De 10 leukste denkspellen voor volwassenen (2024)

Je bekijkt nu De 10 leukste denkspellen voor volwassenen (2024)
De leukste denkspellen

Vind je het leuk om bezig te zijn met complexe problemen, analytisch denken en wil je jouw hersenen flink laten kraken? Dan zijn denkspellen echt wat voor jou. In dit overzicht vind je de beste denkspellen van 2024. Wij hebben ons best gedaan om voor jou de leukste denkspelletjes bij elkaar te zoeken. Met natuurlijk onze favoriete denkspellen bovenaan.

Wat zijn denkspellen?

Bij denkspellen moet je denken aan spellen en bordspellen waarbij je analytisch moet handelen, goed moet nadenken voordat je tot actie overgaat en vaak gaat het gepaard met complexe keuze. Denkspelletjes zijn wel een beetje bedoelt voor slimmerikkeren, maar kunnen ook ontzettend leuk zijn om met een groep te spelen. Bij denkspellen draait het, zoals de naam natuurlijk al aangeeft, om nadenken en de juiste keuzes maken.

Beste denkspellen van dit moment (2024)

Ons overzicht geeft je een weergave van de allerleukste en beste denkspellen, denkspelletjes en andere complexe puzzelspellen. Zoek je een leuk denkspel, dan is één van deze 10 leukste denkspellen zeker een aanrader.

  1. Nova Luna
  2. Chronicles of Crime Breinbreker
  3. Escape Room The Game Basisspel 2
  4. Stay Cool Breinbreker
  5. Imhotep: Architect van Egypte
  6. Nmbr 9 Breinbreker
  7. La Casa De Papel Escape Game
  8. Brains: De Japanse Tuinen Breinbreker
  9. Azul: De Ramen van Sintra
  10. Rubiks Race Breinbreker

1. Nova Luna

Nova Luna bordspel
Nova Luna bordspel

Nova Luna is een bordspel wat eigenlijk één grote puzzel is. Het maanwiel in het midden van de tafel bepaald welke puzzelstukjes je mag gebruiken voor je volgende beurt. Op ieder stukje staat een doel weergegeven, die je uit moet voeren om een opdracht te vervullen. Vervul je een opdracht, dan mag je houten fiches leggen uit je eigen voorraad.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Abstract bordspel / Strategisch bordspel

Nova Luna is een abstract bordspel waar je je hoofd bij moet houden. Je neemt steeds een tegel van het maanwiel die je vervolgens voor je neer legt in een vorm die je zelf samenstelt naar keuze. Je probeert daarbij zo goed mogelijk rekening te houden met de opdrachten die erop weergegeven staan, gekleurde bolletjes. De bedoeling is dat je zoveel tegels in de juiste kleuren rondom die tegel legt om de opdracht te vervullen.

Dat is pittig, en valt niet mee om echt goed te doen. Niet voor niets vinden wij Nova Luna één van de beste denkspellen van dit moment. Voor spelers die houden van abstracte bordspellen en strategische keuzes waar je goed voor moet nadenken en opletten, is dit een absolute aanrader.

Nova Luna is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Chronicles of Crime Breinbreker

Chronicles of Crime breinbreker
Chronicles of Crime breinbreker

Chronicles of Crime Breinbreker is een coöperatief spel waarbij je een misdaadonderzoek uitvoert. Je staat in de schoenen van een politieagent en probeert allerlei misdrijven op te lossen. Je speelt 5 verschillende scenario’s die ieder één keer gespeeld kunnen worden. Het leuke is dat je ook een tablet of een smartphone gebruikt om gegevens te scannen.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Coöperatieve breinbreker

Chronicles of Crime Breinbreker is origineel bedacht en net even anders dan andere denkspellen, doordat je hier een app gebruikt om gegevens te verzamelen en die gegevens te combineren om op het spoor te komen van de dader.

Wat ontzettend gaaf is, is dat de uitkomsten van de app anders zullen zijn afhankelijk van de keuze die de spelers maken. Je kunt ieder scenario eigenlijk maar één keer spelen, maar soms is het leuk om even te onderzoeken wat er had gebeurt wanneer jullie andere keuzes hadden gemaakt. Een spannend maar ontzettend leuk denkspel.

Chronicles of Crime Breinbreker is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

3. Escape Room The Game Basisspel 2

Escape Room The Game basisspel 2
Escape Room The Game basisspel 2

Wanneer je het eerste deel van Escape Room The Game al eens gespeeld hebt, begrijp je vast wel waarom Escape Room The Game Basisspel 2 op onze lijst staat met beste denkspellen van dit moment. Je kunt hier heel wat leuke uren aan beleven, met flinke complexe puzzels in verschillende kamers en natuurlijk weer met de chrono decoder.

Aantal spelers: 3 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 16 jaar en ouder
Uitgever: Identity Games
Genre: Escape Spel

Escape Room The game Bassispel 2 is uitdagend en zenuwslopend tegelijk. Er is maar één manier om hieruit te komen, en dat is samenwerken wat het spel ook ontzettend gezellig maakt. Extra leuk is dat het spel bestaat uit verschillende scenario’s, die ieder weer originele elementen en opdrachten bevatten.

Wanneer je het aan ons vraagt, is deze Escape Room zelfs wat lastiger dan deel 1, maar gezien je al kennis hebt gemaakt met de manier van spelen, is het alsnog wel te doen. Maar een flinke hersenkraker is het zeker. In onze ogen dan het origineel en terecht een van de leukste denkspellen.

Escape Room The Game Basisspel 2 is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Stay Cool Breinbreker

Stay Cool
Stay Cool

In Stay Cool draait het maar om één ding, en dat is scherp blijven en je hoeft koel houden. De spelers krijgen een vragenvuur en moeten proberen om zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden. En die vragen zijn eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, alleen, er is wel een kleine maar. En dat is dat twee personen gelijktijdig vragen aan je stellen, dwars door elkaar heen.

Aantal spelers: 3 tot 7 personen
Speelduur: ongeveer 25 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Denkspel / Partyspel

Het geven van antwoorden doe je voor je linkerbuur hardop en voor je rechterbuur doe je dat door de dobbelstenen met letters te gebruiken. En dan loopt er op de achtergrond ook nog een timer, in vorm van een zandloper van 30 seconden. Die zandloper wordt door de andere speler viermaal omgedraaid, zodat je in totaal 2 minuten de tijd hebt om vragen te beantwoorden.

Stay Cool is een gezellig denkspel waar je met elkaar een gezellige avond van kunt maken. De vragen zijn niet complex, maar eerder alledaags en persoonlijk plus nog een aantal snelheidopdrachten en behendigheidsopdrachten die tussendoor langs komen. Echt een leuk denkspelletje voor gezellige groepen.

Stay Cool Breinbreker is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

5. Imhotep: Architect van Egypte

Imhotep
Imhotep

Imhotep is een fantastisch vormgegeven bordspel met een erg leuk thema. Het draait heir om bouwwerken, constructies en architectuur. Imhotep is een bordspel waar je iedere stap vooruit moet denken om zoveel mogelijk punten te behalen. Het won meerdere spellenprijzen in en is in onze ogen een parel die nog niet iedereen ontdekt heeft.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 40 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel

In Imhotep draait het om het opbouwen van bouwwerken door jouw blokjes naar bouwplaatsen te transporteren met bootjes. De speler die zijn blokjes het beste weet te plaatsen, kan de meeste punten behalen. Gelijktijdig probeer je versieringskaarten en standbeeldkaarten te verzamelen, om je bonuspunten nog verder op te laten lopen.

In Imhotep speel je altijd 6 speelronden, waarin je de mogelijkheid krijgt om stenen te verkrijgen, schepen te beladen met die stenen, schepen te verplaatsen, en het bouwen van stenen op de bouwplaatsen. Je probeert jouw acties in een goede volgorde te stoppen, zodat je jouw tegenstanders net voor bent, of te slim af bent. Een spel waarbij je goed over je volgende zet moet na denken.

Imhotep is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6. Nmbr 9 Breinbreker

Nmbr 9 Breinbreker
Nmbr 9 Breinbreker

In Nmbr 9 Breinbreker probeer je zoveel mogelijk punten te verdienen door getallen te gebruiken als puzzelstukjes. Het leuke van Nmbr 9 Breinbreker is dat alle spelers gelijktijdig te spelen, je hoeft dus eigenlijk niet op elkaar te wachten en je bent continu lekker bezig. Je probeert hoge getallen op zo hoog mogelijke plekken te leggen, daardoor verdien je meer punten.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Denkspel / Breinbreker

Je speelt Nmbr 9 door alle kaarten te schudden en daar een stapel van te maken. Een speler draait de bovenste kaart van de stapel om, waarna vervolgens alle spelers dat getal uit de doos moeten pakken. Dit blijft zo continu doorgaan, en alle getallen die je steeds uit de doos neemt moet je aanleggen aan je eerder aangelegde nummers. Je puzzelt ze als het ware aan elkaar.

Vervolgens mag je ook nummers gaan stapelen, en juist de gestapelde nummers gaan punten opleveren. De eerste laag levert één keer het aantal punten op en de tweede verdieping levert zelfs twee keer het aantal punten op. Nmbr 9 is echt een denkspel waar je goed bij moet blijven, slim moet puzzelen en de meeste punten moet incasseren. Erg leuk om tussendoor te spelen.

Nmbr 9 Breinbreker is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

7. La Casa de Papel Escape Game

Casa De Papel - Escape Game
Casa De Papel – Escape Game

Ken je de serie La Casa de Papel? Als dat zo is, dan moet je deze La Casa de Papel Escape Game echt een poging geven. Deze Escape Game is pittig, erg pittig en daarmee vinden wij dit een goed denkspel om even voor te gaan zitten. Of het nu alleen, samen of met een groepje is, het is sowieso een ingewikkelde escape room om uit te komen binnen de tijd.

Aantal spelers: 1 tot 8 personen
Speelduur: ongeveer 60 tot 120 minuten
Vanaf 14 jaar en ouder
Uitgever: Jumbo
Genre: Escape Game

Je doet mee aan de inbraak van de eeuw, je gaat de Koninklijke Munt van Spanje beroven met als doel de 2,4 miljard aan gedrukt geld naar buiten te loodsen. De Professor, die we natuurlijk wel kennen, begeleidt jou door de operatie heen en laat je allerlei stappen uitvoeren.

Maar, zijn aanwijzingen opvolgen en de puzzels compleet maken is een hele uitdaging. Voor volwassenen of liefhebbers van de serie vinden wij dit een erg leuk denkspel om geprobeerd te hebben. Hoor je bij de beginners die er 2 uur of langer over doen, of hoor je bij de meesters die de klus binnen één uur klaren?

La Casa de Papel Escape Game is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

8. Brains: De Japanse Tuinen Breinbreker

Brains: de Japanse Tuinen
Brains: de Japanse Tuinen

In Brains bouw je aan een Japanse tuin die aan verschillende soorten voorwaarden moet voldoen. Dit denkspel wordt steeds ingewikkelder. Terwijl de eerste opdracht nog vrij eenvoudig is, komt daar al vrij snel verandering in. In totaal zitten er 50 unieke puzzels in dit denkspel die je alleen of met meerdere personen kunt oplossen.

Aantal spelers: 1 of meerdere personen
Speelduur: ongeveer 5 minuten (per opdracht)
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Denkspel / Breinbreker

Brains de Japanse Tuinen Breinbreker bestaat uit 50 verschillende puzzels in 5 verschillende moeilijkheidsgradaties. Je probeert kaarten zo aan te leggen zodat wegen op elkaar blijven aansluiten en symbolen met elkaar verbonden worden.

Verkijk je niet op dit spelletje waarvan opgegeven wordt dat het slechts 5 minuten per spel zou moeten duren. Je bent met die 50 puzzels echt uren zoet, en af en toe is het flink puzzelen om eruit te komen. Een leuk denkspelletje voor een rustige avond ontspanning.

Brains De Japanse Tuinen Breinbreker is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

9. Azul De Ramen van Sintra

Azul De Ramen van Sintra
Azul De Ramen van Sintra

Eigenlijk zijn alle bordspellen in de reeks van Azul abstracte bordspellen waar je goed over je volgende stap moet nadenken. Azul De Ramen van Sintra is een op zichzelf staande versie waarin de basisprincipes van het bordspel Azul terugkomen. Wij vinden deze variant toch echt wel horen in onze lijst met de beste denkspellen van dit moment, en ik zal je uitleggen waarom ik die keuze gemaakt heb.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Abstract bordspel

In deze versie van Azul bestaat het eigen spelerstableau uit 8 patroonstroken, die in ieder spel weer anders zijn. Je probeert deze patroonstroken te vullen, wanneer dat lukt mag je één van de tegels naar onderen schuiven die je direct mag tellen voor punten. De patroonstrook wordt vervolgens omgedraaid en er ontstaat een nieuw patroon om te vullen.

Het lastige is dat je met een glaszetter speelt, die zich verplaatst naar de patroonstrook waarin jij nieuwe tegels gaat leggen. En dat mag alleen rechts zijn van waar de glaszetter zich op dat moment bevind. Kun je rechts geen tegels zetten, dan moet je de glaszetter eerst terug naar links verplaatsen en mag je geen verdere acties uitvoeren. Juist dit gedeelte brengt een tactisch element waar je goed over moet nadenken. Je glaszetter verplaatsen kost tijd en daarmee punten, maar is essentieel. uitdenken wat het beste moment is kan je veel extra punten opleveren.

Azul De Ramen van Sintra is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

10. Rubik’s Race Breinbreker

Rubik's Race
Rubik’s Race

Iedereen kent de beruchte Rubik’s Cube van 3 bij 3 vlakjes wel, waar dit denkspel veel van weg heeft. Wij vinden Rubik’s Race Breinbreker één van de leukste denkspellen die verkrijgbaar zijn. Het gaat om het zo snel mogelijk oplossen van een bepaald kleurenpatroon, zodat je jouw tegenstander te snel af bent.

Aantal spelers: 2 personen
Speelduur: ongeveer 10 minuten
Vanaf 5 jaar en ouder
Uitgever: Jumbo
Genre: Denkspel

Klinkt ontzettend eenvoudig, maar wie de Rubik’s Cube kent begrijpt wel dat deze Rubik’s Race Breinbreker niet zo recht toe recht aan is. Er is meer voor nodig om deze breinbreker op te lossen. Iedere speler heeft 24 gekleurde stenen die geschud worden en die vervolgens in een bepaald kleurpatroon op het speelbord geschoven moeten worden.

Er is slechts één vlakje vrij waar je een ander vlakje naar toe kunt schuiven. Een echte schuifpuzzel dus, maar dan in de vorm van een race tegen de klok. Een race tegen je tegenstander om de eerste te zijn die de puzzel opgelost krijgt.

Rubik’s Race Breinbreker is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie