Kohaku bordspel: creëer de mooiste koi vijver

Je bekijkt nu Kohaku bordspel: creëer de mooiste koi vijver
Kohaku bordspel

Spellen die gelanceerd worden via Kickstarter, we zien dat steeds vaker gebeuren. Ontzettend leuk ook overigens op, die manier is er eigenlijk een kans voor iedereen om een eigen bordspel te creëren. Je hebt dan niet eens zo zeer iemand nodig die alle vertrouwen in jouw spelontwerp heeft. Zo zagen we in 2018 hoe Chartered: the Golden Age via die weg gelanceerd werd. Zo zien we dat Danny Devini nu een poging waagt met bordspel Kohaku. Wat oogt als een interessant spelletje, en vanuit ons in ieder geval support heeft!

Je eigen vijver creëren in een bordspel?

Kohaku belooft een rustgevend spel te zijn gebaseerd op een tegel aanleg mechanisme. Het bordspel heeft overigens een interessant thema te pakken, want in mijn ogen zijn er niet veel bordspellen te bedenken waarbij je iets doet met een vijver, laat staan er een aanlegt? Het is jou doel om een zo mooi mogelijke koi vijver aan te leggen, waardoor jouw koi zich prettig voelen in een mooie omgeving en daardoor meer punten waard worden.

Dat opleuken van je vijver ga je doen door tegels aan te leggen met allerlei attributen, van stenen tot schildpadden en kikkers die ieder eigen eigenschappen hebben waardoor je meer punten kunt vergaren. Het gaat er dan juist om dat je deze tegels goed combineert, zodat je echt het maximale aan punten ontvangt.

Als je je overigens afvraagt waar die naam Kohaku precies vandaan komt, wat wij ons in eerste instantie afvroegen. Het gaat om een rood met wit gekleurde Koi variëteit, die ontzettend mooi gekleurde karpers uit Japan!

Hoe speel je Kohaku?

Kohaku is een strategisch tegel legspel. Bij Kohaku spelen de spelers met een centraal bord waarop 3 bij 4 tegels liggen die aangelegd mogen worden aan de eigen vijver. Bij het starten van een beurt mag de eerste speler hiervan twee tegels pakken, die direct tegen elkaar aan liggen. Deze moeten aangelegd worden aan je eigen vijver.

In Kohaku moet je gelijktijdig een tegel met daarop een Koi en een tegel met een ander attribuut aanleggen van je eigen vijver. Tegels met Koi mogen geen andere tegels met Koi raken, maar moeten wel aangelegd worden aan een ander attribuut. Voor de attributen geldt dit net andersom, deze dienen juist aangelegd te worden direct aan tegels met Koi.

Doordat je vanuit het centrale bord twee tegels hebt gepakt, mag je de twee tegels die nu in het midden liggen, naar de buitenste rand van tegels duwen. Vervolgens trek je twee nieuwe tegels die je toevoegt aan het midden van het centrale speelbord.

Punten scoren en winnen

Kohaku bordspel
Kohaku bordspel

De attributen die op de tegels zijn afgebeeld geven ieder op een eigen manier punten. Lelies bijvoorbeeld geven punten op basis van de kleur van de vissen die aangrenzend zijn. Terwijl stenen juist punten geven wanneer een aangrenzende tegel baby Koi bevat. De speler die aan het einde van het spel op een zo slim mogelijk manier zijn tegels heeft aangelegd, wint Kohaku!

Speelgoed van het Jaar 2022

Kohaku op Kickstarter

Kohaku is geschikt voor 1 tot 4 spelers, een minimale leeftijd van 10 jaar en speelt weg in ongeveer 30 tot 45 minuten. Kohaku kan ook alleen gespeeld worden.

Meer weten over Kohaku, of wil je helpen om dit spel naar productie te krijgen? Dat kan door te backen via Kickstarter, wanneer je 29 dollar pledged, krijgt je een exemplaar toegestuurd!

Lees hier alles over Kohaku op Kickstarter.

Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Geef een reactie