De 7 beste bordspellen voor tijdens de coronacrisis

Je bekijkt nu De 7 beste bordspellen voor tijdens de coronacrisis
Leukste bordspellen tijdens coronacrisus

Ons land zit midden in een grote crisis, waardoor iedereen te maken heeft met ‘social distancing’ of zelfs quarantaine. Iedereen is bezig zijn leven anders vorm te geven. Naar het werk gaan of naar school gaan is er even niet bij en het huis verlaten doen we alleen in uitzonderlijke gevallen. Dit geeft de mogelijkheid om samen met het gezin tijd door te brengen. De bordspellen komen weer uit de kast.

Het eerste waar aan gedacht moet worden is dat je niet met te veel mensen bij elkaar mag komen. Partyspellen zullen dus niet zo snel op tafel verschijnen. Spellen voor twee tot vier spelers zijn de beste keuze. Bordspeltijd maakte een lijstje speciaal voor jou, van de beste bordspellen voor tijdens de coronacrisis.

Overzicht leukste bordspellen om te doen tijdens je self-quarantaine

  1. Pandemic
  2. Patchwork
  3. Azul
  4. Monopoly
  5. Rolit
  6. Twister
  7. Qwinto

1. Pandemic

Pandemic
Pandemic

Het bordspel dat natuurlijk niet kan ontbreken in dit lijstje is Pandemic. Dit bordspel gaat letterlijk over een pandemie, zoals het coronavirus. Wil je zorgen dat een epidemie niet overgaat in een totale pandemie, dan is dit spel zeker iets voor jou. Het spel laat je ook nog eens samenwerken, want het is een zogenaamd coöperatief bordspel.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Strategisch spel/ coöperatief spel

In Pandemic is het de bedoeling dat je samen met je medespelers ervoor zorgt dat er een medicijn komt voor vier virussen die de wereld in zijn greep hebben. Het spel begint met een aantal kaarten in je hand en een heleboel stenen op het speelbord. Deze stenen staan voor de virussen die verspreid zijn over de wereld. Door elke beurt vier acties uit te voeren kun je ervoor zorgen dat het virus zich niet verspreid en dat er een medicijn kan komen. Voorbeelden van acties die je kunt uitvoeren zijn bijvoorbeeld, het wegnemen van een ziektesteen in een stad, een onderzoeksstation opzetten of jezelf van stad naar stad verplaatsen.

Virussen in Pandemic
Virussen in Pandemic

Na elke beurt met vier acties om het virus de wereld uit te helpen, moeten er ook twee kaarten worden getrokken die de steden weer infecteren. Bij het infecteren wordt er een ziektesteen op de steden gelegd. Als er op een stad al drie ziektestenen liggen, vindt er een uitbraak plaats van dit virus. Pas op dat de virussen niet zorgen voor een pandemie, want dan heb je verloren.

Bij Pandemic is het vooral leuk dat je samenwerkt. Je wint of verliest nooit alleen. Daarnaast is het interessant om te ontdekken hoe de verspreiding van een virus als corona in zijn werk gaat en wat er allemaal nodig is om dit tegen te houden. Eigenlijk speel je voor even de baas over de wereld.

Pandemic is verkrijgbaar bij bol.com.

Speelgoed van het Jaar 2022

2. Patchwork

Patchwork
Patchwork

Haken, breien, borduren of patchwork. In tijden van crisis zullen veel mensen teruggrijpen naar een oude hobby. Het spel Patchwork speelt daar goed op in. In dit spel maak je een lappendeken van 9 bij 9 vakjes. Wie aan het eind van het spel het mooiste quilt heeft gemaakt wint het spel. Het mooiste quilt bestaat uit veel lapjes en knoopjes en weinig gaten.

Aantal spelers: 2 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999 games
Genre: Strategisch spel

Het spel begint met een leeg vlak van 9 bij 9 vakjes die je moet opvullen met stukjes quilt. Als je aan de beurt bent, dat is altijd de speler die achterstaat op het tijdspoor, kun je kiezen om te handwerken of te cashen. Bij handwerken kies je een stukje lappendeken uit voor op je lege vlak. Op dit stukje staat een combinatie van knopen en tijd die je moet betalen ervoor. Bij cashen zet je stapjes vooruit op het tijdspoor totdat je net voor je tegenspeler staat. Het aantal stappen is het aantal fiches dat je krijgt.

Patchwork speelbord
Patchwork speelbord

Op het tijdspoor liggen naast extra fiches ook stukjes lappendeken van 1 bij 1 vakje. Dit stukje kun je gebruiken om je vlak op te vullen. De speler die als eerste over het stukje heen gaat, mag het gebruiken. Aan het eind van het tijdspoor wordt de balans opgemaakt. Voor ieder fiche in je voorraad krijg je een punt en elk leeg vakje op je speelveld kost je 2 punten.

Patchwork is een leuk spel voor twee personen. Het gaat snel, heeft een korte speelduur en ziet er mooi uit. Wat de tactiek van het spel Patchwork is, is iets wat je even moet uitzoeken, want er zijn steeds keuzes die je moet maken in dit spel.

Patchwork is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

3. Azul

Azul
Azul

In Azul ontwerp jij het koninklijk paleis van Portugese koning Manuel I. Met kleurige tegels versier jij de muren. De muur die uiteindelijk het meest is gedecoreerd wint het spel. Maar speel dit spel slim, want voor bepaalde combinaties van tegels, krijg je meer punten. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je geen tegels verspilt, want dit kost strafpunten.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 40 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Strategisch spel

Het spel Azul start met een leeg speelveld en verschillende ronde plaatjes op tafel waar gekleurde tegels op liggen. De tegels worden random op de plaatjes gelegd. Als je aan de beurt bent kies je een rond plaatje met vier gekleurde tegels erop. Deze tegels moet je op je speelbord leggen. Dit kan in verschillende rijtjes. Zo heb je een rijtje van maar één plek voor een tegel, maar ook een rijtje waar wel 5 plekken zijn voor tegels. In de rijtjes mag je uitsluitend dezelfde kleur tegels kwijt.

Azul speelbord
Azul speelbord

Als je rijtje tegels vol is, mag je één steen van dit rijtje verplaatsen naar je muur. Voor de tegels op de muur krijg je punten, die je meteen kan cashen op je eigen scorelijn. Des te meer tegels je verzamelt op je muur, des te meer punten je verdiend. Maar zorg ervoor dat je niet te veel tegels die je niet kwijt kan trekt. Deze tegels leveren strafpunten op.

Azul is een mooi vormgegeven spel. Je waant je echt in het koninklijke paleis. Het speelt vlot en is zeer herspeelbaar. Elke keer als de plaatjes worden gevuld met tegels, wil je zo snel mogelijk die goede tegels bemachtigen. Soms moet je daarvoor strafpunten incasseren en dat maakt het spel extra spannend.

Azul is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Monopoly

Classic Monopoly
Classic Monopoly

Omdat we toch alle tijd hebben in deze coronacrisis is een potje Monopoly zeker de moeite waard. Nu maakt het namelijk helemaal niet uit of het spelletje 1 uur duurt of 6 uur duurt. Word jij de miljonair van het gezin? Of ga je ten onder aan de kosten die je moet betalen bij een ander?

Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Hasbro
Genre: Partyspel

Monopoly begint met een vaste hoeveelheid geld. Je gooit met de dobbelsteen en mag lopen over het speelbord. Elke keer als je op een straat komt, mag je beslissen of je deze wil kopen of niet. Als je een straat gekocht hebt, moet iedereen die op jouw straat komt geld betalen aan jou. Wil je meer geld innen van je medespelers? Zorg er dan voor dat je alle straten van een bepaalde kleur koopt. Zodra je alle straten hebt, mag je huizen en hotels erop bouwen. Met huizen zijn je straten duurder voor je medespelers. Met hotels is je straat het allerduurst. Welke speler kan het langst overleven?

Speelgoed van het Jaar 2022

Dit partyspel kan heel lang duren, maar ook snel afgelopen zijn. Het ligt er helemaal aan hoe slim je straten koopt en huizen en hotels bouwt. Het leuke aan Monopoly is dat het elke keer anders is. Grijp je net de juiste kaart van Algemeen Fonds en win je een heleboel geld of dobbel je jezelf in de gevangenis en verlies je geld omdat je een tijdje lang niks kan bouwen. Tijdens de coronacrisis heb je in ieder geval tijd genoeg om meerdere potjes van dit spel te spelen.

Monopoly classic is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Rolit

Rolit
Rolit

Het bekende rol en draai spel met de gekleurde balletjes is zeker een aanrader voor de lange dagen thuis. De spelregels zijn zeer gemakkelijk uit te leggen en de opzet is simpel. Is de kleur van jouw keuze aan het eind van het spel het meest te zien op het speelbord, dan win je het spel.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 40 minuten
Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: Goliath
Genre: Strategisch spel

Rolit begint met een bijna leeg speelbord met vakjes. Iedereen kiest een kleur en de eerste ballen worden in het midden geplaatst. Dit zijn vier ballen met alle vier de kleuren die mogelijk zijn. Rood, groen, geel en blauw. Als je aan de beurt bent mag je een balletje plaatsen in het speelveld met jouw kleur omhoog. Het balletje moet altijd aansluiten aan de andere balletjes. Als je een balletje plaatst, mag je alle balletjes met een andere kleur die tussen je nieuwe balletje en een al eerder gelegd balletje met jouw kleur liggen omdraaien naar jouw kleur. Zo kun je ineens een hele rij met balletjes in jouw kleur krijgen. Het spel is afgelopen als het totale speelveld vol is. Vervolgens tel je het aantal balletjes per kleur en weet je de winnaar.

Rolit speelbord
Rolit speelbord

Het spel is heel simpel en voor iedereen speelbaar. De primaire kleuren maken het spel vrolijk en ook leuk voor jonge kinderen. Ze leren niet alleen tellen en kleuren herkennen, maar het tactische denkvermogen wordt ook beter. Vanaf 7 jaar oud is het spel al te spelen en kun je je kind de regels makkelijk uitleggen. Het spel is voor jong en oud en als je het hebt gespeeld wil de verliezer zeker revanche.

Rolit is verkrijgbaar bij bol.com.

6. Twister

Twister
Twister

Wie kent het spel niet? Twister is mega populair en tijdens de coronacrisis ook nog een manier om in beweging te blijven. Kun jij jezelf in allerlei bochten wringen om de opdrachten te voltooien of val jij om als je linkerhand op rood moet? Speel het spel in je huiskamer en maak er een feestje van.

Aantal spelers: 2 tot 24 personen (maar voor nu even alleen de personen bij je in huis)
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: Hasbro
Genre: Behendigheidsspel

Twister begint met een grote mat met rondjes in vier kleuren. Rood, geel, groen en blauw. Daarnaast is er een rad waaraan je kan draaien met zowel alle vier de kleuren als de opdrachten linkervoet, rechtervoet, linkerhand en rechterhand. Twee of meer mensen staan naast de mat en krijgen om de beurt een opdracht door een draai aan het rad te geven. Komt het rad bijvoorbeeld op linkerhand op geel, dan moet de speler zijn linkerhand op een geel rondje op de speelmat zetten. Na verloop van tijd zullen de opdrachten moeilijker worden. Want hoe los je het op als je in een rare positie staat en je voet ineens helemaal aan de andere kant van de mat moet zetten? De speler die valt is af en degene die aan het eind overblijft is natuurlijk de grote winnaar.

Twister speelmat
Twister speelmat

Niet alleen is dit spel ontzettend goed om in beweging te blijven tijdens thuisquarantaine, ook vergt het veel van je lenigheid en kracht. Het is de ultieme manier om op een leuke manier te sporten in je woonkamer. De vrolijke grondmat met allerlei kleuren rondjes brengt je al in de stemming. Het is handig als je één iemand aanwijst die het rad bediend en verder niet meedoet, want het rad draaien terwijl je in een rare positie staat valt niet mee.

Twister is verkrijgbaar bij bol.com.

7. Qwinto

Qwinto
Qwinto

Dobbelspellen zijn immens populair op het moment. Na het welbekende Qwixx kwamen er een heleboel nieuwe varianten op de markt. Qwinto is ook zo’n nieuwe variant. Bij dit spel komt meer tactiek kijken dan je denkt. Het is zeker niet domweg dobbelen en geluk hebben. Bij Qwinto moet je goed nadenken welk getal je wel invult en welk getal niet.

Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Roll-and-write spel

Het spel Qwinto begint met een leeg velletje papier met 3 rijtjes in rood, geel en blauw. Ook heb je 3 dobbelstenen. Elke beurt mag je kiezen met hoeveel dobbelstenen je gooit. Als je met 3 dobbelstenen gooit krijg je een hoog getal eruit, want dan moet je alle cijfers bij elkaar optellen. Als je maar 1 dobbelsteen gooit, zal je hoogstens 6 gooien. Je mag het getal in de rij zetten van de kleur waarmee je gooide. Als je met meerdere dobbelstenen gooide, dan kun je kiezen in welke kleur je het getal invult.

Qwinto scorekaart
Qwinto scorekaart

Het is de bedoeling dat je alle drie de rijtjes van laag naar hoog opbouwt. Je mag nooit een lager getal rechts van de andere getallen zetten en nooit een hoger getal links van de andere getallen. Wel mag je zelf kiezen welk vakje je eerst invult. De andere spelers mogen jouw worp ook gebruiken, maar moeten dit niet. Jij moet je eigen worp wel altijd gebruiken. Als je niet kunt, zijn er minpunten.

In de rijtjes staan ook vijfhoeken die extra punten opleveren als je heel de kolom vol hebt. De punten tel je door uit elk rijtje het aantal ingevulde hokjes te tellen. Heb je ze allemaal gevuld? Dan mag je het hoogste getal als score opschrijven. De extra punten noteer je in de vijfhoeken onderaan het papier en de minpunten trek je van de totaalscore af. Qwinto is even doordenken, maar geeft je veel spannende uurtjes speelplezier.

Qwinto is verkrijgbaar bij bol.com.

Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Geef een reactie