaart ook echt houden. Alleen je moet de snelste reactie hebben én daarnaast ook het juiste voorwerp pakken.

Aantal spelers: 2-8 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Reactiespel

De bedoeling van dit reactiespelletje is dat je let op de kleur en de vorm van het voorwerp. Het is de bedoeling dat je het voorwerp pakt wat nog niet overeenkomst met de kaart qua kleur of patroon. Alleen wort je continu op het verkeerde been gezet door die twee combinaties.

Vlotte Geesten is een reactiespel waar je een snelle reflex nodig hebt om jouw tegenstanders voor te zijn, maar je moet ook snel kunnen denken zodat je wel de juiste voorwerp pakt. Anders moet je steeds een kaart van jezelf inleveren. De speler die de meeste kaarten weet te verzamelen is de winnaar.

Vlotte Geesten is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

6. Kakkerlakkensalade

Kakkerlakkensalade
Kakkerlakkensalade

Kakkerlakkensalade is een chaotisch reactiespel waarbij je je hoofd goed bij moet weten te houden. Tijdens het spel legen de spelers om beurten een kaart af. Daarbij moeten ze steeds een groente roepen, maar dat is niet altijd de groente die op de kaart staat die zij omdraaien. De speler die het lukt om al zijn kaarten als eerste af te leggen, die wint het spel.

Aantal spelers: 2-4 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: Drie Magiers Spellen
Genre: Kaartspel / Reactiespel

In dit reactiespel draait het om dat je een groeten noemt tijdens het opleggen van je kaart die de voorgaande speler niet heeft benoemd. Maar het mag ook niet staan op een kakkerlakkenkaart of verboden groente kaart. Een speler moet binnen 3 seconden een groente noemen, mag niet denken of een ander geluid maken zoals ‘euh’ en mag natuurlijk ook niet een verkeerde groenten noemen.

Mocht een speler een fout maken, moet hij de volledige stapel die al is opgelegd onder zijn persoonlijke stapel schuiven. Het spel gaat net zo lang door totdat één van de spelers zijn volledige stapel kaarten heeft uitgespeeld.

Kakkerlakkensalade is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

7. Zinga

Zinga
Zinga

Zinga is een snel reactiespel waarbij iedere speller een scorevel krijgt. Om te winnen, is het de bedoeling dat een speler als eerste vijf getallen op rij weet weg te strepen. Dat mag zowel horizontaal, verticaal als diagonaal zijn. De speler die aan de beurt is gooit de dobbelstenen, vervolgens kijken alle speler gelijktijdig wat voor combinaties te kunnen maken met de witte dobbelsteen en één van de gekleurde.

Aantal spelers: 2-4 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel

Als een speler een getal heeft bedacht, drukt hij of zij op de bel en roept direct dat getal. Daarna wordt er gekeken of dat getal ook echt op je blaadje staat. Als dat zo is, mag je dat getal natuurlijk ook wegkruisen. De speler die aan de beurt is, heeft echter ook één extra voordeel. Hij mag de witte gebruiken in combinatie met een gekleurde dobbelsteen, maar hij mag ook alleen de waarde van een gekleurde dobbelsteen gebruiken.

Lukt het om meermaals hetzelfde getal aan te kruisen, dan kun je een bonus verdienen waarbij je een willekeurig getal op je scoreblad mag afkruisen. Mocht je drie fouten maken, dan lig je uit het spel en kun je dus ook niet meer winnen. Als laatste is er een blauwe pion waarmee een andere speler geblokkeerd kan worden zodat zijn getal niet ingevuld mag worden.

Zinga is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

8. Speed Cups

Speed Cups
Speed Cups

Speed Cups is een razendsnel reactiespel waarin iedere speler 5 bekers krijgt in verschillende kleuren. Iedere ronde wordt er één kaart omgedraaid van de stapel, daarop staan 5 voorwerpen in de kleuren van de bekers. Het is jouw doel om die combinatie zo snel mogelijk na te maken met je 5 bekers, wanneer je de opstelling goed staat, druk je zo snel mogelijk op het belletje.

Aantal spelers: 2-4 personen
Speelduur: ongeveer 10-15 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Reactiespel

Wanneer je het goed hebt, krijg je de kaart die opengedraaid werd. De speler die aan het einde van het spel de meeste kaarten heeft verzameld is de winnaar van Speed Cups.

Speed Cups is een eenvoudig te spelen spelletje wat door jong en oud gespeeld kan worden. Snelheid en reactievermogen spelen een grote rol om de winnaar te worden van dit reactiespel.

Speed Cups is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

9. Hands

Hands
Hands

In het reactiespel Hands speel je zonder woorden maar alleen met je handen. Hands is vooral veel chaos en snelheid en kan gespeeld worden met 3 tot maximaal 8 spelers in ongeveer 20 minuten. Het leuke van hands is dat het spelletje geen beurten kent, waardoor iedereen gelijktijdig speelt en nooit op elkaars beurt hoeft te wachten.

Aantal spelers: 3-8 personen
Speelduur: ongeveer 15-20 minuten
Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Reactiespel / kaartspel

Waar het in Hands om draait is om zoveel mogelijk punten te verzamelen door met anderen die meespelen die een kaart met hetzelfde symbool hebben met je handen hetzelfde gebaar te uiten. Bij gele kaarten moet je extra snel zijn, aangezien je daarbij met twee handen moet uitbeelden en je minpunten krijgt wanneer je de laatste van de twee bent die uitbeeld.

Dit spelletje draait om observeren wat er op tafel gebeurt, maar ook reactievermogen om op tijd te reageren zodat je geen minpunten oploopt. Een leuk reactiespelletje wat in allerlei setting gespeeld kan worden.

Hands is verkrijgbaar bij bol.com.

Wat zijn reactiespelletjes?

Bij reactiespellen is er één heel belangrijk spelelement wat terug hoort te komen in het spel, en dat is natuurlijk snelheid. Bij reactiespelletjes draait het erom dat je snel kunt reageren wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld als eerste jouw kaart opleggen wanneer er een bepaalde kaart wordt omgedraaid. Reactiespelletjes worden voor een groot deel bepaald door hoe snel jouw reflex is.

Over het algemeen zijn reactiespelletjes wat kleiner en sneller om te spelen. Vaak duren ze niet langer dan 15 minuten per spel. Wat wij zelf kenmerkend vinden voor deze spelletjes is dat je altijd weer een rematch wilt doen met jouw tegenstanders.

Het fijne van reactiespelletjes daarnaast is dat iedereen altijd aan de beurt is. Iedereen dient alert te zijn en is geconcentreerd bezig om niets te missen mocht er zich een kans voordoen. Reactiespelletjes zijn daardoor vooral leuk om te spelen bijvoorbeeld op een gezellige avond of tijdens een feestje.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie